Crna statistika

U Hrvatskoj manje od 10 posto pacijenata preživi rak pluća

Hrvatska ulazi u opsežnu europsku studiju The Economist Intelligence Unita koja je u prvotnim rezultatima ukazala na značajne razlike u ishodima liječenja raka pluća diljem Europe.

 

U Hrvatskoj se godišnje otkrije oko 3000 novih bolesnika s rakom pluća, a prema dostupnim statistikama, petogodišnje preživljenje naših pacijenata je ispod 10 posto, što nas svrstava na samo dno ljestvice europskih zemalja.

Hrvatska je u 2019. dobila priliku sudjelovati u drugom valu opsežnog istraživanja The Economist Intelligence Unita, jednog od najpoznatijih istraživačkih timova koji se, između ostalog, bave i zdravstvenim politikama.

 

Gdje smo u odnosu na druge

Budući da je Nacionalni plan protiv raka u završnoj fazi, rezultati ovog istraživanja pokazat će gdje smo u odnosu na europske države u pravovremenoj dijagnostici i liječenju raka pluća te biti vrijedan doprinos smjernicama za poduzimanje strukturnih i organizacijskih mjera u provođenju još kvalitetnije onkološke skrbi.

Povodom međunarodnog Tjedna svjesnosti o sigurnosti pacijenata, s ciljem ukazivanja važnosti unaprjeđenja zdravstvenih ishoda u području liječenja raka pluća, Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ), uz gostovanje The Economist Intelligence Unita, organizira stručni panel "Europa jednakih  mogućnosti (za pacijente s rakom pluća)" koji će se održati:

u ponedjeljak, 11. ožujka 2019. godine u 10:30 sati,
u prostoru BIOCentra - inkubatora za razvoj bioznanosti,
Znanstveno-učilišni kampus Borongaj, Borongajska cesta 83H, Zagreb.

 

U prvom dijelu programa, dr. Mary Bussell iz The Economist Intelligence Unita predstavit će prve rezultate istraživanja o raku pluća koje je provedeno u 13 europskih zemalja, nakon čega slijedi stručna panel rasprava u kojoj sudjeluju državni tajnik u Ministarstvu zdravstva prim. dr. sc. Željko Plazonić, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i članica inicijative "MEPs against cancer" Dubravka Šuica, koordinator Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka pluća akademik Miroslav Samaržija, te predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina.

 

Ne mora biti smrtonosna bolest

Cilj je predstaviti izazove koji očekuju hrvatsko zdravstvo i onkološke pacijente tijekom nadolazećeg hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, kako Nacionalni plan protiv raka i Nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća mogu poboljšati ishode liječenja te kako svi pacijenti oboljeli od raka pluća mogu imati jednaku dostupnost pravovremenoj dijagnostici, najučinkovitijim metodama liječenja i inovativnim lijekovima.

Rak pluća danas više ne mora biti smrtonosna, već kronična bolest, zahvaljujući terapijskim dostignućima i mogućnostima kakve se primjenjuju u liječenju pacijenata u razvijenim zemljama diljem svijeta.

 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo