Sad je i službeno

Suradnja Sveučilišta u Rijeci, Medicinskog fakulteta i pekinškog Centra za medicinske znanosti

Suradnja se odnosi prije svega na područje biomedicine, medicinskih znanosti i biotehnologije.

Sveučilište u Rijeci i Medicinski fakultet tog sveučilišta potpisali su u Rijeci sporazume o akademskoj suradnji s Centrom za medicinske znanosti Sveučilišta u Pekingu, prenosi Hina.

Rektorica riječkog Sveučilišta Snježana Prijić Samaržija istaknula je kako je riječ o okvirnim sporazumima kojima se službeno potvrđuje suradnja koja postoji godinama. Nadam se da će ovima suradnja biti dodatno intenzivirana, rekla je.

Suradnja se odnosi prije svega na područje biomedicine, medicinskih znanosti i biotehnologije.

Istaknula je ulogu professora emeritusa riječkoga Sveučilišta i predsjednika intersektorskog vijeća Sveučilišta za suradnju s Kinom te bivšeg veleposlanika Republike Hrvatske u Kini Ante Simonića u ostvarenju ove suradnje.

 


Surađuju već 10 godina

Predsjednik Centra za medicinske znanosti iz Pekinga i izvršni potpredsjednik Sveučilišta u Pekingu Qimin Zhan naglasio je da je to sveučilišta jedno od najstarijih, ali i najboljih sveučilišta u Kini. Suradnja s riječkim sveučilištem pokrenuta je prije 10 godina, na poticaj Ante Simonića.
"Nastavili smo surađivati i redovito komunicirati", rekao je Zhan.

Institucije potpisnice sporazuma iz Hrvatske i Kine dijele, kaže, interes za istraživanja široko rasprostranjenih bolesti karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, neuroloških poremećaja i sličnih.

Prvi korak u nastavku suradnje bit će razmjena studenata, pri čemu će studenti gostovati nekoliko tjedana, rekao je Zhan.

 


Među vodećima u svijetu

Dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci Tomislav Rukavina ustvrdio je kako  su najveća kvaliteta tog fakulteta ljudi, i to studenti, zbog svojih ljudskih odlika i entuzijazma, spremni na suradnju, nove izazove i prijateljstva. Ilustrirajući omjer veličine potpisnica sporazuma, kazao je da riječki Medicinski fakultet ima oko 600 studenata, a pekinški, zajedno s Centrom za medicinske znanosti, oko 10.000.

Ante Simonić dodao je da je vrlo vrijedno surađivati s ovakvim institucijama, istaknuvši da je Sveučilište u Pekingu redovito vrlo visoko na rang listi svjetskih sveučilišta. Korisna je razmjena studenata, profesora, ideja i projekata, kazao je. 

IZVOR: Hina

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo