Getty Images
ostajem doma

Što sve uključuje bliski kontakt, kada je osoba infektivna, koliko prije simptoma? Najčešća pitanja i odgovori

Sve što treba znati o prevenciji i zaštiti od infekcije koronavirusom

1. Što sve uključuje bliski kontakt?

Bliski kontakt uključuje sljedeće:

  • Dijeljenje zajedničkog kućanstva s oboljelim od COVID-19

  • Izravan tjelesni kontakt s oboljelim od COVID-19 (npr. rukovanje)

  • Nezaštićen izravan kontakt s infektivnim izlučevinama oboljelog od COVID-19 (dodirivanje korištenih maramica golom rukom ili npr. ako se bolesnik iskašlje u osobu)

  • Kontakt licem u lice s COVID-19 bolesnikom na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta

  • Boravak u zatvorenom prostoru (npr. učionica, soba za sastanke, čekaonica u zdravstvenoj ustanovi itd.) s COVID-19 bolesnikom u trajanju duljem od 15 minuta na udaljenosti manjoj od dva metra

  • Zdravstveni radnik ili druga osoba koja pruža izravnu njegu oboljelom od COVID-19 ili laboratorijsko osoblje koje rukuje s uzorcima oboljelog bez korištenja preporučene osobne zaštitne opreme (OZO) ili ukoliko je došlo do propusta u korištenju OZO

  • Kontakt u zrakoplovu ili drugom prijevoznom sredstvu s bolesnikom dva mjesta ispred, iza, ili sa strane ili na udaljenosti manjoj od jedan metar; suputnici ili osobe koje skrbe o bolesniku tijekom putovanja; osoblje koje je posluživalo u dijelu zrakoplova u kojem sjedi bolesnik (ako težina kliničke slike ili kretanje bolesnika upućuje na izloženost većeg broja putnika, bliskim kontakima se mogu smatrati putnici cijelog odjeljka ili cijelog zrakoplova).

To znači da ostali kontakti nisu bliski kontakti, te ako je osoba bila u kontaktu koji ovdje nije naveden neće biti u opasnosti za zarazu.


2. Kada je osoba infektivna? Koliko prije simptoma?

Osoba koja oboli od COVID-19 je zarazna od samog početka bolesti, u vrijeme kada su simptomi blagi, a može biti zarazna i 1-2 dana prije početka bolesti.


3. Postoji li mogućnost infekcije od osobe bez simptoma, tj. postoje li zdrave kliconoše?

WHO: Glavni način širenja bolesti je kroz respiratorne kapljice koje je izbacio netko tko kašlje. Rizik od zaraze koronavirom od nekoga bez ikakvih simptoma vrlo je nizak. Međutim, mnogi ljudi s kronavirusom imaju samo blage simptome. To se posebno odnosi na rane faze bolesti. Stoga je moguće dobiti koronavirus od nekoga tko ima, primjerice, samo blagi kašalj i ne osjeća se loše.


4. Stvara li se imunitet nakon preboljene bolesti?

Imuni odgovor na COVID-19 još nije shvaćen. Pacijenti s MERS-CoV infekcijom vjerojatno se neće ponovno inficirati ubrzo nakon oporavka, no još nije poznato hoće li se primijetiti slična imunološka zaštita kod pacijenata s COVID-19.


5. Pranje ruku ili dezinfekcija sredstvima?

Pranje ruku vodom i sapunom je zadovoljavajuća mjera zaštite. Dezinfekcijska sredstva na bazi alkohola je rezerva za slučaj da vode i sapuna nema.


6. Jesu li djelotvorni dezinficijensi koji nisu na bazi etanola nego npr. izopropanola?

Za dezinfekciju treba odabrati sredstvo koje u sebi sadrži neku od slijedećih aktivnih tvari: Natrijev hipoklorit (0,05 - 0,5%) Etanol (70 %) Glutaraldehid (2 %) Izopropanol (50 %) Benzalkonijev klorid (0,05 %) Natrijev klorit (0,23 %)

Izvor pogledajte OVDJE.

Letak o samoizolaciji pogledajte OVDJE, a kratke upute nalaze se OVDJE.

U ovom naputku pišu detalji za brigu o osobi koja je COVID pozitivna u kućanstvu- sve što tu piše a odnosi se na čišćenje može se primijeniti takvo ili u nešto blažoj varijanti (ovisno o mogućnostima kućanstva) na osobe u samoizolaciji.



IZVOR: koronavirus.hr

Linker
23. travanj 2024 11:00