Ne okrećite leđa pred problemom.
 Foto: Istock
Jake komplikacije

Što visoki krvni tlak može učiniti vašem tijelu ako ga ne kontrolirate

Visoki krvni tlak (hipertenzija) može godinama polagano činiti štetu vašem tijelu prije pojave prvih simptoma. Ako ga uporno izbjegavate kontrolirati, posljedice mogu biti ozbiljne.

Visoki krvni tlak veliki je čimbenik kod srčanih bolesti što je, zapravo, najčešći uzročnik smrti u Hrvatskoj i svijetu Liječenje i promjene načina života mogu pomoći u kontroli visokog krvnog tlaka kako bi se smanjio rizik od komplikacija koje ugrožavaju život.

Donosimo komplikacije koje visoki krvni tlak može uzrokovati kada nije učinkovito kontroliran.

Oštećenja arterija

Zdrave arterije su fleksibilne, jake i elastične. Njihova unutarnja podstava je glatka, tako da krv slobodno teče, opskrbljujući vitalne organe i tkiva s hranjivim tvarima i kisikom.

Hipertenzija postupno povećava pritisak krvi koji teče kroz vaše arterije. Kao rezultat toga, možete doći do oštećenih i suženih arterija, ali i aneurizme. Tijekom vremena, konstantno visok tlak počinje oslabljivati arterije i dolazi do formiranja izbočina (aneurizme). Aneurizma može puknuti i izazvati unutarnje krvarenje.

Problemi sa srcem

Nekontrolirani visoki krvni tlak može naštetiti vašem srcu na više načina. Može doći do bolesti koronarne arterije. Ona utječe na arterije koje opskrbljuju krv vašim srčanim mišićima. Arterije sužene koronarnom arterijskom bolesti ne dopuštaju da krv slobodno protječe kroz vaše arterije.

Kada krv ne može slobodno protjecati u srce, možete doživjeti bol u prsima, srčani udar ili nepravilni ritam srca.

Također, s vremenom, pritisak na srce uzrokovan visokim krvnim tlakom može uzrokovati slabljenje srčanog mišića što može dovesti do zastoja.

Oštećenje mozga

Baš kao i srce, vaš mozak ovisi o hranjivoj opskrbi krvi kako bi ispravno radio i preživio. No, visoki krvni tlak može uzrokovati nekoliko problema, uključujući i prolazni ishemijski napad.

On je vrlo sličan moždanom udaru, ali mnogo blaži. Često dolazi kao upozorenje da ste u opasnosti od jakog moždanog udara.

Moždani udar nastaje kada je dio vašeg mozga lišen kisika i hranjivih tvari, a posljedica je umiranje stanica mozga. Nekontrolirani visoki krvni tlak može dovesti do moždanog udara oštećivanjem i slabljenjem krvnih žila vašeg mozga.

Također može uzrokovati nastanak krvnih ugrušaka u arterijama koje vode do mozga, blokirajući protok krvi i potencijalno uzrokujući moždani udar.

Demencija

Stručnjaci napominju kako visoki krvni tlak može dovesti i do demencije.

Postoji nekoliko vrsta demencije, a jedan od njih je vaskularna demencija. Tada dolazi do sužavanja i začepljenja arterija koje dovode krv u mozak. To može biti posljedica moždanog udara, ali i kronično visokog krvnog tlaka.

Foto: Istock
Visoki krvni tlak je bolest koja se godinama razvija bez simptoma. Najčešće se otkriva slučajno zbog čega se naziva još i 'tihim ubojicom'.

Blaga kognitivna oštećenja

Blagi kognitivni poremećaj je prijelazna faza između promjena u razumijevanju i pamćenju koje dolaze sa starenjem. Kognitivni poremećaji uzrokovani visokim krvnim tlakom mogu uzrokovati ozbiljnije probleme, kao što je Alzheimerova bolest.

Oštećenja bubrega

Vaši bubrezi filtriraju višak tekućine i otpad iz krvi - proces koji ovisi o zdravim krvnim žilama.

Visoki krvni tlak može oštetiti krvne žile i dovesti do nekoliko vrsta bolesti bubrega. Ako uz visok krvni tlak patite i od dijabetesa tipa 2, rizik od nastanka bolesti bubrega je još veći.

Zatajenje bubrega

Visoki krvni tlak je jedan od najčešćih uzroka zatajenja bubrega. To je zato što može oštetiti i velike arterije koje vode do vaših bubrega, ali i sitne krvne žile unutar bubrega.

Bubrezi tada ne mogu učinkovito filtrirati otpad iz krvi, a zatim dolazi do opasno visoke razine tekućine i otpada koja se s vremenom sve više nakuplja. To može uzrokovati zatajenje bubrega i potrebu za transplantacijom.

Ožiljci bubrega (glomeruloskleroza)

Glomeruli su sitne nakupine krvnih žila unutar bubrega koje filtriraju tekućinu i otpad iz krvi. Glomeruloskleroza može otežati taj proces, što dovodi do zatajenja bubrega.

Aneurizma bubrežne arterije

Aneurizma je izbočina u stijenci krvne žile. Kada se pojavi u arteriji koja vodi do bubrega, poznata je kao aneurizma bubrežne arterije. Jedan potencijalni uzrok je ateroskleroza koja slabi i oštećuje stijenke arterije.

Tijekom vremena, visoki krvni tlak u oslabljenoj arteriji može uzrokovati povećanje dijela i oblikovati izbočinu - aneurizmu. Aneurizme mogu puknuti i uzrokovati unutarnje krvarenje opasno po život.

Oštećenje vida

Visoki krvni tlak može oštetiti krvne žile u mrežnici, uzrokujući retinopatiju.

Ovo stanje može dovesti do krvarenja u oku, zamagljenog vida i potpunog gubitka vida. Ako imate i dijabetes i visoki krvni tlak, rizik je veći.

Ovdje saznajte što trebate jesti ako imate visoki krvni tlak.

Linker
20. travanj 2024 23:24