IZAZOV ZA TIJELO, UM, SRCE I DUH

Što sve možete učiniti kad vam dijagnosticiraju rak?

'Odmah po primitku dijagnoze bila sam tako bolesna da sam neizbježno trebala stabilizirati svoje tijelo, prije nego što sam bila u stanju posve se usredotočiti na bistrenje svoga uma...' Donosimo izvatke iz hit-knjige autorice Sophie Sabbage, kojoj je u listopadu 2014. dijagnosticiran rak.

 

Dijagnoza raka kompleksan je izazov za vaš um, tijelo, srce i duh. To nikako nije isključivo fizičko putovanje, iako se prečesto tako doživljava. Moji me liječnici pitaju kako je moje tijelo, ali ne i kako je moje srce. Oni me pitaju kako podnosim nuspojave lijekova, ali ne i kako se nosim sa strahom koji tako često vreba moje dane, ili s valovima tuge koji neprekidno udaraju o moje obale.

Konvencionalna me medicina savjetuje da jedem 'uravnoteženo' - odnosno da unosim uravnotežene količine bjelančevina, ugljikohidrata i povrća, i govori mi da je posve u redu da jedem šećer. Moji su komplementarni savjetnici uvjereni da se rak hrani šećerom (među ostalim) i nagovaraju me da šećer posve izbacim iz svoje prehrane.

 

Plan za opstanak

U početku mi je glava bila puna informacija. Nisam znala na koju se stranu okrenuti ili što planirati. Budući da sam željela preživjeti, trebala sam plan za opstanak; ali kako sam bolovala od 'terminalnog' oblika raka, trebala sam i plan umiranja. U mojoj sam obitelji ja najviše zarađivala, ali kako nisam bila u stanju raditi, savjetodavni sam posao, koji sam uspješno vodila dvadeset godina, morala ostaviti po strani dok sam se, u trenutku kad sam doživjela dijagnostički tsunami, borila da se dokopam kopna.

 

Činjenica da mi se vid prilično pokvario djelovala je simbolično. Bila sam u stanju vidjeti tek nekoliko metara ispred sebe. Sve drugo bilo je zamućeno, nesigurno i tek u naznakama. Moja sposobnost da vizualiziram budućnost, što mi je uvijek bilo lako, brzo je isparila dok je vrijeme curilo poput zrna pijeska u pješčanome satu. Koliko god da je cijelo iskustvo bilo užasavajuće, na mnogo sam načina bila blagoslovljena. Okruživali su me prijatelji koji su marili za to kako je moja duša, koji su bili spremni sa mnom proniknuti u najdublje dubine mojega straha.

 

Također, na neki sam način bila obučena za to iskustvo. Profesionalno se bavim buđenjem uma i oslobađanjem duha, omogućavajući ljudima da uklone nepotrebnu patnju, oslobode svoju kreativnost u trenucima kad se suočavaju s izazovnim i neželjenim situacijama, da rastu u trenucima kad se nađu pred naizgled nesavladivim preprekama te da ih transformira sve što se događa - sve do posljednjeg daha, pa čak i rak. I tako je moje putovanje nakon dijagnoze raka započelo vještinama koje sam svladavala dvadeset godina - dubokom vjerom u ono što mi život donese i odlučnošću da dopustim da rak probudi moj duh, makar mi u tome procesu uništio tijelo.

Oslanjala sam se na unutarnje i vanjske resurse kako bih navigirala kroz gustu, mračnu šumu (često kontradiktornih) elemenata:

 • strah i tuga
 • šok i poricanje
 • britanski zdravstveni sustav
 • velik broj raspoloživih alternativnih tretmana
 • kontradiktorni savjeti ortodoksnih i komplementarnih liječnika
 • šok, strah i tuga koje su osjećali bliski ljudi koji me vole
 • mogući višestruki rizični čimbenici koji su utjecali na moju bolest
 • potreba za praktičnom, emocionalnom i financijskom potporom
 • odabir odnosa koji me doista podupiru i prekid onih koji me ne hrane
 • stvaranje sjećanja s mojom petogodišnjom kćeri te istodobno vizualizacija da je vodim do oltara na dan njezina vjenčanja
 • sređivanje vlastitog života te istodobno ulaganje svih mogućih napora da ozdravim.

Foto: iStock

Vaš kompas

Dok danas ovo pišem, vid mi je normalan i bistar. Dovoljno sam dobro da napišem ovu knjigu i s vama podijelim program koji sam osmislila kako bih drugima pomogla da se što uspješnije nose s rakom - snažno, sa svrhom i autonomno.

Ovu knjigu smatrajte kompasom koji će vam pomoći kad se izgubite; on će vam u svakom trenutku kad ga upotrijebite otkriti put naprijed, ovisno o tome što vam se u danome trenutku događa. Poput kompasa, ona je osmišljena tako da se prilagodi vašem okružju i okolnostima u kojima se nalazite, da vam pomogne da pronađete put, počevši od mjesta na kojemu se nalazite u danome trenutku.

Povremeno ćete, za mračnih zimskih noći, biti okruženi tako visokim stablima da će posve zakrivati zvijezde. U drugim trenucima moguće je da ćete stajati na čistini prekrivenoj sagom istkanih zvončića, a vaše će lice obasjati proljetna sunčeva svjetlost. A bit će i trenutaka kad ćete naletjeti na izvor iz kojeg je poteklo cijelo more. U ovoj sam knjizi, na temelju svoga iskustva, elemente ovog programa rasporedila na određen način i kronološki.

Na primjer, odmah po primitku dijagnoze bila sam tako bolesna da sam neizbježno trebala stabilizirati svoje tijelo, prije nego što sam bila u stanju posve se usredotočiti na bistrenje svoga uma. Iako je u knjizi proces iznesen na linearan način, on je ipak kružan. Vrlo je vjerojatno da ćete se prebacivati naprijed-natrag, s jedne na drugu vježbu. I dok je stabilizacija tijela bila moj prioritet na samome početku, u tome mi je trenutku također bilo važno da se pomirim sa šokom koji sam doživjela saznavši svoju dijagnozu, što je presudan korak za bistrenje uma.

Slično tomu, tijekom tih prvih tjedana svakodnevno sam velik broj sati provodila pokušavajući shvatiti svoju bolest - pritom istražujući, čitajući, gledajući filmove, pretražujući internet te razgovarajući sa stručnjacima za rak, kao i s drugim ljudima oboljelima od raka. Većinu dana znat ćete na što trebate usmjeriti svoju pozornost, ali ovaj kompas možete koristiti kako biste se podsjećali na sve ono drugo na što biste se trebali fokusirati. To je holistički proces tijekom kojeg se, u trenucima kad vam je potrebna pomoć, nalazite u središtu i držite svoj kompas pronalazeći svoj put prema vanjskome rubu svakog aspekta programa.

 

Pomirite se s dijagnozom

Ovo je važna faza kojoj biste se od samoga početka trebali potpuno posvetiti. Ona govori o tome kako preživjeti šok koji je izazvala vaša dijagnoza, bez obzira na to koliko je rak rano ili kasno detektiran. Istodobno ćete postavljati i dio čvrstih temelja za putovanje koje vam slijedi.

Ova je faza i praktična i psihološka. Ona podrazumijeva i da:

a) Proživite svoje osjećaje: izražavajte ih i oslobodite; nemojte ih potiskivati, stišavati ili izbjegavati - što se često događa kad se suočavamo sa šokantnim vijestima.

b) Suočite se sa svim činjenicama: potpuno se suočite s realnošću situacije u kojoj se nalazite, bez obzira na to koliko vam je to teško, jer što više znate o svom zdravstvenom stanju, to imate više snage da ga pokušate razriješiti.

c) Zatražite pomoć: obratite se svakoj osobi koja vam je spremna pružiti potporu i izgradite održiv sustav potpore koja će vam olakšati putovanje.

d) Postavite granice: postavite nužne granice na poslu i u odnosima kako biste mogli sačuvati energiju za teške odabire i izazovne tretmane s kojima ćete se susresti na svome putu.

 

Upoznajte svoju bolest

Educirajte se o obliku raka od kojeg bolujete. Nakon što ste dobili dijagnozu, to je jedan od najvažnijih i najviše osnažujućih koraka koje možete poduzeti. Jedna je mogućnost da to prepustite svojim liječnicima te da samo slušate ono što vam govore, a druga je da se potrudite otkriti s čime se točno suočavate te koji su tretmani dostupni (ili nisu). Zatim sa svojim liječnikom, ili s bilo kojom drugom osobom koja sudjeluje u vašem liječenju, možete izgraditi partnerski odnos i pritom ćete imati više samopouzdanja, inteligencije i slobode da sami odlučite kojim ćete putem krenuti.

Ta faza podrazumijeva da:

a) Postavite sva pitanja koja vam padnu na pamet: prepustite se neprekidnoj, smislenoj, odvažnoj istrazi prirode svoga zdravstvenog stanja i što ono znači za vas.

b) Riješite domaću zadaću: pretražite različite protokole liječenja dostupne u vašoj zemlji i u inozemstvu kako biste saznali koje su vam opcije dostupne.

c) Izbjegavate statistiku: držite se podalje od informacija koje iscrpljuju dušu, nameću strah i koje govore o pokazateljima, ali ne i o iznimkama.

d) Otkrijete korijene svoje bolesti: otkrijete potencijalne čimbenike koji su možda pridonijeli razvoju raka da budete spremni s njima se pojedinačno pozabaviti.

Foto: iStock

Otkrijte svoju svrhu

Često znam reći da je moja vjera vjetar koji puše u moja jedra, a moja svrha kormilo na mojem brodu. Ako je svjesno odaberemo i duboko joj se posvetimo, onda je svrha moćna sila. Ona će na ovome putovanju usmjeravati sve vaše odluke i odabire te je stoga važno da je otkrijete što prije možete. Opstati ili procvjetati? I dalje se grčevito držati za nešto ili se opustiti? Preuzeti život u svoje ruke ili dopustiti da se netko pobrine za vas? Omogućiti puko preživljavanje ili naučiti nešto iz iskustva? Živjeti ili umrijeti? Ne postoje pravi odgovori. Postoje samo odabiri. Vaši. Koje ste odvažno i hrabro donijeli.

Ova faza podrazumijeva da:

a) Evaluirate svoju stvarnost: razmotrite činjenice o svojoj bolesti zajedno s okolnostima u kojima se odvijao vaš život kako biste mogli precizno i mudro definirati ograničenja i mogućnosti.

b) Otkrijete što doista želite: posvetite se iskreno, duboko i odvažno onomu što istinski želite i, s obzirom na situaciju, procijenite koliko se žustro želite zauzeti za to ili to odbaciti.

c) Otkrijete zašto to želite: otkrijete svoje najdublje, najiskrenije namjere i vizualizirate rezultate koje želite ostvariti.

d) Odlučite što ćete činiti: donosite jasne odabire i sastavite pouzdan, dobro definiran i praktičan plan kojim ćete poduprijeti svoju svrhu ili svrhe (ako ih je više).

 

SOPHIE SABBAGE GOSTUJE U ZAGREBU

Sophie Sabbage, autorica svjetskog bestselera "Što sve možete učiniti kad vam dijagnosticiraju rak", gostovat će u Zagrebu 26. i 27. svibnja 2017. u organizaciji Makronove. S. Sabbage radi na području ljudskog razvoja, emocionalne inteligencije, osobnog razvoja i promjene korporativne kulture više od dvadeset godina. Predavačica je i voditeljica raznih transformacijskih programa i cijeli je svoj rad posvetila buđenju uma i oslobađanju duha u svrhu ostvarivanja najvećeg potencijala pojedinca i zajednice.

 

Nakon što joj je u listopadu 2014. dijagnosticiran rak, redefinirala je svoj rad, napisala knjigu "Što sve možete učini kad vam dijagnosticiraju rak" i osnovala Sophie Sabbage Ltd., kompaniju kroz koju i dalje promiče pozitivne promjene, hrabrost, autentičnost i kreativnost. Predavanje "Rak je tvoj učitelj, a ne neprijatelj - Kako se nositi sa strahom dijagnoze i otkriti psihološki korijen bolesti" Sophie će održati u petak, 26. svibnja u Makronovi, Ilica 11/1, Zagreb. Početak je u 19 sati, a ulaznica stoji 50 kuna. Dan kasnije, u subotu 27. svibnja, na istom će mjestu S. Sabbage voditi radionicu "Iscijeli svoj strah od raka - Dijagnoza, strah, izazovi i psihološki uzročnici bolesti". Radionica će trajati od 10 do 14.30 sati, a ulaznica stoji 490 kuna.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo