Osigurajte dnevnu doza antioksidansa koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava
 Getty Images/iStockphoto
pazite li na njegov unos

Svi o njemu pričaju! Moćan i čaroban sastojak koji organizam tjera na obranu od uljeza

Pruža podršku i urođenom i stečenom dijelu imunosnog sustava, štiti od infekcija, djeluje antikancerogeno i antioksidativno

Beta-glukani dobivaju puno pozornosti posljednjih godina, a posebno se ističu njihove imunomodulatorne sposobnosti. Glavni centri istraživanja pozitvnih učinaka beta-glukana su SAD, Europa te Japan gdje je tradicija korištenja ljekovith gljiva bogatih beta-glukanom izuzetno jaka. U stručnoj literaturi objavljeno je preko 6000 znanstvenih publikacija koje govore o imunomodulirajućim svojstvima beta-glukana.

Najpoznatiji prirodni izvori beta-glukana su jestive gljive (kao što su hrastova sjajnica ili reishi, zec gljiva ili maitake, lavlja gljiva ili resasti igličar, čaga), te beta-glukan izoliran iz kvasca Saccharomyces cerevisiae. Ima ih i u još nekim namirnicama, kao što su zob, ječam, alge te u suplementima.


Što su beta-glukani

Beta-glukani su neškrobni polisaharidi, prebiotička vlakna sastavljena primarno od beta-1,3 i -1,6 glikozidnih veza poznatih po brojnim dobrobitima za zdravlje ovisno o molekularnoj strukturi svakog tipa.

Beta-glukani, a posebno oni nađeni u zrnima žitarica, pokazalo se u istraživanjima, snižavaju razine kolesterola, imaju ulogu u borbi protiv debljine, kod metaboličkog poremećaja i ostalih kroničnih bolesti. Kao prebiotičko vlakno, značajni su za poticanje zdravlja crijevnog mikrobioma, jer stimuliraju razvoj bakterijskih sojeva dobrih za ljudsko zdravlje, suzbijaju one loše te moduliraju upalu čime pridonose optimalnom stanju u crijevima.

U dijelu godine u kojem su 'uobičajene' infekcije učestale, korištenje beta-(1,3/1,6)-D-glukana može biti izuzetno korisno. Brojne studije pokazuju da pravovremeno korištenje (u profilaksi) beta -(1,3/1,6)-D-glukana smanjuje broj epizoda infekcija gornjeg dišnog sustava te ujedno smanjuje i broj simptomatskih dana. Nadalje, ukoliko do infekcija gornjih dišnih putova već dođe, provedene studije upućuju da unos beta-(1,3/1,6)-D-glukana pacijentima omogućuje značajno olakšavanje pratećih simptoma te bolje rezultate u samoocijenjivanju zdravstvenog stanja.


Aktiviraju imunosni sustav

Među najpoznatijim djelovanjima beta-glukana je upravo utjecaj na rad imunosnog sustava. Prema studiji objavljenoj prošle godine u publikaciji Molecules djelovanje beta-glukana potvrđuje mišljenje da suprehrana i imunitet međusobno povezani. Beta-glukani, pokazalo se, djeluju na nekoliko receptora koji stimuliraju aktivnost imunosnih stanica, uključujući T-stanice, makrofage, neutrofile, monocite, stanice ubojice (natural killer, NK) i dendritične stanice (stražari). Rezultat je modularno djelovanje i na urođeni i na stečeni dio imunosnog sustava.

Dektin-I, proteinski receptor na površini makrogafa i dendritičnih stanica, može potaknuti i regulirati urođeni imunosni odgovor vežući na sebe netopive beta-1,3 i -1,6 glukane, što je ključno za kontrolu infekcije.

U vodi topivi beta-glukani vežu se za CR3 receptore, pokrećući odgovor stečenog dijela imuniteta. Beta-glukani su okidač za otpuštanje različitih tipova interleukina i citokina (koji imaju i citotoksično protukancerogeno djelovanje), kao što je, primjerice, TNF-alfa, a ujedno potiču regulaciju T-stanica pomagača i sudjeluju u postizanju imunološke homeostaze.


Farmakološko djelovanje beta-glukana

  • Imunomodulacijsko
  • Antimikrobno
  • Protutumorsko
  • Antidijabetičko
  • Prebiotičko
  • Antioksidacijsko
  • Protuupalno
  • Antinociceptivno
(*Appl Microbiol Biotechnol. 2015 Oct;99(19):7893-906)


U sezoni gripe i prehlada

Beta-glukani 1,3 i 1,6 derivirani iz kvasca pokazuju zaštitne učinke protiv infekcija gornjeg dijela dišnog sustava te skraćuju trajanje infekcije kod osoba starih između 50 i 70 godina, pokazalo je istraživanje koje je trajalo 90 dana. Nadalje, 45. dana istraživanja u skupini koja je uzimala beta-glukane porasle su koncentracije interferona u serumu, a to je važno jer ima sposobnost zaštite stanica od virusnih infekcija te imunomodulatorno djelovanje.

Smatra se da beta-glukani pružaju mnoge dobrobiti, posebno za djecu, sportaše i starije, jer su podrška imunitetu i podupiru zdravlje imunosnog sustava, osobito tijekom kriznih razdoblja, kao što je sezona gripe i prehlada.


Dosadašnje spoznaje o djelovanju beta-glukana na viruse

  1. Jačanje urođenog imunološkog sustava kroz interakciju s PRR receptorima
  2. Smanjenje simptome gripe i prehlade
  3. Smanjenje simptoma upale gornjih dišnih puteva vs placebo
  4. Ublažavanje simptoma i smanjenje smrtnosti kod influence
  5. Skraćenje trajanja bolesti gornjih dišnih putova kod starijih osoba (50-70 g)
  6. Smanjenje broja prehlada za 25%
  7. Covid-19 - upotreba beta-glukana može dovesti do smanjenja težine bolesti i poboljšanja ishoda, posebno kod vulnerabilne populacije
(*Front Immunol. 2020; 11: 1782.)
Heap of immunity boosting fresh Shiitake mushrooms in a bowl on rustic wooden background with copy space
Getty Images/iStockphoto
Beta-glukan može biti u dva oblika: izdvojen iz kvasca je tvz netopivi, dok izdvojen iz gljiva ili žitarica je tvz topivi (1,3/1,4 beta glukan)


Oni su i antioksidansi

Istraživanje upotrebe beta-glukana iz ljekovitih gljiva u vakcinama pokazalo je da oni pružaju snažan imunološki odgovor kada su izloženi antigenima. Štoviše, poznato je da beta-glukani djeluju i antioksidativno, jer čiste reaktivne oblike kisika (ROS, tu se ubrajaju i slobodni radikali) iz krvi i sluznice.

Kod iscrpljenosti i ublažavanja stresa, uz dovoljno sna i uravnoteženu prehranu, suplementi beta-glukana iz kvasca ili ljekovitih gljiva kroz svakodnevno uzimanje mogu pružiti snažnu podršku aktivnostima urođenog i stečenog imuniteta.


Klinička primjena beta-glukana

  • Visoki kolesterol i trigliceridi
  • Izlaganje radijaciji
  • Infektivne bolesti
  • Maligne bolesti
  • Stres (psihički i fizički)
  • Alergije
  • Liječenje rana
  • Septički šok
  • Smanjenje umora
  • Povećanje energije
(*Agriculturae Conspectus Scientifi cus | Vol. 75 (2010) No. 4 (149-158)


DOZIRANJE

Brojne studije su pokazale učinkovitost beta-glukana i sigurnost njegove primjene bez nuspojava, čak i pri kontinuiranoj uporabi od šest mjeseci uzastopce.

Maksimalna dnevna doza beta-glukana odobrena u EU jest:

  • 1,275 g/dan za djecu stariju od 12 godina i opću populaciju odraslih
  • 0,675 g/dan za djecu mlađu od 12 godina

Linker
18. travanj 2024 18:47