Osim što poboljšava seksualnu moć, ovaj gel pokazao se učinkovitim i u smanjenju simptoma depresije
 Foto: iStock
Pomoć za starije od 65

Testosteronski gel poboljšava seksualnu moć

U tijeku je jedna od najvećih studija o testosteronskoj terapiji, čiji rezultati za sada pokazuju dobar učinak na seksualni život, raspoloženje i kretanje muškaraca treće dobi

Testosteronski gel poboljšava seksualni život, raspoloženje i hod kod muškaraca starijih od 65, otkrili su istraživači i rezultate objavili u The New England Journal of Medicine.
To su prvi rezultati, navodi dr. Ronald Swerdloff istraživač i voditelj studije s biomedicinskog instituta za istraživanje u Los Angelesu, velike studije koja uključuje sedam dvostruko slijepih, placebo kontroliranih studija koje istražuju sigurnost i učinkovitost tretmana testosteronima u muškaraca starijih od 65 godine, a proučavat će se seksualna i psihofizička funkcija.

Dnevna primjena

Prvi rezultati pokazuju da dnevno apliciranje testosteronskog gela kroz jednu godinu podiže razinu tog hormona u krvi do razine kakva je u mladih muškaraca, što, očekivano, dovodi do poboljšanja seksualne funkcije i raspoloženja.

Ne treba ni sumnjati da je ova vijest dočekana s oduševljenjem jer se muškarci sa starenjem suočavaju i s padom razine testosterona, hormona koji ih čini muškarcima.

Smatra se, naime, da nakon tridesetih i četrdesetih razina testosterona u tijelu muškarca pada za oko 1 posto svake godine.
Najvažniji muški spolni hormon (u manjoj ga mjeri imaju i žene) proizvodi se u testisima, a manjim dijelom i u nadbubrežnoj žlijezdi, a osim za spolnu funkciju (seksualno ponašanje, proizvodnja spermija) odgovoran je i za gustoću kostiju, količinu crvenih krvnih stanica, raspored masnoće u organizmu, rast kose...

Moć testosterona

Prosječno, mladi muškarci luče 260-1000 nanograma testosterona na decilitar krvne plazme. Što više testosterona ima, muškarac je snažniji, mišičaviji, samouvjereniji, borbeniji i spolno moćniji.

Nedostatak testosterona vodi do smanjene seksualne funkcije, manje tjelesne mase, slabijih kostiju što se odražava na pokretljivost i emotivne promjene, uključujući depresiju, manjak motivacije i samopouzdanja.

Rezultati studije, objavljeni u The New England Journal of Medicine, za sada pokazuju dobre rezultate i u smanjenju simptoma depresije, a očekuje se da će do kraja istraživanja imati i rezultate o tome ima li testosteronska terapija učinka na poboljšanje kognitivnih funkcija, kardiovaskularno zdravlje i anemiju, ali i otkriti moguće rizike testosteronske terapije.

Jedna druga nedavna studija, objavio je Medical News Today, pokazala je da bi testosteronska terapija mogla biti učinkovita i kod muškaraca oboljelih od šećerne bolesti tipa 2.

Linker
18. travanj 2024 17:09