Getty Images/iStockphoto
Dođite i probajte

Svjetski dan biljnih mlijeka

U subotu 22. kolovoza. u 11 h, na Trg bana Jelačića kušajte puding od sojina mlijeka i čokolade ili rižino mlijeko

Biljna mlijeka i biljne verzije mliječnih proizvoda svakim danom sve više osvajaju tržišta i potrošače diljem svijeta, a 22. kolovoza obilježava se kao Svjetski dan biljnih mlijeka. „Cilj je pozvati građane da povodom ovog dana kušaju nešto novo i saznaju sve o pozitivnom utjecaju biljnih mlijeka, sireva i vrhnja na zdravlje, okoliš i čovjekov odnos prema životinjama”, kažu iz udruge Prijatelji životinja.

Uđi u đir i probaj biljni sir

Pozivaju sve da s njima obilježe Svjetski dan biljnih mlijeka i posjete ih u subotu na zagrebačkom glavnom trgu u 11 sati, gdje će moći kušati razne vrste i verzije biljnih mlijeka i kolače bez sastojaka životinjskog podrijetla. One koji ne mogu doći pozivaju da u trgovinama pronađu brojne varijacije svima omiljenih biljnih napitaka. Prijatelji životinja uz svoj štand pripremaju i igru za prolaznike u kojoj svi koji sudjeluju dobro prođu, a istodobno poštuju sve propisane epidemiološke mjere. Simpatičnim vizualima poručit će da se „uđe u đir i proba biljni sir”, da „nije važno koja mu je namjena, biljno mlijeko najbolja je zamjena” i pitati prolaznike: „Od čokolade ili vanilije - koje biljno mlijeko ti je milije?”
Osim pozitivnog utjecaja na zdravlje, promjenom prehrambenih navika utječe se i na zdravlje našega planeta – smanjuju se emisija stakleničkih plinova, potrošnja vode, zagađenje vode i tla amonijakom i zaustavlja krčenje šuma.

Ne podnose laktozu

S obzirom na to da 65 % svjetske populacije ne podnosi laktozu, a biljna mlijeka ne samo da ne sadrže laktozu nego nemaju ni kolesterol, prava je blagodat kušati veliku ponudu mlijeka od soje, riže, kokosa, zobi, lješnjaka ili badema, a dostupni su u većini trgovina i u mnogim kafićima. Uz mlijeka, sve je više biljnih verzija ostalih proizvoda od životinjskog mlijeka kao što su biljni sirevi, jogurti i vrhnja, namazi, sladoledi, šlag i dr. Svatko može pronaći nešto za sebe, a mogućnosti za primjenu i eksperimentiranje u najdražim receptima ne poznaju granice.

Dodatne informacije kako obilježiti Svjetski dan biljnih mlijeka mogu se pronaći na www.prijatelji-zivotinja.hr dok se na www.zegevege.com nalazi program 13. ZeGeVege festivala održivog življenja.

Linker
16. travanj 2024 21:26