Čini se da nije samo šećer štetan za zdravlje.
 Foto: iStock
Nisu bezazleni

Umjetni zaslađivači mogu povećasti rizik za dijabetes

Dugo se 'šuška' kako zamjene za šećer nisu tako zdrave kako bi njihovi proizvođači željeli da mislimo. Evo još jednog dokaza.

Mala australska studija pokazala je da konzumiranje velikih količina umjetnih zaslađivača može povećeti rizik za dijabetes.

To se događa zato što umjetni zaslađivači smanjuju prirodnu tjelesnu kontrolu šećera u krvi i tako posljedično utječu na razvoj dijabetesa tipa 2.

U istraživanju je doduše sudjelovao mali broj ljudi, svega njih 27, trajalo je dva tjedna, ali dobiveni su zanimljivi odgovori. Osobe su uzimale umjetne zaslađivače tri puta dnevno prije obroka tijekom ta dva tjedna.

Bolje su prošli oni na placebo pilulama

Ukupna doza zaslađivača bila je otprilike kao 1,5 litre dijetetskog napitka, a na kraju dvotjednog pokusa testovi su pokazali da su ljudi koji su uzeli umjetne zaslađivače imali promjene u odgovoru tijela na šećer, dok oni koji su uzimali placebo pilule nisu.

Visoki unos zaslađivača mogao bi dovesti do pretjerano visokih razinama šećera u krvi nakon obroka, što bi s vremenom moglo utjecati na razvoj šećerne bolesti tipa 2.

Američki nutricionisti također su se složili da umjetni zaslađivači nisu bezazleni pa bi valjalo razmisliti, ako već ne koristite šećer, da li biste se i njih mogli odreći...

Linker
18. travanj 2024 08:03