Svi stručnjaci se slažu u tome da mikrovalne pećnice izazivaju kataraktu kad se stoji pred pećnicom i gleda u hranu koja se grije ili kuha u njoj.
 Foto: iStock
Brzina i praktičnost, ali uz kakvu cijenu?

Sve opasnosti mikrovalnih pećnica

Praktične su, ali donose gomilu rizika za zdravlje. Ležerno kuhanje i podgrijavanje jela u mikrovalnoj pećnici može uzrokovati cijeli niz problema, od katarakte do raka.

Prof. Magda Havas sa Sveučilišta Trent tvrdi da je bitno imati na umu da mikrovalne pećnice zrače, iako imaju metalnu “opnu” koja bi trebala spriječiti da se valovi šire izvan pećnice. Ispitala je na desetke mikrovalnih pećnica poznatih proizvođača te otkrila da ama baš svaka od testiranih pećnica ispušta zračenje.

Osim toga, mikrovalne pećnice smanjuju nutritivni sadržaj hrane koja se u njima kuha jer zračenje uništava enzime tako da jelo kuhano u mikrovalki ima samo dio nutrijenata od onog koliko bi ih inače imalo. Primjerice, stavite li majčino mlijeko u mikrovalku da ga podgrijete zračenje će uništiti kolostrum u njemu.

Štetne vibracije molekula vode

Mikrovalovi koji se koriste u tim pećnicama su kreirani tako da zagrijavaju vodu, a kako se naše tijelo sastoji uglavnom od vode, ono apsorbira zračenje iz mikrovalne pećnice. Svi stručnjaci se slažu u tome da mikrovalne pećnice izazivaju kataraktu kad se stoji pred pećnicom i gleda u hranu koja se grije ili kuha u njoj. Ako se to čini često ili čak svakodnevno, to će s vremenom oštetiti vid. Osim toga, u hrani kuhanoj u mikrovalnoj pećnici prisutni su karcinogeni prvenstveno zbog toga što mnoge plastične posude koje u njima koristimo otpuštaju karcinogene tvari u hranu.

Kardiološki problemi

Prof. Havas je otkrila i da frekvencija na kojoj rade te pećnice utječe na srce te mijenja njegov ritam rada dok je uključena. Postoji i jedna švicarska studija koja je pokazala da je kod osoba koje su gotovo na dnevnoj bazi jele hranu pripremljenu u mikrovalkama došlo do smanjenja broja crvenih krvnih zrnaca, povećanog broja bijelih krvnih zrnaca te povećane razine kolesterola u krvi.

Zbog svega toga prof. Havas, ali i drugi stručnjaci, preporučuju da se mikrovalne pećnice koriste s velikim oprezom. Kao prvo, kad je uključite, izađite iz kuhinje, ali ne samo u susjednu prostoriju jer valovi putuju kroz zidove, već izađite iz stana. I nikada je ne koristite dok su vam djeca kod kuće – upozorava prof. Havas.

Kako možete provjeriti zrači li vaša mikrovalka

Stavite mobitel u mikrovalnu pećnicu i zatvorite vrata.

NIPOŠTO NE UKLJUČUJTE PEĆNICU!!!

Nazovite broj tog mobitela u pećnici s nekog drugog telefona. Ako zazvoni, to znači da mikrovalovi koji su potrebni da se uspostavi ta veza s telefonom u pećnici mogu proći kroz njen zaštitni metalni omotač.

Linker
16. travanj 2024 18:02