Foto: iStock

Tjelesna aktivnost smanjuje rizik od pet teških bolesti

Znanstvenici su u istraživanju koristili metabolički ekvivalent (MET), jedinicu koja se koristi za procjenu metaboličke aktivnosti, odnosno potrošnje kisika tijekom tjelesne aktivnosti. Ustanovili su da je za postizanje znatnog smanjenja rizika od razvoja bolesti potrebna pojačana tjelesna aktivnost ili između 3000 i 4000 MET-a tjedno.

Svakodnevna tjelesna aktivnost za 20 posto smanjuje opasnost od razvoja pet bolesti: raka debelog crijeva, raka dojke, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara, objavio je British Medical Journal. Rezultati su to istraživanja temeljenog na 174 studije provedene između 1980. i 2016. o povezanosti tjelesne aktivnosti i najmanje jedne od pet navedenih bolesti.

Znanstvenici su koristili metabolički ekvivalent (MET), jedinicu koja se koristi za procjenu metaboličke aktivnosti, odnosno potrošnje kisika tijekom tjelesne aktivnosti. Jedan MET odgovara razini metabolizma u mirovanju. Ustanovili su da je za postizanje znatnog smanjenja rizika od razvoja bolesti potrebna pojačana tjelesna aktivnost ili između 3000 i 4000 MET-a tjedno.

U usporedbi sa sjedenjem na kauču, razina aktivnosti koja iznosi 8000 MET-a smanjuje rizik od obolijevanja od dijabetesa ili raka dojke za više od 20 posto. Lagana šetnja sagorijeva dvaput više energije od sjedenja, pranje prozora triput, a brzo trčanje čak osam puta, istaknuli su znanstvenici.

Linker
18. travanj 2024 21:13