UŠI KOD DJECE

Postane li svaka gnjida uš, koliko ona može živjeti izvan svog habiteta, tj. ljudske glave, skaču li uši, kako očistiti odjeću, jastuke, krevet? Uz recepte naslijeđene od mama i baka, a koji obećavaju učinkovitost ružmarinova eteričnog ulja, octa, maslinova ulja, ...

Uši kod djece

Frizeri trljaju ruke. Za uši 500 dolara po glavi

OD OVE zime kruže nove gradske legende o ušima (da se razumijemo, pediculus humanus) koje haraju newyorškim osnovnim školama.

Čuju se nevjerojatne priče o njihovoj izdržljivosti na kemikalije, izgladnjivanje i nisku temperaturu. Od slučaja do slučaja, uglavnom usmenom predajom, "od muhe je napravljen slon".

Pa ipak, kako biste se uvjerili da u svim tim pričama ima i trunke istine i da problem ušiju nije tek mala neugodnost koja se jednostavno rješava šamponom, dovoljno je na pretraživaču Google utipkati riječ "lice" (uši) ili, iz prve ruke, imati djecu školske dobi.

Službena politika gradskih školskih vlasti, koja bi se mogla sažeti u nekoliko riječi, tj. "nijedna gnjida u školi", počinje davati ne baš ohrabrujuće rezultate. Tražeći od nastavnika da djecu zaraženu ušima šalju kući odmah nakon pregleda, koji se najčešće obavljaju rano ujutro, prije početka nastave, moraju su se suočiti s golemim brojem izostanaka. Posljednji podaci govore da su uši razlog za 12 do 24 milijuna izgubljenih nastavnih sati u SAD-u tijekom jedne školske godine. Pa tako sve veći broj nastavnika, kao i Američko udruženje pedijatara, traži da se zaraženu djecu drži u razredu do kraja radnog dana, a da se tretman čišćenja obavi to popodne ili navečer.

U raspravi među roditeljima, nastavnicima, ali i medicinskim i drugim stručnjacima, o tome je li bolje u razredu imati uši ili izostanke pojavila su se neka neizostavna pitanja. Čak ni nakon duljeg surfanja internetom nije moguće na svako od njih odgovoriti sa sigurnošću, poput postane li svaka gnjida uš, koliko ona može živjeti izvan svog habiteta, tj. ljudske glave, skaču li uši, kako očistiti odjeću, jastuke, krevet. U multikulturnom i multinacionalnom New Yorku samo na to posljednje pitanja postoje najraznovrsniji odgovori, od radikalnih da svu odjeću i rublje treba prokuhati, preko umjerenih prema kojima ih je dovoljno staviti u sušilicu do alternativnih koji govore o zatvaranju u plastičnu vrećicu na 24 sata.

Uz recepte naslijeđene od mama i baka, a koji obećavaju učinkovitost ružmarinova eteričnog ulja, octa, maslinova ulja, balzama za kosu sa sodom bikarbonom, te "jača" rješenja tipa sprejeva, šampona i gelova na kojima stoji preporuka da se pri baratanju koriste gumene rukavice, danas se u Sjedinjenim Državama problemu ušiju pristupa vrlo ozbiljno i profesionalno. A i tržišno.

Adie Horowitz, predsjednica organizacije newyorških "licendersa" (u slobodnom prijevodu trebitelja ušiju), naglašava da je tijekom ove zime problem porastao za otprilike 20%. U New Yorku postoje brojni specijalizirani frizerski saloni koji, uz to što šišaju zaražene glave, nude besplatne preglede, ali ne i besplatan tretman. U skupinu sve raznovrsnijih novih usluga i zanimanja spada i profesionalno bavljenje problemom ušiju. Medicinske sestre, frizerke, bolničarke odlučuju se na taj posao prvenstveno zbog velike potražnje, ali i dobre zarade. Uz privatne klijente kojima se odlazi kući radi tretmana, one često imaju ugovore s privatnim školama, budući da državne moraju imati medicinsku sestru.

U školama se kontrola uglavnom odvija u manjoj prostoriji, gdje profesionalne "licendersice" postave jaku svjetiljku i povećalo, izvuku sredstva za rad i krenu glavu za glavom. Usplahirenim roditeljima koji odmah dotrče da svoju zaraženu djecu odvedu kući guraju u ruku vizit kartu. Tijekom kućnih posjeta početna se cijena kreće od 250 dolara po glavi s kratkom kosom pa naviše. Naravno, cijena se mijenja i s obzirom na broj ili težinu zaraze, tako da za dužu i gušću kosu s mnogo ušiju i gnjida, na kojoj treba raditi od 4 do 5 sati, cijena doseže više od 500 dolara. "Ne volim paukove, ali ove mi životinjice ne smetaju.

Pa ipak, kada moram raditi s nekim tko ih je nakupio jako puno, poput jedne djevojčice na čijoj sam glavi radila više od devet sati i nabrojala više od tisuću gnjida, postanem nervozna, jer znam da je velika mogućnost da ih i ja dobijem", objašnjava Adie Horowitz. Usporedo s porastom fenomena, raste i business. Na internetu se reklamiraju i prodaju razni proizvodi, od šampona do ulja, gelova i lakova, kao i CD-ovi s uputstvima. Paket s glavnim proizvodima i CD-om može se nabaviti za 60 do 70 dolara.

Problemom su se počeli baviti i stručnjaci s američkih sveučilišta. Dr. Dale H. Clayton, biolog sa Sveučilišta u Utahu, upravo testira specijalni fen za kosu. Isproban na glavama 169 dobrovoljaca, zasad se pokazao potpuno učinkovitim kod gnjida, iako ne i kod ušiju.

Uši kod djece

GORILOPEDIJA - ZDRAVLJE

Linker
25. travanj 2024 01:19