Nudi brojne zdravstvene dobrobiti
 Getty Images
Snaga prirode

Svi se nadaju da ova biljka može postati lijek za covid-19, a ona nudi i brojne druge dobrobiti

Spoj artemisinin iz ove biljke sastojak je farmaceutskih lijekova protiv malarije, no istražuju se i druga njegova svojstva, primjerice, sposobnost uništavanja stanica raka

Otkad su njemački znanstvenici s Instituta Max Planck u Potsdamu počeli istraživati moguću učinkovitost slatkog pelina (Artemisia annua) protiv novog koronavirusa, ne prestaje zanimanje za ovu biljku čije je aktivno djelovanje protiv virusnih infekcija i parazita otprije poznato. Njezin aktivni sastojak artemisinin, otkriven 1970-ih godina, danas je uobičajeni sastojak lijekova protiv malarije, bolesti koju prenose komarci, ali uzrokuje parazit. Pokazalo se i da ovaj spoj može uništiti stanice raka, pomoći u snaženju imuniteta, kod bakterijskih infekcija, žutice, zatvora i raznih drugih stanja.

mugwort; Artemisia annua
Getty Images/iStockphoto


Kako se bori protiv virusa

Novija istraživanja sugeriraju da je cijela biljka još učinkovitija od izoliranog artemisinina. Slatki pelin potiskuje viruse, među njima i SARS-CoV-2, a još jedan njegov spoj - aurantiamid acetat - blokira katepsin-L (CTSL), protein koji je ključan za ulazak virusa SARS-CoV-2 u stanicu. CTSL je već identificiran kao potencijalna meta koju bi trebali ciljati lijekovi u tretmanima Covida-19.

Danas je jasno da artemisinin nije jedini antivirusni i protuupalni sastojak slatkog pelina, biljke koja obiluje flavonoidima i esencijalnim uljima. Kombinacija ovog spoja i cijele biljke može biti još učinkovitija u borbi protiv virusa i upala, zahvaljujući sinergijskom djelovanju. Primjerice, neke fitokemikalije poboljšavaju raspoloživost artemisinina u organizmu, dok druge pridonose jačem protuupalnom učinku.


Slatki miris slatkog pelina

Pridjev 'slatki' u nazivu ova je biljka dobila zbog dugotrajnog i, kažu, čarobnog slatkog mirisa koji je najizraženiji u vrućim ljetnim danima. Zbog toga se koristi kao osvježivač prostora, a posebno se dobrim pokazuje u vlažnim prostorijama, poput kupaonice, budući da vlažan zrak potiče otpuštanje njezinog mirisa. Odlično se 'ponaša' u suhim dekoracijama i vijencima jer zadržava svoj slatki voćni miris stvarno dugo vremena.

Slatki pelin potječe iz Azije. U tradicionalnoj kineskoj medicini upotrebljava se već dulje od dvije tisuće godina, a svi su njegovi nadzemni dijelovi ljekoviti. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, šest je čimbenika koji mogu štetno utjecati i uzrokovati poremećaje u tijelu. To su vrućina, hladnoća, vlažnost, suhoća, vjetar i ljetna žega. Slatki pelin smatraju biljkom koja rashlađuje te pomaže iščistiti vrućinu iz tijela, zapravo ona je sretan spoj hlađenja i zagrijavanja do kojeg dolazi zbog hlapljivih ulja koja sadrži. Upotrebljavaju je i kao pomoć kod povremenih probavnih tegoba.


Pomoć i kod raka?

Danas se slatki pelin uzgaja, u prvom redu zbog spoja artemisinina, ali i zbog antioksidativnih svojstava. Artemisinin je sastojak farmaceutskih lijekova protiv malarije, no istražuju se i druga njegova svojstva.

Proučavan je, primjerice, njegov utjecaj na stanice raka, a prema saznanjima objavljenima u publikaciji 'Trends in Pharmacological Sciences' mogao bi biti koristan u liječenju leukemije te raka debelog crijeva, dojke, pluća i gušterače, a mogao bi i usporavati napredovanje raka jajnika.

Istraživano je i djelovanje slatkog pelina u liječenju hemoroida, zatvora, loše probave, proljeva, bolova u zglobovima i prehlade, što su sve stanja kod kojih se upotrebljava u tradicionalnoj medicini.

Zbog protugljivičnih i antivirusnih djelovanja artemisinina, slatki pelin mogao bi pomagati i kod bolesti kao što su hepatitis B i C, herpes ili gripa. Zbog protuupalnog djelovanja pak mogao bi biti koristan u tretmanima upalnih i autoimunih bolesti, poput multiple skleroze. Potrebna su daljnja istraživanja na tom polju.

Linker
26. ožujak 2024 11:26