Neki su lijekovi na dodatnom praćenju
 Getty Images/iStockphoto
Dežurna ordinacija

Što znači posebna oznaka u obliku crnog trokutića na lijeku?

To znači da se prati intenzivnije od ostalih lijekova (to su obično neki vrlo specifični lijekovi, primjerice biološki lijekovi, poput cjepiva ili lijekova iz ljudske plazme…)

Negdje sam pročitao da neki lijekovi imaju posebnu oznaku u obliku crnog trokutića. Što to znači?

Neven U., Karlovac


Odgovara Melita Petrović, mag. farmacije:

Cropix

"U Republici Hrvatskoj, odnosno u EU, postoji stroga regulativa u području lijekova. Lijekovi se mogu staviti u promet (nakon kliničkih ispitivanja i laboratorijskih testiranja) kada se dokaže da je njihova korist veća od rizika. Svi se lijekovi pomno prate i nakon stavljanja u promet, jer klinička ispitivanja obično uključuju ograničen broj bolesnika tijekom određenog razdoblja, i to u kontroliranim uvjetima. Neke manje česte nuspojave mogu se uočiti samo kada što veći broj osoba duže vrijeme koristi lijek. Zbog toga je važno nastaviti nadzor sigurnosti svih lijekova dok su god na tržištu.

Ne znači da nije siguran

Ako je lijek označen crnim trokutom, to znači da se prati intenzivnije od ostalih lijekova (to su obično neki vrlo specifični lijekovi, primjerice biološki
lijekovi, poput cjepiva ili lijekova iz ljudske plazme…). Lijek je na dodatnom praćenju, primjerice, jer je o njemu dostupno manje informacija nego o drugim lijekovima, npr. ako je nov na tržištu ili zato što postoje ograničeni podaci o njegovoj dugoročnoj primjeni. Crni trokut ne znači da lijek nije siguran za primjenu, već da je njegova namjena aktivno potaknuti zdravstvene radnike i pacijente da prijave svaku sumnju na nuspojavu lijeka označenog ovim simbolom."

Linker
17. travanj 2024 02:25