Iako znanstvenici još nisu uspjeli otkriti zašto je tako, podaci su nedvosmisleni...
 Foto: iStock
Otkriveni rizici

Suplementi kalcija mogu negativno djelovati na žensko zdravlje

Nedavna istraživanja nedvosmisleno pokazuju kako kalcij kao dodatak prehrani (ne onaj koji unosimo kroz hranu) ima negativne učinke na zdravlje nježnijeg spola.

Uzimanje suplemenata kalcija u nadi da ćete se tako zaštititi od osteoporoze možda i nije tako dobra ideja jer može povećati rizik za razvoj demencije, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu u Göteborgu u Švedskoj.

Rizik je još veći ako je žena već doživjela neki incident zbog kojeg je dotok krvi u mozak oslabljen, poput moždanog udara.

Iako znanstvenici još nisu uspjeli otkriti zašto je tako, podaci su nedvosmisleni: rizik za demenciju bio je sedam puta viši kod žena koje su preživjele moždani udar i uzimale suplemente kalcija nego kod onih koje su također preživjele moždani udar, ali nisu uzimale suplemente kalcija. Rizik za demenciju bio je i tri puta viši kod žena s lezijama bijele tvari u mozgu koje su uzimale suplemente kalcija nego kod žena s istim problemom koje nisu uzimale kalcij.

Što su lezije bijele tvari

Inače, lezije bijele tvari su znak takozvanog mini moždanog udara ili nekog drugog problema koji sprečava normalan protok krvi u mozgu. Autorica studije dr. Silke Kern ističe kako je preporuka za starije osobe od 1000 do 2000 mg kalcija dnevno za prevenciju osteoporoze, što rezultati ovog istraživanja dovode u pitanje.

Osim toga, neka prijašnja istraživanja pokazala su da suplementi kalcija mogu povećati rizik za srčani ili moždani udar kod žena.

Rezultati istraživanja odnose se samo na suplemente kalcija, dok kalcij iz hrane drukčije utječe na mozak i siguran je, odnosno čak ima zaštitnu ulogu za mozak.

Linker
19. travanj 2024 21:07