Preporučuju se i onima koji su osjetljivi na laktozu.
 Foto: Istock
Riznica zdravlja

U čemu je tajna popularnosti biljnog mlijeka!?

Biljna mlijeka sve su popularnija te se preporučuju zbog zdravlja, hranjivosti, ali i ukusa. Ona ne samo doprinose jačanju kostiju, već su dobra i za cjelokupni organizam.

Biljno mlijeko proizvodi se od oraha, mahunarki i nekih žitarica. Bilo koje od njih je odličan izvor biljnih proteina te sadrži mnogo hranljivih tvari koje su dobre za probavu, kao i za rad mišića. Još jedna prednost je ta da ne sadrže laktozu te su odlična za sve one koji pate od intolerancije.

Bademovo mlijeko

Ne sadrži mnogo kalorija, kao ni zasićene masti te ga je idealno za piti nakon treninga. Tijelo ga naime brzo apsorbira. Preporučuje se dodavanje bademovog mlijeka u shakeove se preporučuje jer je puno vlakana kalija, vitamina E i magnezija.

Također pomaže u reguliranju težine te jača mišiće.

Kokosovo mlijeko

Osim što je ukusno, kokosovo mlijeko jača imunitet, štiti od virusa i bakterija, sadrži vitamine C i B te ubrzava metabolizam.

Sojino mlijeko

Sojin protein se smatra najboljim od svih. Samo jedna čaša sojinog mlijeka sadrži oko 8 grama proteina i ono je također odličan izvor kalija. Jedan od razloga zbog kojih mnogi posežu za sojinim mlijekom jest i to što ono snižava kolesterol.

Američka agencija za hranu i lijekove tvrdi da sojini proteini, kao dio prehrane s niskim udjelom masti i kolesterola, mogu znatno smanjiti rizik za razvoj srčanih bolesti te preporučuje unos 25 g sojinih proteina dnevno.

Za razliku od kravljeg mlijeka koje sadrži prirodne hormone, ali i sintetičke hormone koji se daju kravama kako bi proizvodile više mlijeka, soja ne sadrži nikakve hormone.

Zobeno mlijeko

Zahvaljujući beta-glukanu, ovo biljno mlijeko smanjuje količinu lošeg kolesterola u krvi, pospješuje probavu i daje energiju. Zobeno mlijeko, uz rižino i sojino, ubraja se ne samo u najomiljenije već i u najuravnoteženije alternative kravljem mlijeku.

Osim što je odličan za zdravi doručak u kombinaciji sa žitaricama rado se koristi i u jutarnjoj kavi, za pripremu pire krumpira, raznih umaka, pita…

Linker
25. travanj 2024 04:27