Važan je vitamin A, koji potiče obnovu stanica i sprečava stvaranje bora, te vitamin C, koji je nužan za proizvodnju kolagena.
 Getty Images
VRIJEME JE ZA ČIŠĆENJE IZNUTRA I IZVANA

TRAJU PET DO SEDAM DANA Top namirnice i dijete za čišćenje jetre, crijeva, bubrega i kože

Da bi našim tijelom prostrujila nova energija, moramo se uravnoteženo hraniti, odnosno opskrbiti organizam svim potrebnim sastojcima i očistiti ga iznutra

Zima i boravak u zatvorenim i pregrijanim prostorima isušuju kožu. Kako biste joj vratili elastičnost i svježinu, morate joj pružiti dovoljno vlage, ali za to nisu dovoljne samo hidratantne kreme, nego kvalitetnu hidrataciju treba provoditi i iznutra: dnevno pijte barem devet čaša vode kojoj ste dodali nekoliko kapi svježe iscijeđenog limunovog soka. Ako je ikako moguće, preskočite jutarnju kavu, a umjesto nje popijte sok od jabuke i mrkve koji će nahraniti i osvježiti vašu kožu iznutra. Dobro će vam doći i zeleni čaj. Da bi našim tijelom prostrujila nova energija, moramo se uravnoteženo hraniti, odnosno trebamo opskrbiti organizam svim potrebnim sastojcima i očistiti ga iznutra.

Važan je vitamin A (ima ga u jabuci, mangu, avokadu, mrkvi i radiču), koji potiče obnovu stanica, daje tonus koži i sprečava stvaranje bora, te vitamin C (osim u agrumima, ima ga i u kiviju, paprici, ribizu, cvjetači i špinatu), koji je nužan za proizvodnju kolagena, a kožu čini glatkom i svježom. Poželjne namirnice su i suho voće i neke vrste riba (primjerice inćuni i losos) jer obiluju omega-3 i omega-6 masnim kiselinama koje dubinski vlaže kožu.

DIJETE ZA ČIŠĆENJE


Za čišćenje jetre

Za poboljšanje rada jetre i njezino čišćenje prehranu treba obogatiti gorkastim divljim ljekovitim biljem poput maslačka. Preporučene namirnice u takvoj dijeti su i mrkva, celer, ružmarin i cikla, a od začina treba obilno koristiti kurkumu, kumin i curry. Tijekom pet dana dijete također treba izbjegavati mlijeko, kavu i gazirana pića te piti samo čistu vodu i jabučni sok bez dodanih šećera i konzervansa.


Za čišćenje crijeva

Među namirnicama koje pomažu crijevima u eliminaciji otpadnih tvari i štetnih bakterija su jabučni ocat, sok aloe vere i probiotici. Klinčić i neke ljekovite biljke, poput pelina, imaju sposobnost u crijeva stvoriti milje koji je nepoželjan za štetne bakterije te ih treba koristiti svakodnevno. Ovakvu dijetu možete provoditi od dva do pet dana, s tim da tih dana jedete isključivo laganu, nemasnu, kuhanu hranu, a između obroka pijete što više napitaka koji će pomoći crijevima da se očiste.


Za čišćenje od teških metala

Kad postoji potreba da se organizam očisti od prevelike količine nataloženih teških metala u organizmu, primjerice aluminija ili olova, treba sastaviti jelovnik na bazi voća, povrća i žitarica iz biodinamičkog uzgoja, dakle onog koje uopće nije tretirano pesticidima. Tijekom takve dijete, koja može potrajati i sedam dana, treba izbjegavati svu industrijski prerađenu hranu, naročito hranu i piće pakirano u metalnoj ambalaži.


Polutekuća dijeta za čišćenje

Jedan od blažih oblika čišćenja organizma koji si mogu priuštiti osobe koje nisu navikle na drastičniju redukciju i promjenu prehrane je sedmodnevna dijeta bazirana na sokovima od svježeg voća i povrća, juhama od povrća, pireu od povrća te smoothiejima (razne kombinacije izmiksanog svježeg povrća i voća). Glavni sastojci za začinjanje su ulje od lanenih sjemenki, sjemenke sezama i buče, a osnovno piće voda.


Kruta dijeta

Organizam se može u dobroj mjeri očistiti i dijetom koja predviđa uzimanje isključivo sirovih namirnica biljnog porijekla pet do sedam dana jer se tako pospješuje rad probavnog sustava. Dopuštene namirnice uključuju svježe voće i povrće, klice, suho voće i sjemenke.


Uvrstite u jelovnik

Jabuke: balastne tvari u njima potiču probavu i djeluju na snižavanje razine štetnog kolesterola

Repa: dobro djeluje na rad jetre i bubrega

Špinat: odlično detoksicira jetru ako ga jedete kuhanog na pari ili pirjanog bez vode, na vrlo malo maslinova ulja

Brokula: ako je kuhate na pari, dobar je saveznik u čišćenju organizma

Zelena salata: obiluje vitaminima A i C, folnom kiselinom te kalcijem i željezom

Mrkva: obiluje betakarotenom, utječe na snižavanje razine kolesterola te potiče probavu

Kupus bijeli i crveni: snažno stimulira obrambeni sustav organizma jer obiluje vitaminima A, C i B skupine, sadrži kalij i kalcij i druge ljekovite sastojke

Crveni radič: pospješuje rad mokraćnog mjehura i žuči

Luk i poriluk: djeluju detoksikacijski i diuretički

Komorač: ima snažan učinak na drenažu organizma i na bolji rad probave

Cjelovite žitarice: podupiru uklanjanje toksina iz tijela

Artičoke: stimuliraju rad žuči i poboljšavaju izlučivanje štetnih tvari iz organizma

Grejp: dobar je za čišćenje kože, jetre, crijeva i bubrega


Što izbaciti iz jelovnika

• kavu i sve napitke s kofeinom

• slatkiše i sve rafinirane šećere

• mlijeko i mliječne proizvode

• meso, a osobito mesne prerađevine (i sve zasićene masnoće)

• gotovu i visokoprerađenu hranu

• slatke i slane grickalice

• alkoholna pića

• gazirana pića

• sol

Linker
05. ožujak 2024 19:23