Često zaboravljamo koliko je važno zdravlje... Nemojte da vam to pređe u naviku!
 Foto: iStock
Svjetski je dan srca

U Hrvatskoj od bolesti srca umire više žena nego muškaraca

Povodom obilježavanja Svjetskog dana srca, Zaklada „Hrvatska kuća srca“ upozorava javnost o važnosti prevencije i spoznaje kardiovaskularnog rizika.

Zaklada Hrvatska kuća srca povodom obilježavanja Svjetskog dana srca najavila je pokretanje prvog online kalkulatora koji će biti dostupan, do kraja mjeseca, na web stranici Čuvari srca i zahvaljujući kojem će građani moći na jednostavan način procijeniti kardiovaskularni rizik.

Vrlo jednostavno

"Vrlo je važno da građani osvijeste vlastite predispozicije za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti. Ovaj će im kalkulator pomoći u tome i to na vrlo jednostavan način. Podaci o visini arterijskog krvnog tlaka, razini glukoze i kolesterola u krvi, indeksu tjelesne mase, ali i drugim parametrima, nakon obrade kalkulatora odgovorit će na pitanje u kakvom je osoba riziku. Ono što uvijek ponovno ističemo u komunikaciji s građanima važnost je prevencije i prihvaćanje zdravog načina života - tjelovježba, mediteranska prehrana, prestanak pušenja i konzumacija alkohola u što manjoj mjeri", naglasio je akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca.

Kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 milijuna smrti godišnje u svijetu, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti.

U Hrvatskoj su također na vrhu ljestvice smrtnosti, a prema najnovijim podacima, 2016. godine uzrokovale su smrt 23.190 osoba, odnosno 45 % od ukupnih smrti. Analiza uzročnika smrti po spolu pokazuje da su kardiovaskularne bolesti uzrok smrti 50,1 % žena (13.136) i 39,7 % muškaraca (10.054).

Nešto malo bolje...

"Vodeće su dijagnostičke podskupine ishemijska bolest srca s udjelom od 20,2 % (10.396) i cerebrovaskularne bolesti s udjelom od 12,8 % (6.594) u ukupnom mortalitetu. Posljednjih petnaest godina prisutan je pozitivan trend smanjenja smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj, što je izraženije za cerebrovaskularne bolesti, nego za ishemijsku bolest (45,2 % pad smrtnosti za KVB ukupno od 2000. do 2014., 28,8 % za ishemijsku bolest srca i 47,6 % za cerebrovaskularne bolesti).", naglasio je doc. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Zaklada Hrvatska kuća srca svake godine organizira javnozdravstvenu akciju povodom obilježavanja Svjetskog dana srca, a ove će se godine akcija održati 30. rujna u Sportskom centru Vukovar, u Sportskoj dvorani Borovo naselje (Trg Dražena Petrovića 2) u Vukovaru od 10.00 do 13.00 sati. Vukovarke i Vukovarci moći će besplatno izmjeriti arterijski krvni tlak, indeks tjelesne mase i savjetovati se sa stručnjacima.

Linker
18. travanj 2024 06:02