Što vam sve donosimo u novom Doktoru u kući provjerite u četvrtak 4. kolovoza!
Ne propustite!

U četvrtak 4. kolovoza izlazi novi broj Doktora u kući

U novom broju Doktora u kući koji izlazi u četvrtak saznat ćete kako prepoznati prve znakove pojave Alzheimerove bolesti, što se savjetuje njegovateljima i ostalim članovima obitelji te gdje potražiti pomoć.

Oko 45 milijuna osoba u svijetu boluje od neke vrste demencije. Očekuje se da će njihov broj porasti na oko 100 milijuna do 2050. godine, odnosno da će svaka treća osoba starija od 65 godina imati neku vrstu demencije.

Simptomi

Oko 85 tisuća osoba u Hrvatskoj ima demenciju, od toga oko 60 tisuća Alzheimerovu bolest. U prvoj fazi bolesti pojavljuju se lakši simptomi koje možda niste ni prepoznali. To su: tjeskoba, povlačenje u sebe, mirnoća, promjena raspoloženja, nezainteresiranost, gubitak interesa za čitanje i pisanje, gledanje televizije bez interesa, slaba komunikacija s okolinom, zaboravljanje, traženje stvari...

Što učiniti i kako se ponašati kada doznamo da nam bližnji boluje od Alzheimera?

Prilagodite prostor u stanu i uklonite sve suvišne stvari, maknite ogledala (jer oboljeli ne prepoznaju sebe), postupajte s njima nježno i smireno, pazite na buku... To i još mnoštvo praktičnih savjeta doznajte u novom Doktoru u kući. Osim toga, ako ste u situaciji da brinete o oboljelom od Alzheimera i vi ćete s vremenom podići svoju razinu stresa. Morate pomoći i sebi.

Doznajte i što pokazuju najnovija istraživanja vezana uz Alzheimerovu bolest. Molekula resveratrol, prirodni biljni fenol, mogla bi imati važu ulogu u istraživanjima liječenja Alzheimerove bolesti, otkrila je nova studija predstavljena na Međunarodnoj konferenciji udruga koje se bave Alzheimerom. Premda nije predstavljen kao lijek, resveratrol i njegovi učinci mogu pomoći usmjeriti daljnja istraživanja bolesti čiji je mehanizam nastanka još nepoznat, a iječenje se svodi na ublažavanje simptoma. Resveratrol je pronađen u brojnim namirnicama, kao što su grožđe, borovnice, maline, crno vino i tamna čokolada...

Doktor u kući + Jutarnji list zajedno za 12 kuna!

Donosimo i leksikon vitamina - doznajte sve što trebate znati o vitaminima, njihovim učincima i doziranju.

Jedan od vitamina o kojem se u zadnje vrijeme puno govori je vitamin D. Važan je za ugradnju kalcija i fosfora u kosti i zube, zgrušavanje krvi, zdravlje živčanog sustava i srca. Uz vitamine A i C podiže imunitet. Vitamin D se naziva i “vitamin sunca” jer glavnina ovog vitamina nastaje u organizmu direktnim izlaganjem kože sunčevim UV zrakama određene valne duljine.

Hipovitaminoza

Što kad ga nedostaje Manjak vitamina D kombinacija je nedostatnog unosa hranom i stvaranja u organizmu. Može se javiti kod novorođenčadi s obzirom da ga majčino mlijeko sadrži u maloj količini. Nedostatak može biti prisutan i kod starijih osoba jer je njegovo stvaranje u organizmu u ovoj dobi manje učinkovito, pa uz manjak kalcija i manjak vitamina D doprinosi razvoju osteoporoze.

Lošiji status vitamina D nerijetko je prisutan kod osoba koje boluju od nekih bolesti probavnog sustava (npr. Crohnove bolesti i celijakije). Nedostatak ovog vitamina vezuje se uz pojavu šećerne bolesti, visokog krvnog tlaka, multiple skleroze i nekih vrsta raka (prostate, dojke i debelog crijeva).

Doktor u kući izlazi u četvrtak, 4. kolovoza. Ne propustite!

Linker
13. travanj 2024 22:45