Manje soli, više zdravlja!

Svjetski je dan hipertenzije, jeste li izmjerili tlak?

Ovogodišnjim porukama želi se osvijestiti važnost smanjenog unosa soli i redovite kontrole krvnog tlaka s ciljem pravovremenog otkrivanja hipertenzije kao tihog ubojice broj jedan u svijetu.

Hrvatsko društvo za hipertenziju u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Hrvatskom ljekarničkom komorom, Hrvatskim farmaceutskim društvom, Hrvatskim kardiološkim društvom, Hrvatskim društvom za aterosklerozu uz veliku podršku Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske obilježilo je Svjetski dan hipertenzije. provođenjem javnozdravstvene akcije na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Akcija je uključivala: mjerenje krvnoga tlaka, mjerenje glukoze u krvi, kolesterola, tjelesne težine, te udjela masnog i mišićnog tkiva u organizmu, a s ciljem podizanja svijesti o važnosti mjerenja krvnoga tlaka i ranog otkrivanja arterijske hipertenzije za koje je danas nedvojbeno dokazano da su glavni uzrok prijevremenog umiranja u cijelom svijetu.

 

Zajednička suradnja

Po prvi puta na mjerenju su zajedno s liječnicima, medicinskim sestrama, studentima medicine i učenicama srednje medicinske škole sudjelovali stručnjaci iz područja ljekarničke djelatnosti kao primjer zajedničke suradnje u prevenciji hipertenzije, podizanju svijesti, te uspješnosti liječenja i boljoj kontroli. Posjetitelji su se tako nakon mjerenja mogli posavjetovati s liječnikom vezano za rezultate mjerenja te ljekarnikom također vezano uz savjete o zdravom životu, te nužnosti redovitog uzimanja lijekova propisanih od liječnika. Pozornost je bila usmjerena naročito na važnost ispravnog mjerenja i dobre komunikacije između svih - liječnika, medicinskih sestara, ljekarnika i bolesnika.

 

Nova aplikacija

Ukazalo se se na moguće prednosti koje nosi telekomunikacija ukoliko se pravilno koristi. Sudionici su dobili pristup novoj aplikaciji Europskoga društva za hipertenziju, te vrlo korisnim edukativnim materijalima koji su pripremljeni u suradnji s tvrtkom Ericsson.
Sponzor akcije bili su KRKA, te Medikor d.o.o., zastupnik OMRON digitalnih tlakomjera na čijim su tlakomjerima te Stanicama za provjeru zdravlja provođena mjerenja.
Poruke liječnika iz Hrvatskog društva za hipertenziju i Svjetske lige za hipertenziju ove su godine s pravom bombastične te upozoravaju kako je povišen krvni tlak najveći ubojica današnjice te kako su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti u gotovo svim zemljama svijeta.

Čak 4 od 10 odraslih osoba ima povišen krvni tlak koji je vrlo često nedijagnosticiran.

Zdraviji način života

Hrvatsko društvo za hipertenziju ističe kako zdrav način života može uvelike pomoći u borbi protiv hipertenzije te kako je važno preuzeti brigu o sebi i svome zdravlju na sljedeće načine:

  • promijeniti prehranu iz nezdrave u zdravu,
  • smanjiti prekomjeran unos kuhinjske soli i zasićenih masti,
  • povećati tjelesnu aktivnosti i više se kretati,
  • prestati pušiti,
  • smanjiti unos alkohola,
  • reducirati stres koliko je to moguće.

 

Također je vrlo važno redovito, na ispravan način i s provjerenim, klinički validiranim tlakomjerima mjeriti krvni tlak kod kuće, liječnika ili u svojoj ljekarni, redovito uzimati propisane lijekove, slušati savjete svog liječnika, razgovarati s medicinskom sestrom te svojim ljekarnikom koji je također tu da vam pomogne. Sve ove akcije koje možete poduzeti već sutra uvelike će pridonijeti smanjenju rizika za kardiovaskularne bolesti.

„Neosporna je povezanost između kroničnog prekomjernog unosa soli i povišenog arterijskog tlaka“ ističe prof.dr.sc. Bojan Jelaković dr.med. predsjednik Hrvatskog društva za hipertenziju. Prema istraživanju, smanjenje dnevnog unosa soli sa 12 g na 9 g smanjuje za 22% pojavu moždanog udara i 16% srčanog udara, ističe prof.dr.sc. Jelaković.

Ovogodišnje poruke

Naše ovogodišnje poruke jesu: 'Manje soli više zdravlja!' te 'Znaš li svoj broj?' pri čemu se želi osvijestiti važnost smanjenog unosa soli i redovite kontrole krvnog tlaka s ciljem pravovremenog otkrivanja hipertenzije kao tihog ubojice broj jedan u svijetu, ističe prof. Jelaković.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo