Da bi se neutralizirala neprekidna i prevelika proizvodnja kiseline, tijelo treba opskrbiti s više alkalnih namirnica.
 Foto: Istock
vrlo učinkovita

U čemu je tajna alkalne prehrane i zašto je bitan faktor u borbi protiv raka

Bez obzira na to jeste li oboljeli od raka ili ne, alkalna dijeta je među najboljima koje se preporučuju za tjelesno zdravlje. Smatra se da je pravilo 80/20 idealno u prevenciji i zaštiti od bolesti: 80 posto alkalnih i 20 posto kiselih namirnica.

Alkalna prehrana smatra se vrlo učinkovitom u obrani od raka. Polazi se od činjenice da je rak sustavna, metabolička bolest koja nastaje kao posljedica nedostataka hranjivih tvari, velikih količina toksina i preniske razine pH, što znači da je tijelo previše kiselo. Naime, kiselost organizma uzročnik je mnogih kroničnih bolesti i među glavnim okidačima raka.

Problem je i što je današnja hrana jako kisela, jede se puno prerađene hrane, rafiniranih šećera, a jela podgrijana u mikrovalnoj pećnici i brza hrana dominiraju na dnevnim jelovnicima mnogih ljudi, pa se rak širi poput epidemije.

Da bi se neutralizirala neprekidna i prevelika proizvodnja kiseline, tijelo treba opskrbiti s više alkalnih namirnica.

Odnos između pH krvi i raka

Naš pH mjeri se na ljestvici u rasponu od 0 do 14, a što je vrijednost pH veća, to je tvar alkalnija, a 7 se smatra neutralnom vrijednošću. Da bi se osigurao transport kisika kroz tijelo, krv mora održavati pH vrijednost od približno 7,35, znači da treba biti blago alkalno. Da bi i stanice mogle uspješno funkcionirati, također trebaju imati lagano alkalan pH, malo iznad 7.

Iako naše tijelo pohranjuje alkalne rezerve, nezdrave prehrambene navike, previše prerađene hrane prepune pesticida iscrpit će te rezerve, što može štetno djelovati na odnos alkalnog (lužnatog) i kiselog u tijelu. Budući da pH krvi postaje previše kiseo, tijelo će premjestiti kisele tvari iz krvi u stanice, dopuštajući da se krv vrati na pH vrijednost od 7,35. Kao rezultat toga ove stanice će postati previše kisele i u nekim slučajevima umrijeti. One koje prežive postaju abnormalne, maligne stanice, koje će kontinuirano rasti.

Alkalna terapija odnosno terapija visokim pH razvijena je za normalizaciju unutarstaničnog pH oboljelih od raka kroz uklanjanje kronične zakiseljenosti, a povećavajući pH stanice karcinoma na raspon iznad 7,5.

Istraživanja su pokazala da metabolizam stanica raka ima vrlo usku toleranciju pH na staničnu proliferaciju (između 6,5 i 7,5), a ako se može utjecati na metabolizam stanica raka bilo smanjivanjem ili podizanjem unutarnje, pH stanice karcinoma, teoretski bi se moglo zaustaviti napredovanje raka.

Dvije skupine namirnica

Sve namirnice mogu se svrstati u one koje stvaraju kiselinu i one koje stvaraju alkalnost u organizmu, no to ne znači da sve namirnice kiselog okusa kao što su, primjerice, limun, ocat ili rabarbara moraju stvarati kiselinu. Limun, koji je kiseo, zapravo alkalizira nakon što ga tijelo probavi. Dakle, pod kiselo ili alkalno misli se na koji način određene namirnice utječu na kiselost ili alkalnost organizma.

Da bi se održao idealni pH, prehrana treba biti sastavljena od organskog lisnatog zelenog povrća, bilja i začina, korjenastog povrća, luka, češnjaka, poriluka, brokule, cvjetače i kupusa, graha, leće, graška, orašastih plodova i sjemenki te žitarica bez glutena kao što je riža.

Zeleni sokovi i smoothieji

Izbacivanje mliječnih proizvoda, mesa i šećera iz prehrane u ovom načinu prehrane je presudno za prevenciju i liječenje raka. Meso i mliječni proizvodi su kategorizirani kao kisela hrana i njihova eliminacija iz prehrane smanjuje rizik od bolesti. Američki institut za istraživanje raka (AICR) objavio je više studija o odnosu između prehrane i prevencije raka, od kojih je jedna utvrdila da crveno meso povećava rizik od raka. Druga studija usporedila je krv onih koji konzumiraju vegansku prehranu s onima koji su pobornici tradicionalne, mesne i masne hrane i pokazalo se da je veganska prehrana bila učinkovitija u zaustavljanju rasta stanica raka.

Istraživanja su također pokazala da mliječni proizvodi mogu povećati rizik od raka prostate za 30 do 50 posto. Kineska studija potvrdila je da je kazein, glavni protein u mliječnim proizvodima, poznati kancerogen.

Rak se doslovno hrani životinjskim bjelančevinama i šećerom, a brojne su studije pokazale vezu između konzumiranja šećera i rasta raka. Na primjer, Nobelom nagrađeni znanstvenik Otto Warburg dokazao je da umjesto kisika, stanice raka koriste metodu staničnog disanja nazvanu glikolizu, što je fermentacija glukoze (oblik šećera). Bez glukoze da zadovolje svoje energetske potrebe, stanice raka umiru. No važno je imati na umu da se treba koristiti organsko povrće i voće iz provjerenog uzgoja jer jedući konvencionalne plodove i genetski modificiranu hranu, čovjek je još uvijek izložen pesticidima i toksinima koji su poznati kancerogeni.

Što će pomoći da podignete alkalnost organizma

  • Redovito provjeravajte pH pomoću testnih trakica za mjerenje
  • Pijte više vode (možete sami napraviti alkalnu vodu tako da joj dodajte sok limuna i malo soli te neka odstoji 12 sati na sobnoj temperaturi)
  • Izbjegavajte kiselu hranu
  • Usmjerite se na vegansku hranu i jedite što više biljnih namirnica
  • Zamijenite tradicionalni masni, mesni ručak velikom zdjelom zelene salate
  • Nemojte konzumirati procesiranu hranu
  • Eliminirajte sol, šećer i kavu
  • Pijte biljne čajeve, biljnu kavu i zelene napitke
  • Zamijenite mlijeko i mliječne proizvode kokosovim, konopljinim ili bademovim mlijekom.

Izrazito kisele namirnice

  • ŽIVOTINJSKE BJELANČEVINE: svinjetina, riba, piletina, janjetina, govedina
  • PRERAĐENI MLIJEČNI PROIZVODI: zreli sir
  • RAFINIRANA ULJA I MASTI: margarin, kukuruzno ulje industrijski prerađeni proizvodi, konzervirana hrana hrana koja sadrži rafinirani šećer i brašno, konzervansi, gazirana pića, keksi, bomboni, čokolada, bijeli kruh kava, alkohol

Srednje kisele namirnice

  • BILJNE BJELANČEVINE: slanutak, grah, leća
  • SVJEŽI MLIJEČNI PROIZVODI: svježi sir
  • ORAŠASTI PLODOVI: indijski oraščići, kikiriki, pistacije

Alkalne namirnice

  • POVRĆE: brokula, kupus, špinat, raštika, lisnata salata, krumpir, batat, klice graha, cikla, krastavac
  • SVJEŽE VOĆE: banane, lubenica, papaja, mango
  • ŽITARICE: amarant, kvinoja, raž, heljda
  • SVJEŽE ZAČINSKO BILJE: bosiljak, ružmarin, majčina dušica
  • ORAŠASTI PLODOVI: bademi
  • KVALITETNO HLADNO PREŠANO DJEVIČANSKO BILJNO ULJE I ULJE ORAŠASTIH PLODOVA I SJEMENKI: laneno ulje, maslinovo ulje, bučino, konopljino čista i mineralna voda, biljni i povrtni čajevi

Linker
21. ožujak 2024 21:45