Paprike sadrže više vitamina C od naranče!
 Getty Images
zdravlje

Top 10 namirnica bogatih vitaminom C koje bismo trebali jesti upravo sada

Na jelovnik uvrstite brokulu, kelj pupčar, paprike, kivi… Sva ta zdrava hrana obiluje ovim važnim vitaminom

Vitamin C stimulira produkciju bijelih krvnih stanica zaduženih za zaštitu organizma od infekcija i stranih napadača. Istraživanja pokazuju da će ljudi koji ga svakodnevno uzimaju imati 50 posto manje izgleda od ostalih da će se prehladiti. Ako se ipak razbole, pobijedit će simptome osam posto brže, pokazao je pregled nekoliko ranijih studija proveden na helsinškom sveučilištu. No, vitamin C više je od podupirača imuniteta. Ima dokaza da pomaže u kontroli krvnog tlaka te da snižava rizik obolijevanja od bolesti srca.

Kao prehrambeni izvor vitamina C vjerojatno većini prvi napamet padaju limuni i naranče. Ali, mnogo je više namirnica bogato njime, a ovo su one najjače koje biste trebali uvrstiti na jelovnik kako bi podupirale vaš imunosni sustav.


Brokula

Možda će vas iznenaditi da vlaknima bogata brokula sadrži gotovo dva puta više vitamina C od citrusnog voća. U normalnoj porciji ima 132 mg ovog vitamina, dok ga je u srednje velikoj naranči 70 miligrama.


Cvjetača

Odrasle osobe, preporučuje se, trebale bi dnevno unijeti oko 90 miligrama vitamina C. A jedna porcija brokuline rođakinje cvjetače sadrži čak 77 posto od te preporučene količine.


Kelj pupčar

Ukusan, ali pomalo zanemaren, kelj pupčar osigurava podjednaku količinu vitamina C. U jednoj šalici ima ga oko 75 miligrama


Zelene i crvene paprike

Paprike jesu 92 posto voda, ali to ne znači da nisu bogate i vitaminima. Jedna crvena paprika sadrži čak 169 posto preporučene dnevne količine vitamina C.


Naranče

Iako u usporedbi s nekim spomenutim povrćem, naranča sa 70 mg vitamina C po komadu može djelovati skromno, to nije tako. Njena nabijenost vitaminom C sasvim je dovoljna, a tu su još i vlakna te kalij, dva nutrijenta važna za zdravu probavu i srce.


Rajčice

Možemo se osloniti i na rajčice. Jedna srednje velika rajčica sadrži oko 28 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C.


Špinat

Zeleno lisnato povrće odličan je izvor vitamina C, s oko 28 miligrama na 100 grama namirnice. To bi bilo oko 3,3 šalice sirovog špinata.


Kivi

U svakom plodu kivija “zapakirana” su 64 miligrama vitamina C. Tu su i ostali nutrijenti, poput vitamina E i K, folata i fitokemikalija, čije zajedničko djelovanje štiti tijelo od prehlade i gripe, pokazala je kanadska studija.


Limun

Ljubitelji ovog kiselog voća, a i svi drugi, trebaju znati da prosječan plod limuna sadrži više od 30 miligrama vitamina C. Limunska kiselina dokazano sprečava stavaranje bubrežnih kamenaca i prevenira anemiju.


Jagode

Strpite se još malo do sezone jagoda. U jednoj šalici ovog slasnog voća dobit ćete sav vitamin C koji vam je potreban u jednom danu.


Linker
05. ožujak 2024 20:59