Sada više ne morate gnjaviti svoju bakicu s pitanjima što učiniti kada nešto krene po zlu...
 Getty Images/iStockphoto
Bakini savjeti

Trikovi koji spašavaju kritične situacije u kuhinji - kako pohati bez mrvica, spasiti posljednje, ali napuknuto jaje, čime zamijeniti prašak za pecivo

Uvenula vam je salata? Jede vam se kuhano jaje, a posljednje je puklo? I sir vam se stalno suši? Savjeti naših baka pomoći će vam da napravite odlične kolače i jela, a pritom iskoristite sve namirnice iz kuhinje...

Postoje neki trikovi koje ćete rijetko pronaći u modernim kuharicama ili gledajući kulinarske emisije - to su savjeti koji se prenose s koljena na koljeno. Pobrojali smo ih 15, a na vama je da ih isprobate :)


Kako najlakše odvojiti bjelanjak od žumanjka?

Vrlo jednostavno, razbijte jaje iznad lijevka. Bjelanjak će slobodno proći kroz usko grlo, a žumanjak će ostati na površini.


I pohanje bez jaja je moguće

Htjeli ste pohati meso, ali vam je ponestalo jaja. Dobro je znati da umjesto jaja možete upotrijebiti i kukuruzno brašno. Čak i ako nemate krušnih mrvica, nije problem, poslužite se cornflakesom ili izmrvite stari posušeni kruh.


Odlična zamjena za kolače

Ako želite ispeći kolač i također vam nedostaje jaja, možete dodati umjesto njega 1 decilitar mlijeka ili vrhnja u koje se dodaje jedna žlica octa. Za čvrsti snijeg od ne baš svježih jaja, prije miksanja potrebno je dodati malo soli ili limunov sok.

Čime povezati mljeveno meso?

Meso za mljevene odreske, umjesto jajima, možete povezati naribanim sirovim krumpirom. Svim jelima koja pripremate od mljevenog mesa dodajte nekoliko kapi limunova soka jer će biti mnogo ukusnije.


I prašak za pecivo je zamjenjiv

Nemate li praška za pecivo, uzmite rum. Tri do četiri žličice ruma tijestu će dati isti učinak.


Ne bacajte puknuta jaja!

Ako želite skuhati jaje koje je malo napuklo, premažite ga s par kapi limunova soka i potopite ga u hladnu vodu. Tako ga stavite kuhati.

Low angle image of young couple cooking meal together.
Getty Images/iStockphoto
Nehotice razbijeno jaje uz trik s limunom možete skuhati kao da je cijelo.

Pošteno ga "istucite"

Ako morate stanjiti odrezak, dobro je potopiti bat za tućenje u vodu prije lupanja.

Zagrizli ste ljutu papričicu?

Ako ste zagrizli ljutu papriku, nemojte piti vodu jer ćete još jače osjetiti ljutinu. Radije na jezik stavite malo soli, ona će ublažiti ljutinu.


'Oživite' salatu

Ako vam je zelena salata uvenula, potopite salatu na 15 minuta u mlaku vodu u kojoj ste dodali par kapi limunovog soka ili octa.To će joj vratiti svježinu.


A što s juhom?

Ako je juha preslana, u nju stavite oguljeni sirov krumpir i prokuhajte petnaestak minuta. Ako meso stavite u hladnu vodu, juha će biti ukusnija. Vrijedi i obrnuto, ako ga stavite u vruću vodu, ukusnije će biti meso. Želite li tamniju goveđu juhu, u nju dodajte ljusku od luka ili nekoliko ploški luka prije kuhanja popržite na malo masti. Želite li lijepu i bistru goveđu juhu, mrkvu najprije popržite na malo masnoće pa dodajte u vodu u kojoj se kuha meso i ostatak povrća. Ako je juha premasna, u nju na nekoliko minuta stavite komad starog kruha. On će upiti suvišnu masnoću.

Juhu možete odmastiti i tako da u nju prilikom kuhanja uronite hladnu žlicu na koju će se hvatati masnoća. Žlicu isperite toplom vodom pa ohladite pod mlazom hladne vode i ponovite postupak. Čini vam se da je tijekom kuhanja dosta juhe isparilo? U lonac dodajte vrelu vodu, jer će od hladne vode juha postati mutna.


Mali trik s grožđicama u kolaču i kimom na pecivu

Ako želite da grožđice ne padnu na dno kolača, već da ostanu pravilno raspoređene u cijelom kolaču, uvaljajte ih u brašno.

Volite li svoja peciva ili kruh posipati kimom, ali vas živcira što ispada poslužite se ovim trikom - prije posipanja kim namočite u vodi da malo nabubri. Tako neće u posudi za pečenje biti više kima, nego što ga je na kruhu.


I domaće meso može biti mekano 'kao duša'

Čini li vam se meso domaće peradi pretvrdo, možete ga omekšati. Natrljajte utrobu šećerom i ostavite da počiva 12 sati. Nakon toga ga dobro operite, osušite i pripremite na uobičajen način. Meso će biti iznenađujuće nježno i meko. U slučaju da vam meso tokom kuhanja ne omekša, u juhu ili umak dodajte malo sode bikarbone.

Foto: iStock
Ako ulje nije dovoljno zagrijano, riba je mokra, a višak brašna niste otresli - slijedi katastrofa...

Ispecite ribu u komadu

Mnogi se muče ispeći ribu u jednom komadu. Često im se dogodi da se barem jedna strana zalijepi za tavu, pa bi je radije bacili, nego servirali. Prvo pravilo pri pečenju ribe je da ulje na kojemu je pečete mora biti vrelo - ali zaista VRELO! Drugo pravilo je da riba mora biti suha! Treće je da pobrašnite samo jednu stranu ribe. Četvrto da višak brašna dobro otresete. I na kraju, ribu uvijek prvo pecite sa pobrašnjene strane, a ne obratno.


Zadržite sočnost mesa

Ako ste meso pripremili, gotovo je i pečeno, ali želite da vam se prije serviranja ne osuši, stavite ga iznad posude s kipućom vodom ili u zagrijanu pećnicu u koju ćete staviti i posudu s toplom vodom.


Uvijek svježi sir

Sir će zadržati svježinu i suhoću ako u plastičnu posudu gdje se nalazi, stavite i dva komada nekog sirovog tijesta. Tjestenina će upiti vlagu. Izmiješate li šalicu kravljeg sira s nekoliko žličica marmelade ili meda, dobit ćete zanimljiv i ukusan desert.

Linker
15. travanj 2024 21:57