Važno je znati da se najopasnije promjene zbivaju ispod površine, gdje dolazi do nepopravljivih oštećenja strukture kože.
 Foto: iStock
Opreza nikad dosta

Sunce već vreba: Top 15 savjeta kako biste sačuvali lijepu i zdravu kožu

Topli mjeseci, koliko god bili opuštajući, donose i brojne opasnosti od sunca. Uživajte na njemu pridržavajući se osnovnih savjeta za zaštitu od štetnog UV zračenja.

Opasnost od sunca, odnosno od izlaganja UV zračenju, iz godine u godinu sve je veća, što se očituje i porastom broja oboljelih od svih zloćudnih tumora kože, pa i od melanoma koji u svijetu ima godišnji porast od 3 do 8 posto. Samo jedno pretjerano izlaganje suncu u djetinjstvu udvostručuje mogućnost obolijevanja od melanoma tijekom života. Upravo zbog tih nimalo ohrabrujućih podataka pripremili smo precizne savjete kako na najbolji način pripremiti tijelo za tople dane, bez straha se izlagati suncu i spriječiti neugodne posljedice. Još je važnije znati da se najopasnije promjene zbivaju ispod površine, gdje dolazi do nepopravljivih oštećenja strukture kože, neka se oštećenja očituju godinama nakon svog nastanka, a neka su itekako opasna.

1. Nanosite kremu svaka dva sata

Ne postoji krema za zaštitu od sunca koju je dovoljno nanijeti samo jednom dnevno - kožu treba mazati svaka dva do tri sata. Najmanji zaštitni faktor koji bi trebalo koristiti je 20, a kremu treba birati prema boji puti - što je put svjetlija, krema mora imati veći stupanj zaštite. Iako kod nas nije zabilježeno lažno deklariranje krema sa zaštitnim faktorom, preporučuje se birati dermokozmetičke kreme koje uz adekvatnu fotozaštitu sadrže tvari koje njeguju kožu.

2. Piling za bolju boju

Ako kožu prije izlaganja suncu, ali ni u kojem slučaju neposredno prije odlaska na sunce, pripremite pilingom, ravnomjernije ćete pocrnjeti, a boja će biti vrlo sjajna. Piling radite svakih četiri do pet dana, prije tuširanja. Utrljajte proizvod kružnim pokretima jagodica prstiju, lagano kako se ne bi javilo crvenilo. Potom mlazom tople vode isperite gel i nastavite s tuširanjem.

3. Ne idite u solarij

Odlascima u solarij kožu nećete pripremiti za ljeto i sunce, jer on ne štiti od UVB zračenja. Posljedice tretmana u solariju mogu biti opekline, alergijske reakcije, umnažanje madeža ili pak razvoj melanoma. Želite li lijepu boju bez sunčanja, radije koristite kreme za samotamnjenje.

4. Odjeća s UV zaštitom

Šeširi, kape i majice s UV zaštitom jedan su od najboljih načina zaštite od štetnih sunčevih zraka, pružaju izuzetnu sigurnost, postojane su, imaju visoke zaštitne faktore (UPF 50+) i omogućuju dulji boravak na otvorenom. Na internet stranici www.mala-arta.com prodaje se odjeća s UV zaštitom domaćeg proizvođača, a kako se navodi, koriste se tkanine koje zaustavljaju 99 posto svih štetnih UVA i UVB zraka. Zaštita je utkana u niti, trajna je i ne ispire se. Zaštitni faktori UPF 50+ jednaki su kremama za zaštitu od sunca, a zaštita je trajna. Kad kupujete odjeću s UV zaštitom, provjerite ima li oznaku europske norme koju je usvojila i Hrvatska (HRN EN 13758-1:2003 i HRN EN 13758-2:2003).

Foto: iStock
Ako ste svjetlije puti, alergični na sunce i znoj, posebno oprezni morate biti u vrijeme najjačeg sunca. Tada je najpametnije leći u duboku hladovinu i ne mrdati :)

5. Pratite UV indeks

Uz vremensku i biometeorološku prognozu, svakodnevno se u medijima objavljuju i podaci o UV indeksu. Mnogi ih zanemaruju, no ti su podaci vrlo važni jer upozoravaju na razinu opasnosti od zračenja, a time i od štetnih posljedica izlaganja suncu te upućuju na primjenu odgovarajućih mjera opreza i zaštite.

Općenito, što je UV indeks veći, veća je i opasnost od zračenja. Na području Hrvatske najveća je opasnost u svibnju, lipnju, srpnju i kolovozu.

UV indeks se mijenja i tijekom dana, pa je ljeti za vedrih dana od 12 do 14 sati opasnost od zračenja vrlo visoka, sat prije i sat nakon tog perioda je visoka, od 9 do 10 sati te od 16 do 17 sati je umjerena, dok rano ujutro i kasno poslijepodne gotovo nema opasnosti od zračenja. Indeks se mijenja i s geografskom širinom pa bi prije svakog putovanja trebalo provjeriti podatke o UV indeksu na željenoj destinaciji. Kako biste lakše pratili stanje UV zračenja te izbjegli neugodne posljedice ljetnih užitaka, svakodnevno pratite prognoze za UV indeks te s tim podacima uskladite svoje planove i ponašanje.

6. Vrijednosti UV indeksa

Vrijednosti UV indeksa ukazuju na stupanj rizika od opasnih posljedica sunčeva zračenja.

UV 1, 2 - niska opasnost

Većina ljudi uz ovakav indeks može biti izložena suncu i dulje od sata, a da ne dobiju opekline, a za zaštitu je dovoljno nositi sunčane naočale. No, za osobe s vrlo osjetljivom kožom i novorođenčad uvijek je potreban oprez te sredinom dana trebaju izbjegavati boravak na suncu ili koristiti zaštitnu kremu unatoč niskom UV indeksu.

UV 3, 4, 5 - umjerena opasnost

Preporučuje se nošenje sunčanih naočala, šešira sa širokim obodom te korištenje zaštitnih krema. Uz to, osobe s vrlo osjetljivom kožom i mala djeca trebali bi sredinom dana boraviti u sjeni te nositi odjeću dugih rukava jer mogu dobiti opekline već za 20-ak minuta boravka na suncu.

UV 6, 7 - visoka opasnost

Svima se preporučuje boravak u sjeni sredinom dana, nošenje sunčanih naočala, šešira sa širokim obodom i odjeće dugih rukava te korištenje zaštitnih krema. Osobe s osjetljivom kožom i mala djeca ne bi trebali uopće boraviti na suncu između 11 i 16 sati.

UV 8, 9, 10 - vrlo visoka opasnost

Svi bi trebali smanjiti boravak na suncu između 11 i 16 sati te se obavezno zaštititi sunčanim naočalama, šeširima, odjećom dugih rukava i zaštitnim kremama. Osobe vrlo osjetljive kože i djeca mogu dobiti opekline za manje od 10 minuta.

UV 11 i više - ekstremna opasnost

Svima se preporučuje boravak u zatvorenom prostoru između 11 i 16 sati. Ako je izlazak nužan, treba se zaštititi sunčanim naočalama, šeširom, odjećom dugih rukava i gustog tkanja te zaštitnim kremama. Osjetljive osobe i djeca mogu dobiti opekline za manje od pet minuta.

7. Njega kože oko očiju

Izrazito tanka i osjetljiva koža oko očiju lako gubi vlagu i oštećuje se, stoga je treba posebno pažljivo njegovati, posebno ljeti na jakom suncu koje je nemilice isušuje i tjera nas da češće trepćemo pa bore postaju izraženije i uočljivije. Sloj kreme za područje oko očiju vlaži i učvršćuje kožu te ublažava isušenost izazvanu pijeskom, vjetrom i solju. Kremu nanosite navečer (ako ste prešli 40. godinu, možete i ujutro i navečer), lagano je utapkavajući jagodicom prstenjaka. Za boravka na plaži zaštitite kapke tankim slojem sjenila za oči jer ono ne propušta sunčeve zrake te djeluje poput kreme za sunčanje i bolje je rješenje od krema ili ulja za sunčanje koji nadražuju sluznicu oka.

8. Noćna njega

Noću se sposobnost kože za apsorpciju aktivnih sastojaka iz krema pojačava pa su hranjive, obnavljajuće i hidratantne noćne kreme idealan način za ublažavanje bora i oštećenja nastalih tijekom dana. Nakon 30. godine noćna krema trebala bi biti obavezan dio njege. Velike vrućine, sunce, kao i vjetar i sol, pojačano isušuju kožu te joj navečer treba nadoknaditi izgubljenu vlagu i nahraniti je kako bi bila spremna za novi vrući dan. Za ljeto odaberite laganu noćnu kremu koja čini kožu mekom i glatkom, posebno ako imate vrlo suhu kožu. Nanesite je na blago navlaženu kožu te je jagodicama prstiju nježno utrljajte. Otprilike čajna žličica kreme je prava mjera: preveliku količinu koža neće moći upiti pa će ostati na površini i zagušivati je.

9. Lifting kreme

Lifting krema učvršćuje kožu na mjestima gdje se pojavljuju prvi znakovi opuštanja tkiva (primjerice, ispod očiju i blizu čeljusti), uklanjaju sitne bore lica i dekoltea, ujednačavaju ten te čine kožu napetom i glatkom. Važno ih je koristiti i zato što ljeti obično gubimo na težini, a to se najprije odražava na licu, koje se opušta i gubi čvrstoću.

Lifting kremu koristite samo ako ne koristite kremu protiv starenja kože. Za postizanje optimalnog učinka možete naizmjence upotrebljavati ta dva proizvoda: jedan mjesec kremu protiv starenja kože, a drugi lifting kremu. Malu količinu kreme stavite na dlan, protrljajte dlanove da je zagrijete i zatim je lagano umasirajte u kožu lica dok se potpuno ne upije.

Foto: iStock
Najzdravije je ranojutarnje i kasno poslijepodnevno sunce, no bez obzira, bili izloženi tom ili onom jakom suncu, njega mora biti jednako dobra.

10. Navečer anti-age krema

Kreme protiv starenja (anti-age) namijenjene su koži koja je već izgubila kompaktnost te za odgađanje i usporavanje procesa starenja. S godinama atmosferski utjecaji i zagađenost zraka ostavljaju tragove na koži, no ljeti je koža još ugroženija zbog dodatnih faktora, poput soli, vjetra i jakog sunca, koji pospješuju proces starenja. Stoga je ljeti posebno važno koristiti specifične kreme namijenjene za borbu protiv bora i drugih znakova starenja. Koristite je povremeno umjesto kreme nespecifičnog djelovanja koju inače redovno koristite, a u periodima jakog stresa za kožu (a ljeto to jest!) svakodnevno: uobičajenu hranjivu ili hidratantnu kremu nanosite ujutro, a anti-age kremu navečer.

11. Hladan tuš

Tropske vrućine lakše ćete preživjeti ako ujutro, čim se probudite, odete ravno pod tuš: tuširajte se mlakim mlazom pet minuta. Zatim mlaz hladne vode usmjerite prema licu i zadržite ga dvije minute. Kapljice koje lagano lupkaju o površinu kože djeluju poput lagane masaže, učvršćuju konture lica i uklanjaju otečenost. Obrišite se nježnim pamučnim ručnikom.

12. Brzo olakšanje

Kod kuće ste, na poslu ili u automobilu i ne možete izdržati vrućinu. Otvorite prozore i poprskajte po licu, iza ušiju i po vratu malo termalne vode u koju ste kapnuli tri kapi esencijalnog ulja ružmarina. Pustite da se koža osuši na zraku, a sjaj uklonite tankim slojem transparentnog pudera u prahu.

13. Blagi dezodoransi

Ljeti biste trebali izbjegavati dezodoranse intenzivnog mirisa. Dajte prednost mlijeku ili kremi koji reguliraju znojenje, s dugotrajnim djelovanjem. Ako tijekom dana osjetite da se jako znojite, a niste u prilici da se operete ili presvučete, osvježite se vlažnim maramicama bez mirisa. Nakon toga poprskajte se ispod pazuha dezodoransom s blagim mirisom.

14. Osvježenje za lice

Lice vam je vruće i sjaji se? Tonikom navlažite blazinicu pa njome nježno tapkajte po cijelom licu. Ili nekoliko papirnatih maramica natopite tonikom ili vodom koju ste aromatizirali eteričnim uljem lavande (pet kapi na šalicu vode). Stavite ih u zamrzivač deset minuta, zatim ih izvadite i prislonite uz lice: istog trenutka osjetit ćete olakšanje i osvježenje.

15. Pomoć noću

Prije odlaska na počinak cijelo tijelo namažite gelom na bazi aloje: pružit će vam osjećaj svježine koji će se zadržati cijele noći. Po jastučnici poprskajte malo aromatične vode s mirisom lavande (u raspršivač stavite litru vode i dodajte deset kapi esencijalnog ulja lavande). Bočicu s raspršivačem držite kraj kreveta i upotrijebite kad vas pritisne vrućina.

Linker
20. travanj 2024 00:05