Novo otkriće o rastu raka

Tumori 'manipuliraju' okolnim zdravim stanicama

Studija britanskih znanstvenika vrlo je važna jer rasvjetljuje ključnu ulogu okoliša tumora koja mu pomaže u rastu i razvoju

Tumori za rast trebaju vlastitu opskrbu krvlju. Što to zapravo znači? Nova studija otkriva da stanice tumora utječu na okolne zdrave stanice kako bi ih “navele” da stvaraju više proteina koji potiču rast krvnih žila potrebnih tumoru.
Studiju, objavljenu u publikaciji Current Biology, proveli su znanstvenici s Instituta za istraživanje tumora u Londonu te s Beatson Institutea u Glasgowu.
- Tumori ne mogu sami udružiti sve resurse koji su im potrebni za širenje te za to trebaju pomoć susjednih zdravih stanica - objasnio je jedan od autora, biolog dr. Andrew Reynolds.

 

Molekularni procesi

Nove tehnike, poput transkriptomike i proteomike, pomažu stručnjacima da shvate molekularne procese koji pođu po zlu unutar stanica i podloga su za napredovanje tumora. Primjerice, otkrili su da problemi mogu nastati u molekulama ribonukleinske kiseline (RNK) koje čitaju instrukcije sadržane u stanicama DNK i pretvaraju ih u stanične procese, kakav je i produkcija proteina.
Studija se posvetila tipu molekule nazvanom transfer RNK (tRNK). Autori su naveli da je ta vrlo jednostavna molekula često zanemarivana u studijama gena jer se pretpostavljalo da uključena samo u rutinske zadatke drugog reda. No, sada postaje jasno da je tRNK na staničnoj razini ključ za kontrolu ekspresije gena u brojnim kontekstima.

Znanstvenici su, naime, otkrili da jedan od tipova tRNK, nazvan inicijator metionina tRNK, igra neočekivanu ulogu u navođenju stanica na proizvodnju tipa kolagena koji potiče rast krvnih žila, tj. angiogenezu, u tumorima.

U zdravom tkivu, stanice nazvane fibroblasti stvaraju kolagen, glavni strukturni protein u tijelu. U većini slučajeva to je kolagen tipa 1. No, sada je otkriveno da se fibroblasti, kad su u blizini tumora, od produkcije kolagena tipa 1 okreću proizvodnji kolagena tipa 2, koji je prikladniji za poticanje rasta krvnih žila.

 

Nov pristup liječenju

Znanstvenici su obavili testove na ljudskim fibroblastima, na miševima, kao i na tumorskom i zdravom tkivu kod oboljelih od raka dojke. Otkrili su da fibroblasti u blizini tumorskih stanica imaju višu razinu inicijatora metionina tRNA nego oni u normalnom tkivu te da imaju višu razinu određenih proteina, uključujući kolagen tipa 2. Studija je važna jer rasvjetljuje ključnu ulogu okoliša tumora koja mu pomaže u rastu i razvoju.
- Naši rezultati mogli bi otvoriti nov pristup liječenju tumora, kao što su lijekovi dizajnirani tako da onesposobljavaju tumor da manipulira svojim okolišem - zaključuje dr. Reynolds.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo