Kad se radi o starijim osobama, komplikacije povezane s gripom mogu biti opasne po život
 Getty Images
zabrinjavajući podaci

Usprkos svim rizicima, samo 20 % osoba starije životne dobi u Hrvatskoj cijepi se protiv gripe

Gripa može biti okidač za razvoj ozbiljnijih komplikacija, poput upale pluća i bronhitisa, osobito ako osoba već boluje od kroničnih bolesti srca i krvožilnog sustava, pluća ili dijabetesa


Epidemija gripe pojavljuje se svake godine u zimskim mjesecima i već stoljećima uzrokuje zarazne respiratorne infekcije čim se pojavi. S čovjeka na čovjeka se prenosi kašljanjem, kihanjem i bliskim kontaktom. Zaraziti se može svatko, a većina će gripu i preboljeti bez većih komplikacija. Međutim, kad se radi o osobama iz tzv rizičnih skupina, gdje spadaju i starije osobe, komplikacije povezane s gripom mogu biti opasne po život. Svejedno, najveći dio upravo te populacije izbjegava cijepljenje i odlučuje se na rizik.

Iako je iz godine u godinu prosječna životna dob sve viša, a kvaliteta života sve bolja, pa se ta dob društveno ne smatra starošću, to ne umanjuje činjenicu da nakon 65. godine života imunološki sustav slabi i postaje sve manje učinkovit u borbi s infekcijama.

Većina zdravih ljudi gripu će preboljeti unutar 7-14 dana i u normalnim okolnostima, osim simptomatske terapije, bez posebnog liječenja, a pogotovo ne antibioticima. Međutim, gripa može biti okidač za razvoj ozbiljnijih komplikacija, poput upale pluća i bronhitisa, osobito ako osoba već boluje od kroničnih bolesti srca i krvožilnog sustava, pluća ili dijabetesa.


Vjerojatnost hospitalizacije

Svi ti čimbenici povećavaju vjerojatnost hospitalizacije osoba starije životne dobi u slučaju zaraze gripom, a boravak u bolnici ove godine, uz postojeću globalnu epidemiju koronavirusa, čak i uz zabranu posjeta i epidemiološke uvjete na svim bolničkim odjelima, predstavlja dodatan rizik za zdravlje.

Statistike pokazuju da između 80 % i 90 % svih smrtnih slučajeva kao posljedice gripe nastupa u populaciji osoba starijih od 65 godina. Tako visoki postotci dodatan su razlog za cijepljenje, pogotovo uz činjenicu da je cijepljenje besplatno za sve starije od 65 godina i potpuno je sigurno. Moguće nuspojave su blage te obično uključuju bolnost, crvenilo ili oteklina na mjestu uboda, vrućica, glavobolja, malaksalost i bol u mišićima (mijalgija).

U usporedbi s gripom, čak i u njenom najblažem obliku, te nuspojave su zanemarive te obično traju kratko, jedan do dva dana, a najčešće su posljedica imunološkog odgovora kod cijepljene osobe Uz sve zdravstvene rizike koje nam je ova godina donijela, ovo je jedan protiv kojeg se možemo sigurno i uspješno boriti cjepivom protiv gripe.




Powered by

SANOFI PASTEUR

Linker
24. travanj 2024 02:22