Znate li da umor i iscrpljenost možete riješiti jednim malim trikom?
 Foto: jernej graj/unsplash
Bez njega ništa

Svi znamo da je neophodan, no tek rijetki prepoznaju njegov manjak

Magnezij opušta mišiće, doprinosi normalnom radu živčanog sustava te normalnim psihološkim funkcijama, poput koncentracije, učenja, pamćenja i rasuđivanja.

Jedan od najvažnijih minerala za naše tijelo je magnezij koji sudjeluje u više od 350 vitalnih procesa, ima antioksidativno djelovanje, zaslužan je za izgradnju i zdravlje kostiju i zuba, pomaže tijelu stvoriti energiju i proteine, sudjeluje u regulaciji krvnog tlaka. Njegov preporučeni dnevni unos je 375 mg.

Hranu s najvećom količinom magnezija čine orašasti plodovi, sjemenke, mahunarke, zeleno lisnato povrće, te integralne žitarice. I dok često govorimo o važnostima magnezija, trebamo znati prepoznati i njegov nedostatak.

Trzanje i grčevi u mišićima

Svi smo barem jednom doživjeli bolove i grčeve u mišićima, a jedan od najčešćih razloga njihova nastanka upravo je nedostatak magnezija. Zbog pojačanog znojenja tijelo gubi velike količine ovog važnog minerala. Magnezij je neophodan i za opuštanje i za kontrakciju mišića, kao i za normalno kretanje.

Tjeskoba

Magnezij, a pogotovo u stresnim situacijama, povoljno utječe na organizam te općenito na živčani sustav. Ako često osjećate tjeskobu, napetost i uznemirenost, lako je moguće da vam nedostaje baš ovaj mineral.

Osteoporoza

Na rizik dobivanja osteoporoze utječu brojni čimbenici. To uključuje dob, nedostatak vježbanja i slabo uzimanje vitamina D i K.

Zanimljivo je da je nedostatak magnezija također faktor rizika za osteoporozu. Nedostatak može izravno oslabjeti kosti, ali također možete smanjiti razinu kalcija u krvi. Studije su također povezale slabu količinu magnezija s nižom mineralnom gustoćom kostiju.

Umor i slabost mišića

Umor, stanje koje karakterizira fizička ili mentalna iscrpljenost još je jedan simptom nedostatka magnezija. Imajte na umu da svatko postaje umoran s vremena na vrijeme. Međutim, težak ili dugoročni umor može biti znak zdravstvenog problema. Budući da je umor nespecifičan simptom, njegov je uzrok nemoguće identificirati osim ako je popraćen drugim simptomima.

Drugi, specifičniji znak nedostatka magnezija je slabost mišića, odnosno miastenija gravis. Znanstvenici vjeruju da je slabost uzrokovana gubitkom kalija u mišićnim stanicama (stanje koje je povezano s nedostatkom magnezija).

Visoki krvni tlak

Jednostavno rečeno, nedostatak magnezija može povećati krvni tlak, što zauzvrat povećava rizik od bolesti srca. Magnezij srcu šalje signal da otpusti kemikalije koje opuštaju i šire krvne žile. Tako krv bolje cirkulira i krvni tlak pada.

Nepravilni otkucaji srca

Među najozbiljnijim simptomima nedostatka magnezija je srčana aritmija ili nepravilan rad srca. Simptomi aritmije su, u većini slučajeva, blagi, a često nema nikakvih simptoma. Međutim, kod nekih može izazvati palpitacije, odnosno stanku između otkucaja srca.

Drugi mogući simptomi uključuju ošamućenost, otežano disanje, bol u prsima ili nesvjesticu. Pokazano je kako su neki bolesnici s kongestivnim zatajenjem srca i aritmijom imali niže razine magnezija nego zdravi ljudi.

- Liječenje tih bolesnika s magnezijskim injekcijama značajno je poboljšalo njihovu funkciju srca - kažu stručnjaci. Dodatak magnezija može također smanjiti simptome kod nekih bolesnika s aritmijom.

Ostali simptomi nedostaka magnezija:

  • Migrena
  • Glavobolja
  • Gubitak apetita
  • Nesanica
  • Promjena boje noktiju
  • Česte mučnine

Linker
20. travanj 2024 01:21