Boli u zdjelici se odnosi na bolove u predjelu trbuha ispod pupka.
 Foto: Istock
6 najčešćih razloga

Što sve može uzrokovati oštru bol u zdjelici?

Širok raspon stanja može uzrokovati bolove uzdjelici, stoga je važno provjeriti, ako bol ne prolazi, o čemu se zapravo radi.

Iako ćete morati posjetiti liječnika kako biste došli do korijena vašeg problema, ovdje donosimo neke od čestih uzroka tih bolova.

Dojenje

Vaša razina estrogena pada u prvih 48 sati nakon poroda. Istovremeno, vaše tijelo povećava proizvodnju hormona prolaktina kako bi stimuliralo proizvodnju mlijeka za dojenje. Zašto je taj hormonalni pomak problem?

Estrogen pomaže zadržati vaginu prirodno podmazanom, pa kad su razine niske, to može uzrokovati vaginalnu suhoću i niski libido.

I suhoća može dovesti do bolova u zdjelici tijekom seksa.

Seks

Čak i ako niste nova majka, možda ćete primijetiti bolove u zdjelici kada se seksate. Bol u zdjelici često se, kažu stručnjaci, osjeća dublje i unutar trbuha, i to najčešće tijekom grubljeg seksa. Nemojte zamijeniti ovu vrstu boli s boli zbog vaginalne suhoće. Ona naime uzrokuje bol samo u vagini.

Određene seksualne poze također nekim ženama mogu prouzročiti nelagodu. Misionarska poza za žene je lakša, dok 'doggie style' ponekad može biti bolan.

Spolno prenosive bolesti

Ako iznenada primijetite bol u zdjelici, to bi moglo biti povezano sa spolnom bolesti, kao što su gonoreja ili klamidija.

One naime mogu dovesti do zdjeličnog upalnog poremećaja što može potaknuti i temperaturu, bolove u trbuhu, vaginalni iscjedak, mučninu i povraćanje.

Važno je potražiti pomoć kako bi se spriječile ozbiljne komplikacije i izbjegla zaraza partnera.

Endometrioza

Endometrioza je često vrlo bolan poremećaj u kojemu tkiva, koja normalno oblažu unutrašnjost maternice, počinju rasti izvan maternice. I to može uzrokovati probadajuću bol, kao i bolno disanje, bolove gornjeg dijela tijela i učestalo mokrenje.

Međutim, ti se simptomi preklapaju i s drugim stanjima, tako da je najbolje da posjetite liječnika koji će vam postaviti dijagnozu.

Foto: Istock
Bol se može smatrati kroničnom ukoliko traje duže od 3 mjeseca, a u suprotnom riječ je o akutnom stanju.

Menopauza

Budući da, tijekom menopauze, vaša razina estrogena opada, vaginalna suhoća može se pojaviti i u žena u menopauzi koje ne uzimaju nikakav estrogen.

Pucanje ciste na jajniku

Ako ovulirate ili ste na sredini ciklusa, postoji mogućnost za pucanje ciste.

Najznačajniji simptom pucanja ciste na jajniku je iznenadna snažna bol na lijevoj ili desnoj strani u zdjelici. Bol obično počne tijekom ili nakon naporne fizičke aktivnosti ili seksa.

Linker
14. travanj 2024 17:20