KBCSM
NOVA PRIJATELJICA DIA

Terapijski pas Dia na pedijatriji u Vinogradskoj olakšava djeci bolničke dane, a pridonosi i bržem ozdravljenju

Najavljena je i mogućnost za dugoročno aktivno uključivanje terapijskog psa u liječenje djece s kroničnim bolestima, psihološkim bolestima i djece s poteškoćama u razvoju.

Terapijski pas, crna labradorica Dia, sa stručnom suradnicom iz Centra za rehabilitaciju Silver Stašom Šoh druži se s djecom na pedijatrijskom odjelu KBC-a Sestara milosrdnica u Zagrebu. Dia olakšava djeci bolničke dane, umanjuje neugodne emocije koje donosi boravak u bolnici, a pridonosi i bržem ozdravljenju.


Kronične bolesti

Najavljena je i mogućnost za dugoročno aktivno uključivanje terapijskog psa u liječenje djece s kroničnim bolestima, psihološkim bolestima i djece s poteškoćama u razvoju.

- Klinika za pedijatriju najstarija je pedijatrijska ustanova u Hrvatskoj i cijeloj jugoistočnoj Europi. Od svojeg osnutka 1904. godine u Klinici za pedijatriju kontinuirano se pruža skrb pacijentima u svim područjima pedijatrijskih subspecijalnosti. Od samih početaka u radu pristupamo holistički, s posebnim senzibilitetom za socioemocionalni aspekt boravka djeteta u bolnici.

Ponosni smo što je upravo na 115. rođendan klinike potpisan dokument o još jednoj volonterskoj suradnji, između Klinike za pedijatriju KBCa Sestre milosrdnice i Centra za rehabilitaciju pasa Silver - kaže doc. dr. sc. prim. Orjena Žaja, predstojnica Klinike za pedijatriju KBC-a Sestre milosrdnice.


Može biti od životne važnosti

Klinika za pedijatriju KBC-a Sestre milosrdnice jedini je Centar u Hrvatskoj i regiji u kojem se liječe djeca i adolescenti s anoreksijom nervozom, stoga je jedan od ciljeva mogućnost uključivanja terapijskog psa u proces podrške i liječenja ove populacije djece kod koje se očekuje vrlo dug i zahtjevan proces liječenja koji nosi breme emocionalnih poteškoća čitave obitelji.

- Terapijski pas mogao bi pridonijeti boljoj učinkovitosti liječenja ove iznimno osjetljive populacije bolesne djece. S druge strane, tu su i druge kronične bolesti kod kojih već postoje brojni dokazi o blagotvornom učinku terapijskog i psa pomagača u brojnim aspektima, poput epilepsije i šećerne bolesti. Pas pomagač može biti od životne važnosti zbog mogućnosti pružanja pomoći pri akutnim stanjima pogoršanja poput hipoglikemije s poremećajem svijesti ili epileptičkog napadaja. Tu je i mogućnost uključivanja psa u rehabilitacijske procese djeteta s teškoćama u razvoju, a pomaci su vidljivi na senzomotoričkom, kognitivnom, komunikacijskom te psihosocijalnom i emotivnom razvoju - navodi doc. dr. Žaja.

Linker
25. travanj 2024 03:54