'S godinama smo shvatili da moždani udar ne bira ni vrijeme ni godine...'
 Foto: Istock
Moždani val

U Zagrebu je osnovana prva udruga za pomoć nakon moždanog udara

Zajedničkim spoznajama, udruga žli pružiti cjelovitu podršku te omogućiti lakši i bolji život svima koji se suočavaju s posljedicama ove bolesti.

Udruga 'MOŽDANI VAL' održala je u prostorima ReAktiva terapijskog centra u Zagrebu, javno predstavljanje i obilježila početak aktivnog djelovanja u pružanju podrške osobama koje se suočavaju s posljedicama moždanog udara.

Lakši i bolji život svima

Nakon uvodnog pozdrava svih prisutnih gostiju, predsjednica udruge Amira Šafranić pojasnila je motive pokretanja i djelovanja udruge: 'Inicijativa za pokretanje ove Udruge rezultat je dugogodišnjeg iskustva u radu stručnjaka ReAktiva centra s osobama nakon moždanog udara, te osobnih životnih iskustva pojedinaca s moždanim udarom.

S godinama smo shvatili da moždani udar ne bira ni vrijeme ni godine, te da nema dovoljno dostupnih kvalitetnih i praktičnih informacija o snalaženju u životu s moždanim, a zdravstveni sustav je ograničen u svom djelovanju.

Želja nam je, našim zajedničkim spoznajama, pružiti cjelovitu podršku te omogućiti lakši i bolji život svima koji se suočavaju s posljedicama ove bolesti.'

Važnost zajedništva

Predsjednica udruge istaknula je i početak kampanje pod nazivom 'NOVI KORAK ZAJEDNO', koja će se provoditi tijekom 2018. godine, a bit će usmjerena na najvažnije probleme s kojima se oboljeli susreću prilikom stvaranja novog života nakon udara: olakšanje svakodnevnih aktivnosti, poboljšanje fizičkog stanja, emocionalna podrška za oboljelog i obitelj i organizacija društvenih aktivnosti.

Događaju je nazočio i pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo dr.sc. Vjekoslav Jeleč, koji je, sa stručnog medicinskog pristupa, naglasio prednosti mehanizama neuroplastičnosti i tzv 'remapiranja mozga'.

Te sposobnosti mozga naveo je kao ključne u oporavku nakon moždanog udara jer omogućuju da zdravi dijelovi mozga preuzmu funkcije oštećenih dijelova, čime se stvaraju nove mogućnosti u procesu rehabilitacije.

Također, istaknuo je važnost zajedništva, upornosti i međusobne duhovne podrške koju može pružiti rad udruge za sve one kojima je to potrebno.

Sve informacije o udruzi i aktivnostima mogu se pronaći na internet stranicama udruge www.mozdanival.hr a za sva pitanja vezana uz oporavak nakon moždanog udara dostupan je e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili kontakt mobitel udruge 099/34 70 970.

Linker
12. travanj 2024 10:04