Dobar savjet zlata vrijedi!
 Getty Images/iStockphoto
Bolje spriječiti, nego liječiti

Suho oko, suha kosa, suha vagina... Što sve uzrokuje suhoću, a nije samo do hormona?

Otkrijte zašto se koža, nokti, usta ili drugi dijelovi tijela isušuju ili postaju lomljivi te što možete učiniti kako biste si pomogli.

Suha koža

Gotovo da nema žene koja se s godinama neće požaliti na izrazito suhu kožu, osobito zimi. Jedan od mogućih razloga su pregrijane protorije. Uz to, žlijezde lojnice i znojnice postaju sve manje aktivne kako starimo, a i one pridonose vlažnosti naše kože. Savjetuje se piti mnogo tekućine, najbolje vode i nezaslađenih biljnih čajeva, što će potaknuti obnovu kože i pomoći da se ona hidratizira.


Lomljivi nokti

Jedna od četiri žene žali se da su joj nokti na rukama postali lomljiviji. Kako starimo, nokti na rukama postaju tanji, skloniji listanju i gule se. Nokti na nogama najčešće ostaju pošteđeni ovih neugodnih pojava. Često pranje i isušivanje ruku može smanjiti vlažnost noktiju. Kada čistite kemijskim sredstvima ili su vam ruke izložene materijalima koji bi ih mogli dodatno isušiti, koristite rukavice. Prije spavanja na ruke i nokte nanesite zaštitnu kremu na bazi vazelina.


Suha usta

Vaše zrele godine mogu biti uzrok ove neugodne pojave, ali i određeni lijekovi i stanja poput Sjögrenova sindroma mogu izazvati suhoću jezika i usne šupljine. Suhoća usta javlja se kada nema dovoljno sline, a to može dovesti do čireva i karijesa. Otiđite liječniku, koji će utvrditi pravi uzrok i preporučiti pastile, specijalne tekućine ili lijekove koji mogu pomoći.


Izlaganje suncu

Najbolji savjet, koji uz to ništa ne košta, glasi da zaštitite svoju kožu i čuvate je od isušivanja boraveći u hladu. To će omogućiti koži da se sama oporavlja, a neće je dodatno oštetiti. U razdobljima kada je sunce najjače, oko podneva, ne biste trebali biti direktno izloženi sunčevim zrakama. No ne dajte se zavarati oblačnim vremenom. Štetne ultraljubičaste zrake i tada mogu izazvati oštećenja na koži, a probijaju se i kroz vodu.


Šećerna bolest

Ekstremna suhoća i koža koja svrbi mogu biti znak visoke razine šećera u krvi. Oslabljena cirkulacija ili infekcija također se mogu povezati sa šećernom bolesti tipa 2 i uzrokovati suhoću kože. Olakšanje dolazi kada se razina glukoze u krvi dovede u normalne vrijednosti. Postoje još neke bolesti koje dovode do isušenosti kože - bubrežna bolest, anemija, niski hormoni štitnjače, reumatoidni artritis. On pak češće uzrokuje suho oko.


Ispucale usne

Hladno vrijeme, dehidracija, kozmetika i lijekovi mogu dovesti do toga da koža usana jako ispuca. Nanosite sredstvo za njegu usana sa zaštitnim faktorom protiv UVA i UVB zraka i pridržavajte se ovih savjeta: dišite kroz nos, ne oblizujte se, pijte mnogo tekućine, koristite ovlaživač zraka. Za velikih hladnoća usne dodatno zaštitite šalom.


Suhoća vagine

Polovica žena doživi suhoću vagine nakon što trajno izgube menstruaciju. To se javlja zbog gubitka ženskih hormona, estrogena, koji podmazuju vaginalne stijenke i održavaju elastičnost kože. Osim u menopauzi, suhoća vagine (također zbog promjene razine estrogena) može se javiti i u trudnoći i tijekom dojenja. Na razinu estrogena utječu i zračenje, kemoterapije i hormonska terapija, visoki krvni tlak, dijabetes te uzimanje nekih lijekova, primjerice protiv alergije, što također može prouzročiti suhoću vagine. Pomažu lubrikanti i drugi preparati koji vraćaju prirodnu vlažnost.


Suho oko

Stvaranje suza smanjuje se sa starenjem, što možete osjetiti kao da imate pijesak u očima ili vas oči peku i svrbe. Osim što ova pojava uobičajeno prati starenje, manjak suza mogu potaknuti lijekovi, alergije, ovlaživači zraka, nošenje leća, nedostatak vitamina A, konzervansi... Pomažu umjetne suze i ugradnja suznih čepića.


Kosa i vlasište

Hormonske promjene izazvane starenjem možda se najočitije primijete na kosi. Ona postaje tanja i bez sjaja. Promjene su vidljive i na vlasištu, koje se češće peruta. No nije samo starenje uzrok ovih promjena. Duga i kovrčava kosa (ili oboje) također je sklonija isušivanju i krhkosti. I intenzivno i često bojenje, ravnanje peglom za kosu ili drugi agresivni tretmani pridonose smanjenju vlažnosti kose i vlasišta. Ne trebate kosu prati svaki dan, izbjegavajte peglanje i kovrčanje i koristite specijalizirane šampone.

Cropped photo of a young woman eating a bowl of cereal
Getty Images/iStockphoto
Ne zaboravimo kako i prehrana ima itekako značajnu ulogu.

PET UČINKOVITIH SAVJETA

1. Ostanite hidratizirani: Voda uklanja toksine iz našeg organizma i pomaže koži da ostane svježa. Pomaže i ako jedete više dinje, lubenice, krastavaca, celera i zelene salate jer sadrže mnogo vode. Ograničite unos kave, kofeinskih napitaka i alkohola jer djeluju kao diuretici, odnosno odvlače vodu iz tijela.

2. Potaknite cirkulaciju: Tuširajte se naizmjenice vrućom i hladnom vodom, a uvijek završite hladnom. Tako će se mišići širiti i stezati, a to će pridonijeti detoksikaciji i potaknuti cirkulaciju.

3. Gusta krema umjesto losiona: Jojoba, maslinovo ulje ili shea maslac jako dobro djeluju na oporavak i njegu isušene kože.

4. Zaštitite ruke: Nosite rukavice kada perete suđe ili čistite kupaonicu jer ćete tako smanjiti utjecaj kemijskih sredstava na kožu. Izbjegavajte proizvode koji mogu oštetiti prirodnu barijeru kože.

5. Riješite se štetnih navika: Pušenje, prekomjerno izlaganje stresu, alkohol i loša prehrana mogu dovesti do isušivanja kože. Više je to vidljivo na dijelovima tijela gdje je koža tanja (laktovi, potkoljenice, podlaktice).

Linker
20. travanj 2024 11:22