Najbolje iz voća

Suhe šljive štite koštanu masu od zračenja

Gubitak koštane mase izazvan ionizirajućim zračenjem moguć je u mnogim situacijama, a ovim bi se otkrićem napokon mogao zaustaviti

Konzumiranje suhih šljiva može nas zaštititi od ionizirajućeg zračenja koje povećava oksidativnu štetu na koštanom tkivu i rezultira neravnotežom u pregradnji kostiju, pokazuje nova znanstvena studija provedena u Americi čija su otkrića objavljena u publikaciji Scientific Reports. Smanjena gustoća kostiju i osteoporoza ozbiljna su zdravstvena stanja koja pogađaju milijune ljudi diljem svijeta.

 

Izlaganje radijaciji

- Gubitak koštane mase izazvan ionizirajućim zračenjem moguć je u mnogim situacijama - rekla je članica istraživačkog tima dr. Nancy Turner iz ustanove za znanstvena istraživanja u prirodnim znanostima Texas A&M AgriLife Research. - Ne odnosi se to samo na astronaute u svemiru, nego i na oboljele od raka koji primaju radioterapiju, na profesije koje mogu doći u dodir sa zračenjem te na žrtve nuklearnih incidenata.
Promjene u pregradnji kostiju izazvane izlaganjem radijaciji mogu dovesti do smanjene gustoće i krhkosti kostiju, što se pokazalo i kod životinja i kod ljudi tretiranih radioterapijom.

 

Šljiva protiv lijekova

Tim je istraživao mogućnosti koje bi hipotetski mogle spriječiti oštećenja kostiju i djelovanje faktora povezanih s oksidativnim stresom koji vode do gubitka koštane mase nakon izlaganja radijaciji.
- Razmatrali smo različita sredstva s antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, kao što su antioksidativni koktel, dihidrolipoična kiselina, ibuprofen te suhe šljive. Određivali smo njihovu sposobnost u prevenciji gubitka koštane mase te u slabljenju ekspresije gena u stanicama koštane srži koja vodi do loma kosti poslije zračenja.
Znanstvenici su sve mogućnosti isprobali na miševima te ih izložili ionizirajućem zračenju.
- Gubitak koštane mase izazvan zračenjem pokazao se kod glodavaca prilično brzo. Svako primijenjeno sredstvo ocijenili smo prvo koristeći markere za otkrivanje rane promjene na genima, a zatim smo testirali sposobnost svakog od njih u sprečavanju gubitka koštane mase izavane zračenjem - rekla je dr. Turner.

 

Najučinkovitiji “lijek”


Od svega što su isprobali, suhe šljive pokazale su se najučinkovitijima.
- Suhe šljive sadrže biološki aktivne komponente, poput polifenola koji su poznati po moćnim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Ti sastojci mogu učinkovito utjecati na sprečavanje gubitka gustoće kostiju. Prema nalazima, zaključili smo da uvrštavanje suhih šljiva u prehranu može prevenirati utjecaj radijacije na kosti, bez obzira jesmo li joj izloženi u svemiru ili na Zemlji - rekla je dr. Turner.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo