Premalo je žena svjesno pozitivnih učinaka hormonske kontracepcije.
 Foto: Istock
dobro je znati

Što ustvari unosite u sebe svakog jutra kad popijete kontracepcijsku pilulu

Postoji mnogo zabluda o kontracepciji pa, primjerice, mnoge žene imaju neželjene nuspojave zbog pogrešne upotrebe ili se ne osjećaju sigurno jer nemaju dovoljno informacija.

Autorice knjige “Dolje je najbolje” pišu kako različite vrste kontracepcije djeluju na naše tijelo. Donosimo najzanimljivije izvatke.

Što je to u hormonskoj kontracepciji što sprečava trudnoću? Što ustvari unosiš u sebe svakog jutra kad piješ kontracepcijsku pilulu, svaka tri tjedna stavljaš vaginalni prsten ili daješ da ti u ruku stave potkožni implantat? Hormonska kontracepcija sadrži vrlo nisku dozu istih onih hormona koje proizvode jajnici i koji upravljaju menstrualnim ciklusom. Svi oblici hormonske kontracepcije sadrže gestagen. To je sintetička verzija progesterona koji proizvodi naše tijelo. Neka kontracepcijska sredstva uz to sadrže hormon estrogen (kombinirani preparati).

Postoje tri vrste kombiniranih preparata: kontracepcijske pilule, vaginalni prsten i flaster. Prednost je kombiniranih preparata to što ti estrogen daje mogućnost da upravljaš krvarenjem. Nedostatak je što ne mogu svi koristiti estrogen, o čemu ćemo poslije.

Estrogen i gestagen

Kontracepcijske tablete ili pilule najčešće su korišteni kombinirani preparat. Postoji mnogo vrsta i sve se donekle razlikuju. Prva je razlika u vrsti estrogena i gestagena. To može imati utjecaj na to kakve ćeš nuspojave osjetiti, i pozitivne i negativne. Morat ćeš malo isprobavati dok ne pronađeš pilulu koja ti najbolje odgovara.

Kad piješ kontracepcijske tablete, možeš biti sigurna da nećeš zatrudnjeti, čak i u dane kad ih ne piješ (piju se 21 dan ciklusa, a zadnjih sedam dana je takozvani tjedan bez pilula kada dobiješ menstruaciju). Ali ako zaboraviš popiti tabletu, moguće je da zaštita ne djeluje.

Potkožni implantat

Vaginalni prsten je plastični prsten koji se stavlja u vaginu. Kad ga želiš staviti u vaginu, samo ga stisni između prstiju i gurni duboko unutra. I vaginalni prsten sadrži kombinaciju estrogena i gestagena. Hormoni putuju kroz sluznicu vagine i završe u krvi. Mnogim se ženama čini da bi to moglo biti neugodno, hodati s nečim u vagini, i pitaju može li se prsten izgubiti. Ako ga pravilno staviš, ne bi trebala ni znati da je ondje, isto kao tampon. Zato pazi. Nije često, ali zna se dogoditi da prsten ispadne i završi u zahodskoj školjci. Čak i ako ne osjećaš da je prsten unutra, moguće je da će to tvoj partner osjetiti pri penetraciji. Zato ga neke žene vade prije seksa. Slobodno to učini. Prsten smiješ povremeno izvaditi na nekoliko sati, ali je važno da ga ne zaboraviš vratiti prije isteka tri sata jer ćeš inače izgubiti zaštitu od trudnoće. Flaster se stavlja izravno na kožu. Možeš ga koristiti tjedan dana, a djeluje na isti način kao i prsten i većina pilula - koristi se 21 dan za redom. Zato će ti trebati tri flastera prije nego što možda uzmeš pauzu od tjedan dana.

Zaboraviš li ga na vrijeme promijeniti ili ti se odlijepi, ishod bi mogla biti neuspjela zaštita od trudnoće. Može ti zvučati pomalo čudno da hormoni koje već imamo u tijelu mogu spriječiti trudnoću, ali gestagen i estrogen u kombinaciji jako dobro funkcioniraju. Najvažnije što takve tablete čine jest to što sprečavaju ovulaciju.

Ovulacija nastupa obično u isto vrijeme jednom u svakom menstrualnom ciklusu - oko 14. dana od prvog dana menstruacije. Ako si se upustila u seks bez zaštite oko pet dana prije ovulacije ili na dan ovulacije, možeš ostati trudna (plodni dani). Korištenjem hormonske kontracepcije zaustavlja se menstrualni ciklus, nema ni ovulacije, a bez ovulacije nema ni plodnih dana pa ni mogućnosti za oplodnju. Kombinirani preparati na više načina sprečavaju trudnoću - ne sprečavaju samo ovulaciju. Nakon spolnog odnosa spermiji mogu otplivati kroz vrat maternice i unutra u maternicu. Gestagen u pilulama čini sluz u vratu maternice još ljepljivijom, tako da je spermijima teško plivati do maternice. Uz to je endometrij u maternici tanji nego inače, što znači da se oplođenom jajašcu teže ugnijezditi.

Estrogen je inače odgovoran da endometrij, sluznica maternice raste, a estrogen u pilulama navodi endometrij da malo naraste svaki mjesec i zato će većina žena koje koriste kombinirane preparate dobiti krvarenje koje sliči na menstruaciju kad naprave sedmodnevnu pauzu u uzimanju tableta. Postoji i hormonska kontracepcija bez estrogena koju mogu koristiti sve žene. Ali ne možeš sama odabrati kada želiš imati menstruaciju. S druge strane, obično krvariš puno manje nego kod drugih vrsta hormonske kontracepcije. Kontracepcijski potkožni implantat je plastični štapić koji sadrži gestagen, u Hrvatskoj nije registriran, ali se može nabaviti jer ga je odobrila Europska agencija za lijekove. Unosi se pod kožu nadlaktice gdje može stajati tri godine. Gestagen u štapiću spriječit će menstrualni ciklus tako da nećeš imati ovulacije dokle god ti je u ruci.

Metode bez hormona

Hormonska spirala je malena, u obliku je slova T, a u maternicu će ti je staviti kvalificirano medicinsko osoblje. Možeš je imati tri ili pet godina. Neke žene tada ne ovuliraju, ali to ne vrijedi za sve. Najvažniji učinak je lokalni: zbog gestagena je sluznica vrata maternice nepropusna za spermije. Kontracepcijske pilule bez estrogena su kontracepcija koja se pije svaki dan.

Ne moraš ih uzimati u isto vrijeme. Zaštita od trudnoće nije sigurna tek kada prođe 36 ili više sati od posljednje popijene pilule. Gestagen utječe na hipofizu i tako sprečava ovulaciju.

Zaštita od spolnih bolesti

Postoje različite kontracepcijske metode bez hormona i mnogo je razloga zašto se žene odlučuju za njih. Neke žene od hormonskih preparata dobiju nuspojave ili ih se boje i zato ih ne žele uzimati. Zaštita od spolnih bolesti važan je razlog za korištene kondoma.

Kondom je, naime, jedino sredstvo kontracepcije koje štiti od spolno prenosivih bolesti. Ali kondom može puknuti ili skliznuti s penisa i zato ga mnogi biraju uz neki drugi način kontracepcije. Mnogi ne znaju koristiti kondom pravilno, a onda su još veće šanse da nešto pođe ukrivo. Postoje također mehaničke metode namijenjene ženama, neka vrsta obrnutog kondoma koji je kao vrećica u vagini.

Zove se femidom i također štiti od spolno prenosivih bolesti. No u našem dijelu svijeta se slabije koristi. Kad nastupi panika, odnosno kada su seksualni odnosi nakon zaboravljene uobičajene pilule, postoji hitna kontracepcija: dvije različite pilule i bakrena spirala. No važno je te pilule ne koristiti olako.

Nisu jednako sigurne kao obična kontracepcija i imaju puno nuspojava, iako nisu opasne. Odgađaju ovulaciju, ali nemaju nikakva učinka ako si već ovulirala ili samo što nisi.

Hormonska kontracepcija: NIJE LI TO OPASNO?

Prirodno je nov ideal u našem svijetu. Riječi kao što su detoks, paraben, juicing i superhrana postale su naša svakodnevica. Poruka je jasna: tijelo ne voli “umjetne” dodatke. Ne smije ga se time zagađivati. Preko noći je zeleni sok postao najpopularniji modni dodatak na sastancima, dok je hormonska kontracepcija totalno out. Mlade djevojke sada se boje piti pilule zbog straha od nekih užasnih nuspojava. Sve češće čujemo žene kako govore da ne podnose hormonsku kontracepciju, kao da se radi o alergiji. Druge pitaju je li pametno uzeti pauzu od hormona, kao detoks, da očiste tijelo od stranih tvari. S tim sve većim fokusom na čistoću i prirodno mnoge su žene počele osjećati da liječnici ne uzimaju njihove strahove oko nuspojava ozbiljno.

Zbog svega toga mnoge žene ne znaju koliko je njihovo kontracepcijsko sredstvo sigurno i počele su tražiti informacije po nepouzdanim izvorima. Približno trećina žena prestane piti pilule u prvih šest mjeseci nakon što su počele.

Njih pola prestane zbog onoga što smatraju nuspojavama. Zna biti nelagodno kad osjetiš kako ti se tijelo mijenja, a ne razumiješ zašto se to događa i što to znači. Smatramo da je važno biti dobro informiran i o pozitivnim i o negativnim stranama hormonske kontracepcije kako bi mogla odlučiti što je dobro za tvoje tijelo. U dogovoru s liječnikom i uzimajući u obzir anamnezu, odnosno koliki je tvoj rizik za nastanak krvnog ugruška, moždanog i srčanog udara, donijet ćeš odluku o najboljoj mogućoj kontracepciji za sebe. Ozbiljne su nuspojave vrlo rijetke, no uvijek postoje iznimke, ali možeš biti sigurna da kutija tableta koju si dobila u ljekarni
sadrži vrlo temeljito testiran lijek.

Premalo je žena svjesno pozitivnih učinaka hormonske kontracepcije, a to je da ona štiti od nekih od najčešćih i najopasnijih vrsta raka kod žena: raka crijeva, raka jajnika i raka maternice; smanjuje bolove tijekom mjesečnice, krvarenja su kraća i manje obilna pa smanjuju šansu za anemiju, štite od upala zdjelice - važnog uzroka neplodnosti žena - time što sluz u vratu maternice postane gušća i teže prohodna za bakterije, dobar je lijek i protiv sindroma policističnih jajnika i endometrioze.

Linker
13. travanj 2024 14:27