mentalno zdravlje

Studija potvrdila! Prelazak na ovaj tip prehrane može ublažiti depresiju i to u samo tri tjedna

Znanstvenici su volonterima (sa znakovima depresije) dali zadatak da konzumiraju više voća, povrća, ribe i krtog mesa.

 

Prelazak na zdravu prehranu može pomoći izvući ljude i ralja depresije i to u manje od mjesec dana, pokazala je najnovija studija. Australski znanstvenici sa Sveučilišta Macquarie proveli su istraživanje u kojem je sudjelovalo 76 ljudi u dobi od 17 do 35 godina.


Unutarnji stres

Svi sudionici su pokazivali simptome depresije, a njihova prehrana se u većem dijelu sastojala od procesuirane hrane, šećera i zasićenih masnoća. Znanstvenici su im dali zadatak da konzumiraju više voća, povrća, ribe i krtog mesa te im se, kažu, raspoloženje u manje od tri tjedna poboljšalo.

Stručnjaci tvrde kako hrana bogata mineralima, vitamina i antioksidansima dobro utječe na mozak, smanjuje upale i 'unutarnji stres' koji je povezan s depresijom.

 

Ova studija posljednja je u nizu koja je povezala uravnoteženu i zdravu prehranu s poboljšanim mentalnim zdravljem.


Jaja, tofu, mahunarke

Na početku studije svi volonteri su ispunili detaljne upitnike o svom raspoloženju i unosu hrane. Svi su postigli sedam ili više bodova na ljestvici depresije, tjeskobe i stresa - što je znak ozbiljne depresije. Volonteri su također konzumirali velike količine rafiniranih ugljikohidrata, zasićenih masti i šećera.

Istraživači su zatim nasumično podijelili sudionike u dvije skupine - 'promjena prehrane' i 'uobičajena prehrana'. Obje skupine sudionika i dalje su uzimale antidepresive.

Onima u grupi za promjenu prehrane rečeno je da jedu pet porcija povrća i dva ili tri komada voća svaki dan.

Također im je rečeno da dnevno konzumiraju tri porcije integralnih žitarica, tri porcije krtog mesa, jaja, tofu ili mahunarke, kao i dvije žlice maslinovog ulja i jednu žličicu kurkume ili cimeta.

 

Isti volonteri dobili su upute da smanje unos rafiniranih ugljikohidrata, šećera, masti i prerađene hrane. Drugoj grupi rečeno je da nastave jesti kao što su i prije te im nisu davali savjete o dijeti.


Pozitivni rezultati

Nakon tri tjedna, sudionici koji su promijenili način prehrane opazili su da im je prosječni rezultat depresije opao sa 7,2 na 4,4 - što se smatra zdravom brojkom. Skupina je također primijetila da im je razina anksioznosti pala s 6,3 na 3,4, a stres je opao sa 7,7 na 4,8, otkrili su rezultati.

Druga skupina vidjela je kako su njihovi rezultati depresije, tjeskobe i stresa ostali potpuno isti. Rezultati su objavljeni u časopisu PLOS ONE.


ČITAJTE I:IZVOR:
dailymail.co.uk

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo