Ljudska anatomija je složena i postoji mnogo potencijalnih uzroka boli u desnoj strani trbušne šupljine, od kojih su neki vrlo ozbiljni
 Getty Images/iStockphoto
zdravlje

Što sve može značiti bol na desnoj strani trbuha

Bilo da je tupa i da se pojavila polako i postupno postajala sve jača ili da je oštra i javila se iznenada – bilo bi dobro da prepoznate o kakvom se simptomu radi i što se iza njega krije


Odredite kakva je bol

Razmislite malo o boli koju osjećate jer bol u desnoj strani trbušne šupljine može biti dosta neodređena pa će vam svaki detalj u njezinom opisivanju dobro doći da postavite točnu dijagnozu. Koliko dugo osjećate bol? Kada je počela? Je li cijelo vrijeme prisutna ili se pojavljuje i nestaje? Budi li vas iz sna? Je li oštra ili tupa? Mijenja li se ovisno o aktivnosti? Imate li stolicu? Što vam ublažava bol? To su pitanja koja biste si trebali postaviti kako biste lakše otkrili uzrok vaše boli u trbuhu.


Nemojte paničariti

Bol u bilo kojem dijelu tijela može glavu ispuniti svim mogućim crnim scenarijima i brigama, no imajte na umu da je većina uzroka boli u trbuhu dobroćudne prirode i privremena, bilo da se radi o plinovima, istegnutom trbušnom mišiću ili lošoj probavi. Ako ste zabrinuti, javite se svom liječniku, a u međuvremenu pokušajte ne paničariti već se opustiti jer će tada i bol biti podnošljivija.


…ali nemojte je niti ignorirati

Ljudska anatomija je složena i postoji mnogo potencijalnih uzroka boli u desnoj strani trbušne šupljine, od kojih su neki vrlo ozbiljni. Može se raditi o problemima u gastrointestinalnom traktu, reproduktivnom ili mokraćnom sustavu ili u drugim organima i sustavima. Važno je da poduzmete sve što je potrebno da problem što prije riješite.


Moglo bi se raditi o plinovima

Želudac se nalazi iznad pupka tako da je bol uzrokovana plinovima obično prisutna u sredini trbušne šupljine ili čak više prema lijevoj strani. No, ponekad se može širiti i prema desnoj strani. Zapitajte se jeste li nedavno promijenili način prehrane, jeste li jeli neke namirnice koje izazivaju plinove (poput brokule, cvjetače, prokulice ili graha)? Plinovi će s vremenom nestati, a vi u međuvremenu pokušajte što više šetati i kretati se kako biste ubrzali probavu i nestanak plinova.


Možda je loša probava

Što ste jeli? Kad je problem u lošoj probavi, možete osjetiti žarenje u gornjem dijelu trbušne šupljine, ali i na desnoj strani. Loša probava nije ništa ozbiljno i ponekad se može dogoditi čak i samo zato što ste prebrzo utrpali hranu u sebe ili ako ste popili previše alkohola ili kave ili, pak, jeli kisele namirnice poput rajčica u velikim količinama. Ovaj tip boli bi trebao nestati sam od sebe, no ako se nastavlja javljati u periodu dužem od dva tjedna, bilo bi dobro da otiđete liječniku.


Možda je grč u mišiću?

Naporan cardio trening može biti krivac za ovaj problem. Trčite li brže nego inače, ošit se aktivira više nego što jer naviknut. Ako se radi o ovom problemu, vjerojatno ćete osjetiti olakšanje kad istegnete ruke iznad glave. Kako biste sljedeći put izbjegli takvu bol, zagrijte se dobro dinamičnim vježbama, poput preskakanja užeta ili laganijim trčanjem koje će vam pomoći da prilagodite aktivnosti svoj dišni sustav.


Mogla bi biti kila

Kad već govorimo o tjelovježbi, dižete li teške utege ili ste iz nekog drugog razloga podizali težak teret, moguće je da ste razvili kilu. To je stanje kod kojeg tkivo ili organ protrudira kroz stijenke mišića. Kilu može uzrokovati i pretilost, a postoji i određena nasljedna sklonost tom problemu. Simptomi uključuju bol pri podizanju nekog tereta, a radi se o tupoj boli koja može biti praćena oteklinom u području prepona. Ponekad je potreban kirurški zahvat da se riješi ovaj problem.


Možda je upala slijepog crijeva

Kad imate bolove s desne strane trbuha obično se prvo pomišlja na upalu slijepog crijeva s obzirom na to da se ono nalazi upravo na tom mjestu. Crvuljak ili takozvano slijepo crijevo je cjevasti organ priljubljen uz debelo crijevo, a ako je upaljeno, bol se obično prvo javlja u području pupka, a zatim se pomiče ulijevo. Ponekad možete osjetiti neugodu dok sjedite ili ležite. Ne krivite sebe zbog toga što niste mogli ništa učiniti kako biste izbjegli upalu slijepog crijeva. No, ako se pojavi, morate što prije liječniku.


Može biti cista na jajniku

Sa svake strane maternice nalazi se jedan jajnik. Ponekad se na jednom od njih može formirati cista - vrećica ispunjena tekućinom. Uglavnom one prolaze same od sebe i žene ih najčešće niti ne primijete. No, ponekad cista može biti toliko velika da uzrokuje bol, a ako se nalazi na lijevom jajniku, onda ćete s te strane osjećati bol. Ako se bol pojavi naglo i praćena je visokom temperaturom ili povraćanjem, javite se svom liječniku.


Može biti izvanmaterična trudnoća

Ponekad se, iako rijetko, oplođeno jajašce može implantirati izvan maternice, često u jednom od jajovoda. To se naziva ektopičnom trudnoćom i može biti problem samo kod žena u reproduktivnoj dobi. Ako nastojite začeti dijete ili biste mogli biti trudni jer ne koristite zaštitu, recite to liječniku ako se pojavi bol u trbuhu. Bol je u ovom slučaju jaka i lokalizirana na desnoj ili lijevoj strani trbušne šupljine. U dijagnozi može pomoći i test za trudnoću. Među simptomima ektopične trudnoće su i bol u zdjelici te vaginalno krvarenje.


Može bit bubrežni kamenac

Klasičan simptom bubrežnih kamenaca je bol u donjem dijelu leđa, u donjem dijelu trbušne šupljine ili u preponama. Neki ljudi mogu osjetiti kako se bol širi na jednu stranu trbuha, a bol može i promijeniti lokaciju, što znači da kamenci putuju kroz mokraćni trakt. Ostali simptomi bubrežnih kamenaca uključuju bol pri mokrenju, krv u mokraći, mučninu i povraćanje.


Mogu biti žučni kamenci

Ako se bol javi u gornjem desnom uglu trbušne šupljine, uzrok mogu biti žučni kamenci, naročito ako se bol pojačava nakon jedenja ili samo nakon teškog i masnog obroka. To se često događa kod žena u 30-im i 40-im godinama. Žučni mjehur je organ koji luči žuč, a ona pomaže u probavi hrane. Imate li povišenu razinu masnoća u krvi, estrogena ili ste pretili, može doći do stvaranja kamenaca u žučnom mjehuru. Kad žučni kamenac zatvori žučovod, neovisno o uzroku kamenca, javlja se iznenadna bol. U nekim slučajevima potreban je kirurški zahvat da se kamenac ukloni, no mogu se liječiti i lijekovima.


Može biti fekalna impakcija

Ovo je još jedan razlog da se pobrinete da imate redovitu stolicu. Veći dio stolice nalazi se s lijeve strane u rektumu, a kronični zatvor, koji je sam po sebi dovoljno neugodan, može dovesti do fekalne impakcije - stanja kod kojeg je došlo do zadržavanja čvrstih fekalnih masa u debelom crijevu. Ostali simptomi fekalne impakcije su grčevi u trbuhu i nadimanje, bol u donjem dijelu leđa i pritisak na mjehur.


Može biti uzimanje previše protuupalnih lijekova

Uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova može nadražiti sluznicu koja oblaže stijenke želuca te izazvati osjećaj pečenja. Uglavnom se tada javlja bol u trbuhu, često praćena lošom probavom, žgaravicom ili nadimanjem, a bol može biti lokalizirana u gornjem lijevom ili desnom uglu trbuha. Uzimanje previše nesteroidnih protuupalnih lijekova, praćeno mučninom i povraćanjem, ponekad može dovesti do nastanka čira u želucu. Sve to možete izbjeći ako se pridržavate uputa o količini i trajanju terapije takvim lijekovima.


Kada trebate potražiti liječničku pomoć

Možda se vaša tupa bol odjednom promijenila i postala oštra. Ili je osjećaj nelagode bio neodređen i prisutan u širem području, a sada se lokalizirao do te mjere da prstom možete pokazati mjesto gdje osjećate bol. Možda vas bol onemogućava da sjednete, možda povraćate, osjećate da ste izgubili ravnotežu? Sve su to znakovi da biste odmah trebali potražiti liječničku pomoć.


Što ako se bol javlja kod djeteta

Ponekad je teško prepoznati bol kod djece. Ako se žale na bol u desnom dijelu trbuha, način da shvatite koliko je problem ozbiljan jest da postavite ovo pitanje: „Koje je tvoje omiljeno jelo?“ Želiš li to sada jesti?“ Ako je odgovor negativan, znači da je bol prilično jaka. Još jedan upozoravajući znak je ako je ponašanje djeteta drugačije u odnosu na njegovo uobičajeno ponašanje. Ako vam je dijete na bilo koji način 'sumnjivo', odvedite ga liječniku.

Linker
29. ožujak 2024 08:26