Moderna stomatologija

Uz rajski plin riješite se straha od zubara

Sedacija dušičnim oksidulom svakodnevno se primjenjuje u svim područjima dentalne medicine, kako kod odraslih, tako i kod djece

Strah od zubara jedan je od najraširenijih problema s kojima se pacijenti susreću. Podaci Američke Akademije dentalne medicine pokazuju da samo u Americi ima oko 40 milijuna osoba koje zbog straha izbjegavaju stomatološke zahvate i zato moderna stomatologija sustavno pronalazi način kako da što više bude u službi zdravlja i suvremenih potreba te da pacijenti u zubarski stolac sjedaju bez straha.

 

Svjesna sedacija

Rješenje je pronađeno upotrebom sedacije plinom dušičnog oksida. Iako se takozvani "rajski plin" već dugi niz godina upotrebljava u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i mnogim europski zemljama poput Italije i Njemačke, svjesna sedacija tek odnedavno je dostupna i kod nas.

Prilikom tretmana pacijentu se maska za inhalaciju "rajskog plina" pričvršćuje na nos, a sedacija nastupa već nakon nekoliko minuta, dok učinak nestaje nedugo nakon prestanka udisanja.

 

Bez nuspojava

- Pažljivo dozirano udisanje mješavine kisika i dušičnog oksida putem maske kod pacijenta stvara osjećaja topline i zadovoljstva, djeluje opuštajuće i povisuje prag boli. Posebno je važno istaknuti kako se plin ne uključuje u u metaboličke procese u organizmu pa tako sedacija ne uzrokuje nuspojave, prihvatljiva je za sve dobne skupine te ima samo opće kontraindikacije. Već nakon prvog tretmana pacijenti uviđaju prednosti ovakvog liječenja, koji je znatno ugodniji i manje stresan. Ovakav način sedacije daje odlične rezultate kod pacijenata s dentalnom anksioznošću, koja se na ovaj način može se smanjiti, pa i prevladati. Time se izgrađuje i povjerenje između pacijenta i stomatologa - kaže doc. dr. sc. Nikola Petričević specijalist protetike i implanotologije i voditelj Ordinacije VISODENT dentalne medicine. Upravo je to ordinacija koja je među prvima u regiji licencirana za korištenje ove metode kojom su htjeli ponuditi rješenje svim pacijentima koji imaju strah od stomatoloških zahvata.

 

Jedina prepreka za korištenje ovakvog tretmana u liječenju zuba su opće zdravstvene kontraindikacije, ukoliko je riječ o pacijentima koji pate od težih bolesti, nepokretni su ili pate od klaustrofobije.

Foto: iStock

Sigurno i za djecu

- Sedacija dušičnim oksidulom svakodnevno se primjenjuje u svim područjima dentalne medicine, od preventivne stomatologije do oralne kirurgije. U našoj svakodnevnoj praksi, upotreba ove metode se posebno korisnom pokazala u dječjoj stomatologiji i implantologiji. Kod djece zato što ona najčešće imaju strah od zahvata i ne žele surađivati, a u implantologiji zato što kod pacijenata stvara osjećaj znatno kraćeg i ugodnijeg trajanja zahvata, što olakšava suradnju i omogućava stomatološki rad visoke kvalitete - kaže doc. Nikola Petričević.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo