Probajte i sami dokazati ovu teoriju.
 Foto: iStock
CIJELI DAN SJEDITE ZA RADNIM STOLOM?

Trik koji pomaže da podignete energiju

Ustajanje od radnog stola s vremena na vrijeme, i to na samo nekoliko minuta, podići će vam raspoloženje i razinu energije, pokazala je nova studija.

Istraživanje je provedeno na 30 zdravih odraslih osoba koje zbog prirode posla nisu aktivne tijekom dana. Za potrebe studije posjetili su centar zdravlja tri puta, svaki put u razmaku od tjedan dana.

Tijekom prvog posjeta sjedili su šest sati, a dopušteno im je bilo samo otići na toalet. Drugi puta su 30 minuta ujutro vježbali na pokretnoj traci, a zatim sjedili ostatak vremena, odnosno ostalih šest sati. U trećem slučaju sjedili su većinu dana, ali su ustali svakih sat vremena i pet minuta hodali na pokretnoj traci, što je ukupno 30 minuta vježbanja u jednom danu.

Osobe uključene u ispitivanje pitali su o njihovoj razini energije, raspoloženju i potrebi za hranom tijekom dana. Rekli su da su imali više energije kada su vježbali pola sata ujutro te onaj dan kada su vježbali po pet minuta sa stankama, dok su najmanje energije imali onaj dan kada su samo sjedili.

Bolje raspoloženje

Također su izjavili da su, kad su vježbali po pet minuta svakog sata tijekom dana, bili bolje raspoloženi, osjećali se odmornije i imali manje potrebe za hranom na kraju dana nego onda kad su vježbali samo ujutro. Pokazalo se da iako i jutarnja tjelovježba i kratki periodi aktivnosti podižu razinu energije i raspoloženja, efekti jutarnjih vježbi izblijede tijekom dana, dok učinci kratkih vježbi traju dulje.

Istraživači su također testirali kognitivne sposobnosti sudionika - njihovu razinu pažnje i sposobnost obrade informacija - ali nije bilo razlike u danima kada su vježbali tijekom dana i onih dana kada su samo sjedili.

Linker
19. travanj 2024 16:58