Predijabetes

Što uzrokuje predijabetes i mora li se razviti u dijabetes?

Točan uzrok predijabetesa pa tako ni dijabetesa nije poznat, iako je utvrđeno da obiteljsko naslijeđe i genetika imaju važnu ulogu. Istraživanja su otkrila i neke gene koji se povezuju s inzulinskom rezistencijom. Isto tako, trbušna debljina i fizička neaktivnost važni su u nastanku predijabetesa.

Onaj tko ima predijabetes ne može pravilno procesirati šećer (glukozu), zbog čega se on prekomjerno taloži u krvnim stanicama umjesto da obavlja svoju funkciju u mišićima. Tijekom probave hrane, naime, šećer ulazi u krv te se uz pomoć inzulina pretvara u izvore energije za naše stanice. Kod osobe koja ima predijabetes ili dijabetes taj se proces više ne odvija pravilno.

Umjesto da stanice ispunjava energijom, šećer se taloži u krvnim žilama, a to se događa zato što gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili su stanice otporne na djelovanje inzulina ili pak oboje. Pokaže li vam bilo koja pretraga rizik za razvoj šećerne bolesti, odmah biste trebali ozbiljno shvatiti savjet o pravilnoj prehrani i redovitoj tjelesnoj aktivnosti.

Što možete učiniti

Sva društva za šećernu bolest, pa i hrvatsko, preporučuju barem 30 do 60 minuta dnevno fizičke aktivnosti. Nastojte da ne prođu više od dva dana uzastopce da se ne krećete. Brzo hodajte, vozite bicikl, plivajte, ako osam sati sjedite na poslu, pokušajte uzimati male stanke pa prošećite oko zgrade.

Prehrana bi se trebala temeljiti na voću, povrću i cjelovitim žitaricama. Nastojte smršavjeti. Čak 90 posto osoba sa šećernom bolesti, pa i s predijabetesom, ima višak kilograma, većina ima i razvijen metabolički sindrom.

Cilj je smanjiti pet do 10 posto tjelesnu masu jer to znatno umanjuje rizik od razvoja šećerne bolesti.

Da biste smršavjeli i održavali idealnu tjelesnu masu, jedite planski i neka vam vježbanje bude dio svakodnevne rutine. Predijabetes se može liječiti i lijekovima. Uglavnom pomaže oralni lijek za dijabetes metformin, koji je relativno jeftin, a liječnik ga može propisati za one čiji je indeks tjelesne mase iznad 35, koji su mlađi od 60 godina i ženama koje su tijekom trudnoće razvile gestacijski dijabetes. Razmatraju se i ostali lijekovi koji bi mogli pomoći u fazi predijabetesa. Također, ako krvne pretrage pokažu potrebu, propisat će vam se i lijek za snižavanje kolesterola i visokog krvnog tlaka.

Linker
16. travanj 2024 17:24