Najveći sajam potrošačke elektornike na svijetu otkrio je novitete koji bi dijabetičarima mogli biti od velike koristi.
 Foto: iStock
Specijal - Život s dijabetesom

Tehnologija nije samo budućnost medicine, nego i bolje kvalitete života

Medicinska pomagala za oboljele od dijabetesa tehnološki napreduju iz godine u godinu omogućujući lakše rukovanje, dobivanje preciznijih podataka o razini glukoze i drugih parametara, brže dobivanje tih podataka itd.

Ove je godine svjetlo dana ugledalo nekoliko visokotehnoloških noviteta, od kojih su neki već i u upotrebi. Većina njih prvotno je predstavljena na CES-u (Consumer Electronics Show) u Las Vegasu, najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike.

Sugar.IQ

Inteligentna aplikacija koja predviđa hipoglikemiju i tri sata unaprijed

Prije nekoliko tjedana stotinu izabranih osoba oboljelih od dijabetesa počelo je probno koristiti kognitivnu aplikaciju Sugar.IQ, prvu aplikaciju takve vrste uopće, koju je razvila softverska tvrtka IBM Watson Health u suradnji s Medtronicom, vodećim svjetskim proizvođačem medicinske tehnologije. Ova aplikacija pomaže detektirati obrasce bolesti i smjer u kojem bi mogla krenuti. Sugar.IQ, naime, u stvarnom vremenu koristi informacije koje prima s Medtronicova CGM-a (continuous glucose monitoring, aparat za kontinuirano praćenje glukoze) i inzulinske pumpe. Koristi IBM-ove kognitivne računalne kapacitete kako bi otkrila skrivene obrasce bolesti na temelju prikupljenih podataka i ponudila pojedincu sasvim osoban uvid u njegovo zdravstveno stanje.

Aplikacija omogućuje tumačenje prikupljenih podataka, pomaže u 'upravljanju' bolešću i donošenju dnevnih odluka u vezi s dijabetesom, jer ujedinjuje sve relevantne podatke stavljajući ih u kontekst i pretvarajući ih u upotrebljivo znanje.

- Aplikacija će sintetizirati informacije s Medtronicove inzulinske pumpe i CGM-a, i to detaljne informacije kao što su količina isporučenog inzulina, stalno fluktuirajuća razina glukoze i informacije o unosu ugljikohidrata. Zahvaljujući svemu tome nova aplikacija ima sposobnost predvidjeti hipoglikemiju tri sata prije njezine pojave - rekla je Medtronicova glasnogovornica Amanda Sheldon.

Sugar.IQ za sada isprobavaju korisnici MiniMed® Connecta (Medtronicov integrirani sistem CGM-a i inzulinske pumpe), koji će u testnoj upotrebi ocijeniti osobine aplikacije i dati tvorcima korisne povratne informacije. Po onome što je sada poznato, Sugar.IQ pomaže odgovoriti osobi s dijabetesom na ključna pitanja o trenutnom zdravstvenom stanju, o kretanju bolesti i o tome što može učiniti za bolju kontrolu dijabetesa.

Budući da Sugar.IQ otkriva ponašanje organizma ovisno o obrascima kretanja vrijednosti glukoze, personalizirane poruke dolaze u stvarnom vremenu kako bi pomogle oboljelome da uoči i shvati kako određeno ponašanje i navike utječu na razinu glukoze u krvi. Osim toga, osoba može zatražiti i da Sugar.IQ prati reakcije tijela na neku određenu namirnicu ili terapiju kako bi provjerila njihov utjecaj na razinu glukoze.

Aplikacija može integrirati i informacije sa sustava za praćenje aktivnosti poput pedometra, s digitalne vage, podatke o geolokaciji, datumu i vremenskim uvjetima, sve kako bi se dobio što osobniji uvid u stanje.

Kad bude komercijalno dostupna (za iOS i Android), što bi trebalo biti uskoro, aplikacija će biti ponuđena osobama koje otprije koriste Medtronicov CGM i inzulinsku pumpu te onima koji koriste integrirani sistem MiniMed Connect. IBM Watson Health i Medtronic, poznato je, već rade na pumpi koja bi automatski regulirala doziranje inzulina.

YoFi Meter

Sve-u-jedan mjerač

Aparatić YoFi Meter omogućuje ljudima s dijabetesom da bežičnim putem prenose rezultate mjerenja glukoze u krvi i ostale biometrijske podatke i glasovne zapise do pružatelja zdravstvene zaštite putem visokosigurne mreže.

Ovaj su izum razvili američki telekomunikacijski div AT&T i kalifornijska tvrtka YoFi. Nešto manji i tanji od rane generacije iPhonea, YoFi Meter sadrži dvije kazetice - u jednoj je 20 testnih trakica (upola su kraće od regularne trakice jer ih nije potrebno dirati), u drugoj 20 lanceta. Jednim gumbićem aktivira se cijeli sistem, drugi izbacuje lancete, a treći uklanja upotrijebljene trakice. Aparatić ima touch screen u boji i snimač glasa u koji možete izdiktirati svoje rezultate ako vam se ne da pisati. Rezultate YoFi Meter automatski šalje u 'oblak', gdje su dostupni korisniku i medicinskom timu.

Protiv dijabetičke neuropatije

Traka blokira signale za bol

Druga generacija uređaja protiv bolova Quell, kompanije NeuroMetrix iz Massachusettsa, dobila je odobrenje FDA (Američka agencija za hranu i lijekove). Taj nosivi uređaj, prvi svoje vrste, ne koristi lijekove kako bi smanjio bol kod neuropatije i drugih kroničnih bolova povezanih sa živcima. Ispod koljena se omota široka traka (slična onoj za mjerenje tlaka) koja je spojena s udruženom aplikacijom pomoću koje korisnik može mijenjati postavke i pratiti što se događa putem pametnog telefona ili iPada. Tvorci kažu da Quell "...klinički dokazano počinje olakšavati kroničnu bol za manje od 15 minuta. Djeluje tako što surađuje s korisnikovim tijelom stimulirajući njegove živce i blokirajući signale za bol u tijelu". Nova, poboljšana verzija ima produljeno trajanje baterije.

VisioMedova aplikacija i mjerač

Komunikacija s uređajima i liječnikom

Francuska zdravstvena kompanija VisioMed predstavila je na CES-u Bewell Connect sistem koji uključuje aplikaciju za pametni telefon koja komunicira s više različitih spojenih uređaja kao što su glukometar, monitor za krvni tlak, senzor za kisik u krvi... Nazivi svih njih počinju engleskom riječju My pa se, primjerice, mjerač glukoze zove MyGluco. Kompanija je svoj sistem nazvala "alatom za virtualnu provjeru", ali on pruža i više od toga, jer korisnik može poslati svoje podatke liječniku putem aplikacije. U Francuskoj, gdje je aplikacija trenutno dostupna, ona i locira najbližu državnu medicinsku ustanovu. VisioMed nastoji plasirati svoju inovaciju i u SAD, prilagođenu tamošnjem tržištu, naravno, gdje bi očekivana cijena za MyGluco bila 99 dolara.


DietSensor, najbolja inovacija na CES-u

Izum roditelja oboljele djevojčice

DietSensor, jedan od najhvaljenijih gadgeta predstavljenih na ovogodišnjem CES-u, inovacija je Remyja i Astrid Bonnasse, roditelja sada 11-godišnje djevojčice kojoj je prije dvije godine dijagnosticiran dijabetes tipa 1.

Džepni uređaj za skeniranje namirnica i mobilna aplikacija prvi je takav dostupan na tržištu pa ne čudi što je na CES-u dobio nagradu za najbolju inovaciju i ušao među najbolje digitalne inovacije u svijetu.

DietSensor koristi SCiO, molekularni senzor koji korisniku omogućuje da dozna kemijski sastav jela i pića analizirajući interakciju molekula hrane pomoću svjetla. Doista futuristički!

Remy i Astrid razvili su ovaj senzor tražeći jednostavan način za mjerenje ugljikohidrata u hrani i doziranje inzulina.Upotreba je vrlo jednostavna - mali skener treba držati iznad namirnice i kliknuti tipku koja osvijetli sićušni uređaj veličine pagera i snimi fotografiju koju zatim šalje do DietSensor aplikacije koja procjenjuje volumen i sastav hrane.

DietSensor zatim javlja korisniku nutritivnu vrijednost skenirane namirnice zahvaljujući podacima o namirnicama koje ima u bazi podataka. Trenutno senzor može očitati samo sastav temeljnih namirnica, recimo šnite kruha, kriške sira, ne i složenih, poput zdjele različitih žitarica ili sendviča. Ali, radi se i na tome. Baza raspolaže podacima za više od 600.000 namirnica i stalno se nadopunjava.

DietSensor može se naručiti u 19 zemalja, to su Austrija, Belgija, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Irska, Italija, Nizozemska, Poljska, Portugal, Španjolska, Švedska, Švicarska, Turska, Velika Britanija te SAD, Meksiko i Kanada. SCiO senzor košta 249 dolara, plus mjesečno 10 dolara pretplate za vezu s bazom podataka.


Tjelesni kemijski biosenzor

Senzor pričvršćen za kožu

Korak dalje otišao je Lumee, novi univerzalni biosenzor koji je na CES-u predstavila Profusa, startup iz San Francisca. To je jedinstveni senzor koji može kontinuirano nadgledati različite pokazatelje u organizmu, uključujući razinu glukoze i kisika, puls, disanje itd. te sigurno prenijeti podatke gdje god korisnik želi putem aplikacije za pametni telefon. Uređaj sadrži malen, tri do pet milimetara dugačak senzor pričvršćen za kožu, s očitanjima koje korisnik vidi na zasebnom optičkom čitaču.

U Profusi su objasnili svoje znanstvene dosege: "Svaki je biosenzor omotan 'pametnim hidrogelom' (materijal sličan onom za izradu kontaktnih leća) koji formira porozni, u tkivo ugrađen 'stalak' koji uraste u okolno tkivo. 'Pametni gel' je povezan s molekulom koja emitira svjetlo što kontinuirano signalizira prisutnost kemikalija u tijelu kao što su kisik, glukoza i drugi biomarkeri."


U prvom nastavku specijala 'Život s dijabetesom' pisali smo o tome što sve morate imati uvijek sa sobom ako bolujete od dijabetese. Podijelili smo s vama i iskrenu ispovijest glumice Helene Minić, kojoj je u 24. tjednu dijagnosticiran gestacijski dijabetes, te vam savjetovali da riješite test koji otkriva rizik za razvoj šećerne bolesti tipa 2. Ako ste nastavnik, pisali smo i što biste sve trebali znati ako je u vašem razredu dijete s dijabetesom, a posvetili smo se i onome što najviše muči sve dijabetičare - što jesti, a što izbjegavati te o superhrani koja vam može pomoći.

Linker
12. travanj 2024 15:33