Kad temperature narastu najbolje je biti u rashlađenim prostorijama i ne izlaziti kad je najjače sunce.
 Foto: iStock
Zaštitite se

Temperatura zraka raste, a toplotni udar prijeti

Kad vanjska temperatura prijeđe 30 stupnjeva Celzijusa dolazi do opasnosti od zakazivanja mehanizama termoregulacije organizma. Posebno su ugrožene starije osobe i djeca. Donosimo savjete kako spriječiti to opasno stanje.

Kada se temperatura tijela poveća, a njegova sposobnost rashlađivanja 'isključi', može doći do toplotnog udara. Tijelo ima razne metode za održavanje unutarnje tjelesne temperature na normalnoj razini od oko 37 stupnjeva Celzijusa unatoč promjenama u temperaturi okoliša. To su sužavanje i širenje krvnih žila, znojenje, žeđ i drugi. Kad vanjska temperatura postane ekstremna i prijeđe 30 stupnjeva Celzijusa dolazi do opasnosti od zakazivanja mehanizama termoregulacije organizma. Posebno su ugrožene starije osobe i djeca.

Prva reakcija tijela na vrućinu je znojenje. Pritom se iz tijela gube tekućina i elektroliti, a zbog intenzivnog znojenja može doći do pojave toplinskih grčeva i toplinske iscrpljenosti (grčevi u mišićima, mučnina, malaksalost, razdražljivost, ubrzan puls).

Ako ste dugo izloženi jakom suncu bez pokrivala za glavu možete dobiti sunčanicu. Do nje dolazi jer se prošire krvne žile oko mozga te se pregrije moždano tkivo. Uz gore navedene simptome izlaganja visokim temperaturama, sunčanica se može manifestirati i ozbiljnijim poremećajima svijesti.

Foto: iStock
Ako ste na moru ne idite na plažu dok je najjače sunce i uvijek nosite šešir ili kapu.

U slučaju dugotrajnog izlaganja vrlo visokim temperaturama može doći i do puno opasnijeg toplotnog udara. Tada organizmu zakaže mehanizam termoregulacije te ono gubi sposobnost prilagođavanja visokim temperaturama zraka. Budući da organizam više nije u stanju sniziti tjelesnu temperaturu na fiziološku razinu, tjelesna temperatura se povisuje, pri čemu može doći do oštećenja vitalnih organa (mozak, srce i bubrezi). Toplotni udar može se razviti postupno, ali i iznenada.

Simptomi toplotnog udara su sljedeći:

  • nesvjestica
  • mučnina
  • tjelesna temperatura iznad 40 °C
  • glavobolja
  • crvena i vruća koža
  • grčevi
  • ubrzan rad srca
  • plitko disanje

Ako osjetite neki od ovih simptoma bez odlaganja otiđite liječniku. U međuvremenu se oboljeli mora ohladiti. Skinite mu suvišnu odjeću. Odvedite ga u klimatizirani prostor ili jači hlad. Ako ste u mogućnosti, otuširajte ga u mlakoj vodi ili mu barem stavljajte ledene obloge. Ako je osoba pri svijesti, neka pije hladnu vodu. Ako je bez svijesti ili povraća, postavite ju u bočni položaj kako se ne bi ugušila.

Načini kako se zaštiti u vrijeme ekstremnih vrućina:

  1. Izbjegavajte izlaganje suncu i izlazite što je manje moguće te se zadržavajte u rashlađenim prostorima. Posebno ne izlazite između 11 i 16 sati kada je sunce najjače.
  2. Odijevajte se lagano i zaštitite glavu od sunca. Pamuk je idealan za ljeto jer je mekan i lagan materijal te dopušta koži da 'diše'.
  3. Pijte puno tekućine. Ako izlazite, uvijek sa sobom nosite bočicu s vodom.
  4. Izbjegavajte teže fizičke aktivnosti.
  5. Jedite laganu hranu i smanjite obroke.
  6. Počastite se sladoledom jer će vas rashladiti.

Linker
18. travanj 2024 13:02