Dobivanje i samo nekoliko kilograma bez ikakvog razloga zna biti frustrirajuće, ali to može biti i znak da se u vašem tijelu nešto događa.
 Getty Images/iStockphoto
Muke po vagi

U ovih šest situacija naglo debljanje je najčešće znak ozbiljnijeg problema

Ako ste uvjereni da 'kalorijska amnezija' nije uzrok vašeg debljanja, možda razlog leži u ovim problemima.

Vaša rutina se nije promijenila, u smislu da jedete istu količinu hrane i jednako se krećete. No, ono što se događa jest da ste primijetili da vam kile idu gore.

Dobivanje i samo nekoliko kilograma bez ikakvog razloga zna biti frustrirajuće, ali to može biti i znak da se u vašem tijelu nešto događa.

Prvo se preporučuje isključivanje najočitijeg krivca: kalorični višak. Jer, budimo iskreni, u većini slučajeva neobjašnjivog povećanja težine, sve se svodi na kalorije.

- Mnogi ljudi imaju 'kalorijske amnezije '- jedu više kalorija, a da toga možda nisu ni svjesni, a možda i malo previše sjede - kažu stručnjaci

Ako ste uvjereni da kalorijski problemi nisu uzrok vašeg debljanja, možda razlog leži u ovim problemima.


Iscrpljeni ste - možda je riječ o hipotireozi

Kada mlada žena uđe u doktorski ured s neobjašnjivom težinom, štitnjača je prvo mjesto koje će većina liječnika istražiti. Hipotireoza je stanje smanjenog stvaranja, izlučivanja i djelovanja hormona štitnjače

Ta leptirasta žlijezda u vratu odgovorna je za izlučivanje hormona koji regulira metabolizam, a ako imate nedovoljnu aktivnost štitnjače. metabolizam se može usporiti, izazivajući dobivanje na težini.

Žene s hipotireozom također mogu patiti od niske razine energije ili umora, suhe kože, gubitka kose, promuklosti ili zatvora.


Problemi s ciklusom - možda je riječ o PCOS-u

Istraživanja pokazuju da čak jedna od pet žena ima sindrom policističnih jajnika (PCOS) - endokrini poremećaj koji izbacuje iz ravnoteže reproduktivne hormone estrogena i testosterona i može izazvati niz neugodnih simptoma kao što su problemi s ciklusom, rast dlaka na licu i migrene.

PCOS također može poremetiti način na koji vaše tijelo koristi inzulin što znači da možete nakupiti kile oko srednjeg dijela tijela.


Pod stresom ste - može biti depresija

Ako ste stalno uznemireni, imate poteškoća sa spavanjem, osjećajem umora, ili ste izgubili zanimanje za stvari koje su vas nekoć veselile, porazgovarajte sa stručnjakom i detektirajte problem.


Nesanica

Nakon neprospavane noći, želja za hranom se sljedeći dan pojačava. Manjak sna podiže ghrelin, hormon koji signalizira da je vrijeme za obrok, a snižava razinu leptina, hormona koji prenosi osjećaj sitosti.


U 40-ima ste - možda je riječ o predmenopauzi

Prijelazno razdoblje do menopauze izaziva neravnomjeran rast i pad hormona poput estrogena, što može potaknuti debljanje kod nekih žena. Ostali znakovi uključuju nepravilnu menstruaciju, valunge, promjene raspoloženja i promjene libida.


Novi lijekovi

Ne samo kontracepcija, već i drugi lijekovi mogu dovesti do nakupljanja kila. Od pojedinih antidepresiva, lijekova koji smanjuju krvni tlak, određenih steroida i antihistaminika.

Nemojte prestati uzimati potrebne lijekove bez da se savjetujete s liječnikom.

Linker
14. travanj 2024 00:59