Izbjegavate li ih?

Tekuće kalorije 'teške' su kao i one iz krute hrane

Kad zavladaju vrućine, lako možete pretjerati sa sokovima i osvježavajućim pićima i tako u organizam unijeti previše šećera. Doznajte kako utažiti žeđ na pravilan način i kako izabrati najprikladnije piće.

 

S dolaskom prvih toplijih dana pojačava se želja za osvježavajućim i, samo prividno, laganim pićima. Istina, vrlo lako klize niz grlo, ali to ne znači da su bezazlena, barem kad je riječ o liniji: kalorije unesene u organizam tekućinom jednako su "teške" kao i one iz tanjura. Razlika je jedino u tome što ljetna pića debljaju, a u većini slučajeva nisu hranjiva. Osim toga, prema istraživanju objavljenom u znanstvenoj publikaciji Lancet, kalorije unesene pićem lakše se pretvaraju u masnoće od kalorija koje potječu iz krutih namirnica. Razlog tome je što naš organizam u normalnom stanju konzumaciju kalorija održava stalnom putem mehanizma sitosti, a taj mehanizam ne funkcionira dobro kad kalorije potječu iz tekućih tvari.

Kako biste se lakše snašli u ponudi ljetnih pića, usporedili smo njihovu hranjivu i kalorijsku vrijednost. Ako nije drugačije navedeno, broj kalorija odnosi se na količinu pića od 200 ml.

 

Voćni sokovi

Dobivaju se miješanjem mljevenog ili pasiranog voća s vodom i šećerom. Ta mješavina zatim se pasterizira kako bi se izbjegla fermentacija i postigla trajnost proizvoda. Ovisno o tipu soka, postotak sadržanog voća može varirati (obično je između 40 i 50 posto). Isto vrijedi i za količinu šećera, koja je najčešće oko 100 g po litri soka.

 • Sok od jabuke 90 kcal
 • Sok od kruške 120 kcal
 • Sok od ananasa 102 kcal

 

Frape

Priprema se tako da se određena vrsta voća, ili nekoliko njih, miješa s mlijekom u uspravnom kuhinjskom mikseru. Broj kalorija ovisi o odabranom voću i tipu mlijeka (potpuno ili djelomično obrano ili pak punomasno). Primjerice, 200 ml frapea dobivenog od 10 dag banane, 5 dag jagoda i 5 dag punomasnog mlijeka sadrži 71 kaloriju. Njima treba dodati i kalorije koje donosi šećer, otprilike 20 po žličici. No, prednost frapea je što sadrži vitamine i mineralne soli iz voća, bjelančevine, kalcij, vitamin A i masnoće iz mlijeka. Stoga je frape kompletna namirnica, koja može biti ukusna i zdrava užina, a može zamijeniti čak i lagani ljetni ručak.

 • Jedna čaša oko 90 kcal

Foto: iStock

 

Ledeni čaj

Jedno je od najomiljenijih ljetnih pića jer osvježava i, zahvaljujući teinu, stimulira živčani sustav te pomaže u ublažavanju iscrpljenosti koja nastaje kao posljedica velikih vrućina. Osim toga, sadrži esencijalno ulje koje pospješuje diurezu i probavu. No, industrijski proizvedeni čajevi sadrže priličnu količinu šećera i kalorija. Lagana alternativa? Pripremite sami ledeni čaj s dvije vrećice čaja po litri vode.

 • Ledeni čaj sa šećerom 68 kcal
 • Bez šećera 2 kcal

 

Iscijeđeni voćni sok

Naranče, mandarine, limun, grejp agrumi su prikladni za dobivanje svježe iscijeđenog voćnog soka. Broj kalorija u napitku ovisi o odabranom voću, a dodate li šećer, broj kalorija se povećava (20 po žličici). No, svježi je sok zdrav i energetski napitak, jer agrumi sadrže mnogo vitamina (posebno A i C) i mineralnih soli (kalcij i kalij). Osim toga, sadrže visok postotak vode pa su iscijeđeni sokovi odlični za čišćenje i hidrataciju organizma. No, nemojte zaboraviti da vitamin C u agrumima brzo isparava u dodiru sa zrakom. Kako biste bili sigurni da se hranjiva vrijednost soka neće promijeniti, popijte ga odmah. Osim toga, nemojte poistovjećivati svježe iscijeđene sokove agruma sa sokovima od agruma kakve možete kupiti u trgovinama, jer gotovo uvijek sadrže velike količine šećera.

 • Naranča 68 kcal
 • Grejp 50 kcal
 • Mandarine 144 kcal

 

Gazirana pića

Razne gazirane narančade osvježavaju i utažuju žeđ, ali ne sadrže hranjive tvari (osim šećera). Što se tiče sadržaja kalorija, mogu se smatrati užinom, no za razliku od prave užine ne utažuju glad. Naprotiv, često potiču želju za masnom i kaloričnom hranom, a dodatak ugljičnog dioksida može izazvati neugodnu nadutost u trbuhu. Što reći o koli? Osnovni sastojci tog popularnog pića su: voda, šećer, ekstrakti i arome koji potječu od listova koke (dekokainizirane) i sjemenki, ortofosforna kiselina (konzervans), karamel (bojilo), ugljični dioksid i kofein. Kalorijski unos je znatan zbog šećera koji je ujedno jedina hranjiva tvar koju sadrži to piće. Ako ste na dijeti, a baš se nikako ne možete odreći gaziranih pića, dajte prednost light varijantama u kojima je šećer zamijenjen zaslađivačima.

 • Gazirano piće sa šećerom 110 kcal
 • Bez šećera 1 kcal

 

Ledena kava

Kalorije u ovom piću uglavnom su u šećeru koji se dodaje kavi. Što se tiče hranjivih tvari, ledena kava ima ih onoliko koliko i šalica obične kave: kofein, koji ima nadražujuće djelovanje, i niacin, vitamin koji potiče metabolizam.

 • Oko 40 kcal

 

Naučite čitati etikete

Prije nego što kupite neko osvježavajuće piće, pročitajte etiketu. Na temelju normativa EU proizvođači su obavezni navesti komercijalni naziv svakog proizvoda, popis sastojaka (te ponekad postotak u kojem su prisutni), rok trajanja i kalorijsku vrijednost.

Zapamtite:

• sastojci su uvijek navedeni odvojeno od aditiva

• sastojcima se smatraju sve komponente koje sadrže hranjive tvari

• aditivi su tvari koje se koriste za poboljšanje okusa, izgleda i mirisa ili za očuvanje kemijskih i fizičkih karakteristika proizvoda.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo