Gubitak kose simptom je više od 30 bolesti, uključujući sindrom policističnih jajnika, lišajeve na vlasištu, poremećaj štitnjače i autoimune bolesti.
 Foto: Istock
14 stvari

Što sve može uzrokovati ispadanje kose, a da toga nismo svjesni

Za zdravu, lijepu kosu te čist ten presudnu ulogu ima zdrava i pravilna prehrana Ispadanje kose česta je pojava kako kod muškaraca tako i kod žena.

Neki lijekovi koje uzimate

Pogledajte listu nuspojava lijekova koje uzimate jer na popisu može biti i gubitak kose. Primjeri takvih lijekova su oni za razrjeđivanje krvi, lijekovi protiv akni s visokom dozom vitamina A, anabolički steroidi, lijekovi za artritis, depresiju, giht, srčane probleme ili visoki krvni tlak.

Upravo ste rodili

Tijekom trudnoće hormoni čuvaju kosu i sprečavaju njeno ispadanje više nego što je uobičajeno. To je čini bujnijom i bogatijom, ali kad žena rodi, hormoni se mijenjaju i kosa naglo počinje opadati. Stanje bi se trebalo popraviti za tri do šest mjeseci.

Nedostatak proteina

Ako tijelu nedostaje proteina, pronalazi razne načine da ih očuva, a to uključuje i zaustavljanje rasta kose. Dodavanje više mesa, jaja, ribe, orašastih plodova, sjemenki i graha u obroke pomoći će u obnavljanju zdravlja kose.

Pušenje

Ni kosa nije imuna na štetu koju uzrokuje pušenje. Toksini u dimu cigarete loše djeluju na folikule vlasi i sprečavaju njen ponovni rast.

Hormonska kontracepcija

Hormonska kontrola rađanja kao što su oralni kontraceptivi, implantati, injekcije, vaginalni prstenovi i spirale mogu izazvati ispadanje kose, posebno ako u obitelji imate nekoga sa sličnom sklonosti. Liječnik bi vam u tom slučaju trebao preporučiti nehormonsku kontracepciju.

Manjak željeza

Željezo pomaže da kosa ostane zdrava. Kada se snizi razina ovog važnog minerala, moguć je gubitak kose. Često se uz ispadanje kose uočavaju i druge naznake niske razine željeza poput lomljivih noktiju, žute ili blijede kože, otežanog disanja, slabosti i brzih otkucaja srca.

Stres

Prevelik stres može potaknuti imunosni sustav tijela da napadne folikule vlasi. Mnogo brige i tjeskobe također će lako zaustaviti rast kose i potaknuti njezino ispadanje.

Prekid kontracepcije

I prestanak uzimanja hormonskih kontraceptiva može uzrokovati gubitak kose. Stanje će se popraviti nekoliko tjedana ili mjeseci nakon ukidanja hormonske kontracepcije.

Prejako trljanje kose

Ponekad je za ispadanje krivo prejako trljanje kose i korištenje previše šampona. Suviše četkanja kad je mokra, trljanje vlažne kose ručnikom ili prekomjerna i prečesta upotreba četki vlasi čine lomljivim i sklonim ispadanju.

Previše stiliziranja

Ponekad je može uništiti i pretjerivanje s oblikovanjem frizure. Svakodnevno korištenje sušila za kosu, pegli i aparata za kovrčanje isušuje vlasi i utječe na njihovo lomljenje i ispadanje. Boje, sprejevi i gelovi za kosu također nisu saveznici zdrave kose.

Simptom drugih bolesti

Gubitak kose simptom je više od 30 bolesti, uključujući sindrom policističnih jajnika, lišajeve na vlasištu, poremećaj štitnjače i autoimune bolesti. Kosu je također moguće izgubiti i kada imate gripu, visoku temperaturu ili infekciju.

Klimakterij

Hormoni koji se mijenjaju lako mogu dovesti do ispadanja kose, a to bi trebalo prestati za otprilike šest mjeseci. Ako se gubitak kose pojačava na tjemenu, obratite se liječniku.

Psihički poremećaj

Trihotilomanija je poremećaj mentalnog zdravlja koji osobu tjera da si čupa kosu. Vrlo se teško liječi, čak i kad osoba toliko čupa kosu da gotovo oćelavi. Tada pokušava čupati trepavice i obrve.

Poremećaj prehrane

Anoreksija i bulimija uzrokuju ispadanje kose jer tijelo ne dobiva dovoljno hranjivih tvari.

Linker
12. travanj 2024 16:03