Pobijedite tantrum

U paklu dječjeg bijesa - najvažnije je da i vi ne pobijesnite

'Nije vaš zadatak da dijete nikad nema tantrum, vaš je zadatak da ga i vi ne dobijete', u toj rečenici je sažeta gotovo sva mudrost što činiti kad dijete uhvati bijes.

Nastup bijesa (tantrum) može varirati od cmizdrenja do bacanja i udaranja. Najupornija djeca mogu i poplaviti od gubitka zraka. Javljaju se u dobi između jedne i tri godine, no to je sve vrlo individualno. Neka djeca tantrume doživljavaju redovito, a neka, tvrde roditelji, nikad ih nisu iskusila.

Stvar izgleda otprilike ovako: dijete (roditelji tvrde ničim izazvano ili izazvano sitnicom) iznenada se uzruja, počne urlati, plakati i gubi kontrolu. Vi, posebno ako ste na javnom mjestu, slično kao i vaš mališan također gubite kontrolu. Ili se zbog ljudi pravite da je ne gubite, a kipite u sebi. Dobra vijest je da s iskustvom sve postaje lakše. Vjerojatno zato jer već otprilike znate tijek pa se lakše nosite sa stresom.

 

Djeca nemaju razvijen osjećaj suzdržavanja

Čak i blaga djeca divnih karaktera mogu pokleknuti pod izljevima bijesa. Oni su normalan dio razvoja budući da djeca nemaju razvijen sustav suzdržavanja i kontrole. Slično kao što se vi uzrujate kad se pokvari neki uređaj koji ste upravo pokušali upaliti, tako se frustrirano nekad osjećaju i najmlađi. Nekad psujete kad vam ne ide od ruke, nekad bacate stvari, nekad se otresete na partnera, a nekad se okrenete i odete. Djeci je tantrum jedini na raspolaganju za ispuhavanje bijesa.

Ipak, česti okidači su kad ono traži pažnju, umorno je ili gladno. Djecu zna izbaciti iz takta i to što se ne mogu izraziti. Kako se govorne vještine poboljšavaju, izljevi bijesa postaju rjeđi.

 

Ponudite mu izbor između dvije stvari

Postoje načini kako možete pokušati izbjeći djetetove ispade bijesa. Primjerice, dajte mu da osjeti kontrolu nad svakodnevnim stvarima. Ponudite mu izbor između dvije vrste sladoleda, između toga hoće li prvo prati zube ili obaviti nuždu prije spavanja...

Ako već prepoznajete znakove frustracije i mogućeg tantruma odvratite djetetu pažnju. Ponudite mu zamjenski predmet umjesto željenog, predložite neku zanimljivu aktivnost ili krenite u suprotnom smjeru.

Foto: iStock

 

Najvažnije je birati bitke

Ponekad ne reagirajte na prvu i ne zabranjujte baš sve djetetove želje. Bitno je birati bitke. Ako, primjerice, navečer ne želi skinuti omiljenu majicu dozvolite mu to. Nitko nije umro spavajući u prljavoj robi. Vjerojatno će mu ionako do sutra dosaditi. Moj trik je, ako i sutra inzistira na istoj odjeći, 'slučajno' je smočite dok ujutro pere zube. Gotovo sigurno će mu biti neudobno u mokrom pa će se i sam poželiti presvući. Budite svjesni dječjih granica. Ako znate da je dijete umorno, nije najbolji trenutak za odlazak u trgovinu ni za pozivanje susjeda na igru.

Trik je pokušati tantrum što prije privesti kraju, kažu nova istraživanja. To činite tako da djetetu pomognete da što prije prevlada osjećaje ljutnje i bijesa. Kada dijete jednom prevali osjećaj ljutnje, ostaje samo tuga, a kad nastupi tuga dijete treba utjehu. Najbrži način da prevlada ljutnju ne postoji, ali stručnjaci savjetuju roditeljima da tijekom vrištanja i vikanja ne čine ništa. To je teško, ali treba jednostavno pričekati da sve izbaci iz sebe. Osjećaj ljutnje je zamka na koju ne treba nasjesti. Nemojte postavljati pitanja, dodatno raspršivati bijes, prijetiti i šaliti se na račun djetetovih osjećaja. Čak i previše nježnosti može samo produžiti period bijesa.

 

Imajte na umu da je djetetu najteže

No, najvažnije je - ostanite smireni. Nemojte ni slučajno prihvatiti nezrelo ponašanje. Doslovno izbrojite do 10 i smirujte se. Govorite sami sebi da ste odrasli i imajte na umu da je djetetu najteže. Ako imate osjećaj da ćete 'puknuti' smireno djetetu recite, unatoč njegovoj dreki, da vam je sve to previše i udaljite se.

 

Sa starijom kćeri znala sam izgubiti kontrolu. Nekoliko puta sam je i lupnula po guzi. Poslije toga bih se uvijek osjećala lošije. I to baš nikad ne bi donijelo ništa dobro. Želite li stvarno da vas se vaše dijete boji? Ne. Bitno je da vas poštuje i da vas smatra svojim osloncem. A to s nasiljem nećemo nikad postići. Sva sreća pa sam to brzo shvatila.

 

Ne nagrađujte ispade bijesa popuštanjem

Uvijek se pokušajte spustiti na razinu djeteta, probajte se sjetiti sebe dok ste bili mali. U svakom trenutku pokažite djetetu da ste uz njega i da ga pokušavate razumjeti. Ako je bijesno jer nešto ne može dobiti najbolje je ignorirati ga. Smireno recite ne, objasnite i udaljite se na nekoliko metara. Radite nešto drugo, ali dijete imajte na oku. Znajte da je djetetu uvijek teško s burnim emocijama i da mu, iako se tako ne čini, vaše prisustvo pomaže.

Nikako nemojte nagrađivati dijete popuštanjem nakon provale bijesa. Kad sve završi budite tu za zagrljaj i iskreno recite djetetu da vam je teško kad je njemu teško. I pohvalite ga što se uspjelo smiriti.

 


Foto: iStock

Ako imate dvojbe oko odgoja najmlađih i trebate pomoć svakako pročitajte neku od ovih knjiga:

1. Godine prve zašto su važne
Autor: Milivoj Jovančević

Ova knjiga ima osam dopunjenih izdanja i jedna je od najpopularnijih u hrvatskim obiteljima. Autor knjige je ugledni pedijatar, voditelj UNICEF-ovog projekta “Prve tri su najvažnije”. Konkretnim savjetima pomaže u roditeljskim nedoumicama oko njege i odgoja mališana od rođenja do polaska u školu.

 

2. Mama zna najbolje (i tata)
Autorica: Marina Knežević Barišić

Knjiga ne sadrži iskustva stručnjaka, već više od 1000 iskustava onih koji znaju najbolje - 600 roditelja diljem Hrvatske.

 

3. Safari duha
Autorica: Ana Bučević

Ova knjiga je najprodavanija knjiga domaćeg autora o roditeljstvu i odgoju kod nas. Mame su oduševljene s neposrednosti, duhovitosti i optimizmom kao stilom odgoja.

 

4. Vaše kompetentno dijete
Autor: Jasper Juul

Knjiga pomaže roditeljima shvatiti da je interakcija između odraslih i djece uzajaman proces učenja koji treba biti utemeljen na poštivanju i uvažavanju.

 

5. Vaše dijete
Autorica: Penelope Leach

Ova je knjiga jedna od najpopularnijih prema izboru mama. Kako stoji u opisu knjige: “Ova knjiga ne postavlja pravila, jer pravila nema. Ne govori vam što trebate učiniti, već vam nudi složene i zadivljujuće, raznovrsne postupke koji će vam pomoći da uživate u otkrivanju te male osobe, brinući se o njoj dok joj pomažete u procesu koji će nju ili njega postupno pretvoriti u vaše dijete”.

 

6. Povezujuće roditeljstvo
Autori: William i Martha Sears

Ova knjiga zaslužna je za širenje trenda povezujućeg roditeljstva. Prema njoj odgoj se temelji na nježnim metodama, punim razumijevanja za dječje potrebe, koji stvara čvrste emotivne veze između djeteta i roditelja.

 


Vaše mišljenje nam je važno!

Jeste li vi sa svojim djetetom prošli kroz ovu situaciju? Kako ste je riješili? Što biste savjetovali drugim roditeljima? Pišite nam, možda vam netko bude zahvalan na pomoći...

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo