Sve dok živite punim plućima i uživate u svakom danu, znakovi starenja neće vas brinuti.
 Foto: iStock
Jeste li znali?

Tko bi rekao.... 5 stvari u kojima muškarci i žene stare drugačije

Ljudsko tijelo, čini se, još će jako puno godina biti predmet istraživanja i znanstvenika i liječnika, jer otkrićima nema kraja...

Svakog dana negdje na svijetu znanstvena zajednica objavi neko istraživanje koje se tiče naše najveće misterije - ljudskog tijela. Jedno od zanimljivih posvetili su razlikama u starenju muškaraca i žena.

1. DUGOVJEČNOST

Žene u prosjeku žive dulje, u Hrvatskoj otprilike sedam godina dulje od muškaraca. U SAD-u je pak pet godina razlike u korist žena. Neke studije to povezuju s Y kromosomom koji imaju samo muškarci i daju im muške osobine te većoj stopi smrtnosti od raka. Druge teorije dulji vijek žena povezuju s lošijim načinom na koji se muškarci nose sa stresom, a razlog je i to što žene kasnije počinju patiti od srčanih bolesti. Uz to, žene se više brinu o svom zdravlju i češće odlaze na preglede. Ma kako to pokušavali objasniti, činjenica je da žene žive dulje i da je tako svugdje u svijetu.

2. HORMONI

I muškarci i žene tijekom starenja prolaze određene promjene u spolnosti. Kod žena je to menopauza i događa se oko pedesete godine. To je period kada prestaje menstruacija, jajnici prestanu proizvoditi hormon estrogen i to je ujedno kraj reproduktivnog razdoblja. Uobičajeni simptomi koji prate te promjene su razdražljivost, nesanica, napadaji vrućine, pojačan umora, suhoća rodnice i niži libido.

Muškarcima starenje ne donosi tako nagle promjene. Kod njih se sve odvija postupno, razina testosterona polako opada, u prosjeku oko jedan posto svake godine nakon tridesete.(Blago njima, ha!?)

Taj se proces kod njih naziva andropauza, a snižena razina testosterona može dovesti do erektilne disfunkcije, smanjenog libida, ponekad i do problema s ritmom spavanja. Međutim, za razliku od žena, kod kojih menopauza označava kraj plodnosti, muškarci i u starosti mogu stvarati spermu i imati djecu.

Foto: iStock
Sve dok imamo s kime ostariti, zar su važne borice, kilice i smanjeni libido?

3. DEBLJA KOŽA

Industriji ljepote žene su ciljana skupina, to je neosporno, za njih su izmišljene beskonačne palete proizvoda protiv starenja i održavanja mladenačkog izgleda, kreme protiv bora, serumi, anticelulitni pripravci, a sve zbog javno priznatih pritisaka da je važno da ostanu mlade.

Prema jednom istraživanju koje je proveo američki Međunarodni dermatološki institut, muška koža zapravo je mnogo manje osjetljiva na znakove starenja od ženske.

Razine testosterona znak su muškosti, ali velik su adut i za kožu i čine je 25 posto debljom. Muškarci također imaju veću gustoću kolagena, tvrđu teksturu i više vlage u koži pa se intenzivnije znoje i imaju više mliječne kiseline u znoju. I muškarci i žene približno jednako gube kolagen već nakon tridesete godine, ali se kod žena u prosjeku taj gubitak ubrzava pet godina nakon menopauze, a zatim se usporava. S druge strane, muška koža stari postupno. Međutim, žene se ipak više brinu o sebi pa se bolje i redovitije štite od sunca, koriste kreme za zaštitu i druge proizvode za njegu kao što su sredstva za hidrataciju i sl.

4. TEŽINA

Već nakon tridesete mnogi počinju voditi bitku s kilogramima i slabljenjem mišićne mase. Muškarci obično dobivaju na tjelesnoj težini sve do sredine pedesetih, a tada im se, često uslijed pada razine testosterona koji održava mišiće, masa počinje smanjivati. Žene, s druge strane, obično dobivaju na težini još cijelo desetljeće, sve do 65. godine, a onda je, opet uglavnom zbog gubitka mišića, počinju gubiti.

5. GUBITAK KOSE

I muškarci i žene s godinama će, ovisno o hormonima i genetici, izgubiti kosu, ali ćelavost pogađa muškarce mnogo više nego žene. Procjenjuje se da se polovica svih muškaraca do pedesete susretne s uočljivim gubitkom kose, a ako je taj problem nasljedni, počinje se javljati već nakon četrdesete. Iako mnogo rjeđe, žene također mogu imati neki oblik ćelavosti, ali češće imaju problem s tanjom i slabijom kosom.

Linker
16. travanj 2024 23:30