Urinarne infekcije mogu zahvatiti mokraćnu cijev, mokraćni mjehur, bubrege.
 Getty Images/iStockphoto
Žensko zdravlje

TIHA, ALI IZRAZITO OPASNA UPALA Šest neobičnih simptoma urinarnih infekcija

Ako se ne liječe ispravno, urinarne infekcije mogu se razviti u vrlo ozbiljna stanja.

Malo što može frustrirati kao stalan osjećaj da morate mokriti, a ne možete. To se događa tijekom infekcija urinarnog trakta, uz pečenje pri mokrenju, osjećaj pritiska u donjem dijelu trbuha, bolove u trbuhu i donjem dijelu leđa, neugodan miris urina, moguću krv u urinu, umor i drhtavicu, nekad i povišenu temperaturu. Ako se ne liječe ispravno, urinarne infekcije mogu se razviti u vrlo ozbiljna stanja. Povrh toga, simptomi urinarnih infekcija mogu biti tihi, nespecifični, zbog čega su još opasniji.


Može pogoditi bilo koga

Urinarne infekcije mogu zahvatiti mokraćnu cijev, mokraćni mjehur, bubrege. U većini slučajeva javljaju se u donjem dijelu urinarnog trakta. Uzrokuju ih bakterije koje uđu u uretru, uglavnom iz anusa. Moguće je da se urinarne funkcije razviju i bez prepoznatljivih simptoma, kao što je pečenje pri mokrenju, osobito kod žena starije dobi.

Prema Harvard Health Publishing, publikaciji Harvard Medical School, "neki stručnjaci smatraju da je razlog to što uobičajeni simptomi urinarnih infekcija nastaju zbog otpora imunosnog sustava infekciji, a kod starijih je osoba obrambeni sistem često oslabljen".

No, teoretski, asimptomatske urinarne infekcije mogu pogoditi svaku imunokompromitiranu osobu.


Ti nespecifični simptomi su:

  1. konfuznost
  2. umor
  3. mučnina
  4. povraćanje
  5. uznemirenost
  6. gubitak apetita

Oni se mogu javiti kod brojnih bolesti pa se rijetko pomisli da bi ih mogla uzrokovati baš urinarna infekcija, posebno ako nedostaju tipični simptomi. Kod ovakve, tihe urinarne infekcije najveća je opasnost što može ostati neliječena pa se može proširiti na bubrege, a odatle u krvotok, što je potencijalno fatalno. Zbog toga bi bilo dobro, ako imate ove simptome, a testovi su isključili druga stanja koja se s njima povezuju, od liječnika tražiti i provjeru prisutnosti urinarne infekcije. Nešto se može učiniti i za prevenciju.

Liječnici savjetuju piti veće količine tekućine tijekom dana kako bi se urinom češće ispirale bakterije iz urinarnog trakta, kao i mokrenje odmah nakon spolnog odnosa (a ne sat kasnije). Ako ste skloni urinarnim infekcijama, u zaštiti mogu pomoći estrogenske vaginalne kreme koje pojavu infekcija kod starijih žena smanjuju oko 70 posto.

Linker
14. travanj 2024 19:28