Navike koje bismo trebali usvojiti
 Getty Images/iStockphoto
zdravlje

Tako je malo potrebno: 10 koraka za sprečavanje moždanog udara (i ne samo njega)

Gotovo svi moždani udari mogu se spriječiti zdravim životnim stilovima, a prvi korak u prevenciji je identificirati i razumjeti vlastite rizične čimbenike, a potom ih eliminirati

Svaki četvrti čovjek je u riziku za moždani udar, ali većina se može spriječiti pomoću nekoliko vrlo jednostavnih koraka.


10 je ključnih rizičnih, odnosno zaštitnih faktora:

1. Visoki krvni tlak - uzrokuje više od polovice moždanih udara. Držite tlak pod kontrolom.

2. Tjelovježba - oko milijun moždanih udara godišnje uzrokovano je tjelesnom neaktivnošću. Krećite se 30 minuta pet puta tjedno.

3. Prehrana - smanjite unosa soli, šećera i masti, a povećajte unos povrća i voća. To pomaže u kontroli tlaka, masnoća i šećera, čime znatno smanjujemo rizik za moždani udar.

4. Pušenje - više od jedne desetine slučajeva moždanog udara povezano je s pušenjem. Prestanite pušiti.

5. Tjelesna masa - prekomjerna tjelesna masa uzrok je svakog petog moždanog udara. Smršavite.

6. Fibrilacija atrija - nepravilni, uglavnom prebrzi otkucaji srca velik su rizik za moždani udar ako se ne liječe.

7. Alkohol - više od milijun slučajeva moždanog udara godišnje povezano je s prekomjernom konzumacijom alkohola. Smanjite unos alkohola na dvije jedinice dnevno za muškarce i jednu jedinicu za žene.

8. Kolesterol - više od četvrtine slučajeva moždanog udara povezano je s visokom koncentracijom "lošeg" (LDL) kolesterola. U prehrani birajte nezasićene i nehidrogenirane masnoće, hranu biljnog podrijetla, uz obaveznu fizičku aktivnost.

9. Dijabetes - svaka peta osoba koja doživi moždani udar je dijabetičar. Smanjenje rizika za dijabetes te kontrola šećera smanjit će i rizik od moždanog udara.

10. Depresija i stres - povećavaju rizik za moždani udar, posebno kod starije populacije. Brinimo se za starije.

Linker
26. travanj 2024 17:15