Nadamo se da će se ova tužna statistika uskoro promijeniti...
 Getty Images/iStockphoto
prevencija spašava živote

Veliko globalno istraživanje: Ovo je devet najtežih vrsta karcinoma od kojih se najbrže umire

Stručnjaci naglašavaju kako preventivne mjere i edukacija mogu biti put prema mijenjanju navika koje će dovesti do razvoja raka.

Većina pacijenata oboljelih od raka u 1. ili 2. stadiju preživjet će godinu dana, a nije samo stvar u vrsti raka od kojih su jedni agresivniji od drugih, već i kada je on uočen.

Iako je nezahvalno prognozirati preživljavanje, liječnici ipak rade statističke tablice koje prikazuju stope smrtnosti od raka.


Prema globalnim statističkim podacima, ovo su oblici karcinoma s najvećom stopom smrtnosti kroz pet godina nakon dijagnoze:

1. Glioblastom (tumor mozga) - 99 posto

2. Rak gušterače - 92,3 posto

3. Rak grla - 82,6 posto

4. Rak jetre - 82,5 posto

5. Rak pluća -82,3 posto

6. Rak žučnog mjehura - 81,5 posto

7. Rak želuca - 69,6 posto

8. Rak vrata maternice - 69,1 posto

9. Rak jajnika - 53,8 posto


SKUPO PLAĆAMO LOŠE NAVIKE

U velikom istraživanju Američkog društva za rak analiziran je utjecaj rizičnih faktora na nastanak nekoliko vrsta raka te je zaključeno da se u velikom broju slučajeva rak može izbjeći ako se promijene životne navike.

Najopasnije loše navike su pušenje (aktivno i pasivno), debljanje i konzumacija alkohola.

Među rizičnim faktorima su i neke infekcije poput HPV infekcije, virus hepatitisa B, dugotrajna infekcija bakterijom H. pylori, premalen udio vlakana u prehrani, pretjerana konzumacija crvenog mesa, premalo voća i povrća, pretjerana izloženost ultraljubičastim zrakama, manjak tjelesne aktivnosti i nedostatak kalcija.


ČITAJTE I:

Linker
15. travanj 2024 02:52