Oprezno s dodacima prehrani

Tablete željeza mogu nam naštetiti u samo deset minuta

Iako je željezo bitan mineral za naše tijelo, prevelike doze koje nerijetko sadržavaju dodaci prehrani mogu napraviti ozbiljnu štetu stanicama arterija i vena

Tablete željeza koje kao dodatak prehrani u svijetu uzimaju milijuni ljudi mogu nanijeti štetu tijelu u roku od samo 10 minuta, navidi se u najnovijoj studiji. Testovi su pokazali da ovaj mineral rapidno uzrokuje oštećenja DNA u krvnim žilama. Istraživači upozoravaju da razine željeza u dodacima mogu biti previsoke i sadržavati čak 10 puta višu dozu nego što je potrebno za zdravlje.

 

Propisane dnevne doze

Željezo je bitan element za život. Mnoge žene uzimaju nadomjestak nakon trudnoće, a koristi se i za liječenje anemije, stanja uzrokovana niskom razinom ovog minerala.

Dr. Claire Shovlin, s Nacionalnog instituta za srce i pluća na Imperial College u Londonu i glavna autorica studije kaže da odrasli muškarci u prosjeku trebaju 8.7 mg željeza dnevno, a žene koje imaju menstruaciju oko 14,8 mg dnevno. Za usporedbu, 100 grama bifteka sadrži 3 mg željeza, dok ista gramaža špinata sadrži 2,7 mg. Niske doze željeza koje se bez recepta mogu kupiti u ljekarnama obično sadrže oko 14 mg što je ekvivalent dnevnih potreba za žene. Međutim, ako osoba razvije anemiju, često se pripisuju veće doze, a to može biti i do 65 mg željeza.

 

Rapidna oštećenja

Dr. Shovlin i njezin tim testirali su učinak tih visokih doza minerala na ljudskim endotelnim stanicama koje oblažu arterije i vene. Otriveno je da u roku od deset minuta stanice pokazuju znakove oštećenja, što znači da su stanice osjetljivije na željezo nego što se do sada mislilo.
Iako je željezo presudan mineral da bi naša tijela ispravno funkcijonirala, znanstvenici upozoravaju da će se trebati pažljivije razmatrati koliko željeza uzimati, a liječnici pokušati prilagoditi dozu za svakog pacijenta.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo