Naše zdravstvo

Sumnjate na osteoporozu, u Splitu ćete se načekati za pregled...

Denzitometrija je dijagnostička pretraga u postupku prevencije i liječenja osteoporoze. Njome se mjeri koštana masa i procjenjuje rizik od lomova kostiju, pa se tako ranije postavlja dijagnoza, a i liječenje počinje na vrijeme.

 

Splitski pacijenti, koji po preporuci liječnika moraju obaviti test mineralne gustoće kostiju, poznatiji kao denzitometrija, na taj će pregled pričekati dvije godine s obzirom da je KBC Split odnedavno ostao na tek jednom takvom uređaju, potvrdio je ravnatelj KBC-a Split Ivo Jurić.

Također, rekao je kako bolnica sada ima jedan aparat, i to na internoj klinici jer više ne radi aparat na Odjelu nuklearne medicine, pa će se pacijenti morati strpjeti.

"Denzitometrija nije hitna pretraga već samo preventivna. Radimo s ovim jednim uređajem ta radiološka snimanja, a Ministarstvu zdravstva smo prije otprilike mjesec dana uputili zahtjev za nabavu novog uređaja", kazao je Jurić.

Denzitometrija je dijagnostička pretraga u postupku prevencije i liječenja osteoporoze. Njome se mjeri koštana masa i procjenjuje rizik od lomova kostiju, pa se tako ranije postavlja dijagnoza, pa i liječenje počinje na vrijeme.

Na tu su pretragu primorane osobe koje imaju bolove i deformacije u kralježnici, žene u menopauzi, svi sa stanjima nakon terapije kortikosteroidima, hormonima i poslije raznih prijeloma.
Pretraga se u Splitu može obaviti i na par mjesta u privatnim klinikama, a okvirna cijena iznosi oko 300 kuna.

 

Hina

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo